2009. július 6., hétfő

Barackos-habos túrófelfújt

Napok óta csak a szemeimet meregetem a sütik után, ebben a melegben a befőzések mellett nem tudtam elég energiát összeszedni, hogy "begyújtsak" a konyhában. Ma reggel már elvonási tüneteim voltak, így erőt vettem magamon és sütöttem. :) A sárgabarack és a túró adott volt, és miután nem találtam megfelelő receptet, összehoztam egyet.


A túrót áttörtem, hozzáadtam a cukrot, búzadarát, tojássárgákat és a vajat, majd belekapirgáltam a vanília belsejét. Egy kapcsos tortaformát kivajaztam, majd a túrós masszával együtt betettem a hűtőbe egy órára.

Úgy 50 perc elteltével bekapcsoltam a sütőt 170 °C-ra, és 4 tojásfehérjét felvertem egy csipet sóval. A túrós masszába belekevertem egy kis sütőport, majd beleforgattam a tojáshabot is. A hűtőből kivett vajazott formát zsemlemorzsával megszórtam, majd belesimítottam a masszát, amit szintén megszórtam egy kis morzsával. A tetejére félbevágott sárgabarackokat tettem és a sütőbe toltam.


Kb. 50 perc elteltével már enyhén színt kapott a süteményem, így további 3 tojásfehérjét felvertem és a habba beleforgattam egy evőkanálnyi (friss SK ;) ) sárgabaracklekvárt. Kivettem a sütőből a tortát, eloszlattam rajta a tojáshabot majd tovább sütöttem - én 13 percig. Ekkor kikapcsoltam a sütőt, résnyire nyitottam az ajtaját, majd 20 perc elteltével kivettem a kész süteményt.
Langyosan ettük. :)

Hozzávalók: 50 dkg túró, 3 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzadara, 4 tojás szétválasztva, fél rúd vanília, 4+2 dkg vaj, fél csomag sütőpor, kevés só, kb. 2 evőkanálnyi búzadara, sárgabarack.
A tetejére a habhoz plusz 3 tojásfehérje, 1 evőkanálnyi sárgabaracklekvár, egy csipet só.

A sárgabarack eléggé savanykás így sütve (legalábbis a nem túlérett darabok), így az erre érzékenyeknek a túrós alapot ajánlott édesebbre készíteni, esetleg a barackokat vagy a tetején a habot cukrozni, de én a párom miatt most kevésbé édes desszertet szerettem volna készíteni. Miután a felét együltő helyében megette, azt hiszem, nem tettem rosszul. :D

4 megjegyzés :

margit2 írta...

Nekem is van túróm és barackom is, hamarosan kipróbálom! Nagyon jól néz ki! :-)

egycsipet írta...

Köszönöm, finom is! ;)

Kiskukta írta...

Nagyon-nagyon jól néz ki!

Renata Kalman írta...

Szia!
Játékra hívlak (növényes)
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/07/10-legkedvesebb-novenyem.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...