2009. július 8., szerda

Növény top10

Renata hívott játszani, amit itt is köszönök! :)


Azt hiszem, rangsorolni sokszínűségük miatt lehetetlen a növénykedvenceket, ettől függetlenül az első hely nálam adott, attól lefelé azonban nincs éremosztás, egyszerűen csak ők a 10 legjobb - legalábbis most, ebben a pillanatban. :)

dobogón az orchideák
Csak így, családosan. Néhányan velünk élnek közülük: Cambria, Cymbidium, Dendrobium, Miltonia, Oncidium, Paphiopedilum, Phalaenopsis, ..., és remélem, a sor folytatódik majd szép sorban, ahogy lehetőségem lesz rá - és ameddig a párom elviseli. :)
Erre az első helyre felcsalom az egyik családtagot, a vaníliát is, amit mint fűszer, korábban nem kimondottan kedveltem, de amióta saját konyhám van, azóta hármasával ugrálta a lépcsőfokokat felfelé.



2.1 citrusfélék - sorrendben: mandarin, lime, citrom, narancs, "maradék"...
2.2 jácint - és a vele nyílók is: tulipán, nárcisz, ..., legyen tavaszi, illatos, sugározzon frissességet, vidámságot és feledtesse a téli szürkeséget.
2.3 magnólia - csodaszép, kell ennél több?
2.4 levendula - kedvelem a színét és az illatát.
2.5 búza - hajlamos vagyok megfeledkezni róla, mert annyira alapélelmiszer nálunk. Talán sajnos és talán túlságosan is. Esszük (fehér)kenyérben, tésztában, sütöm napról-napra, a tudatom tudja, hogy meg kellene reformálnom a konyhám ezt a részét (is), de még nem tudtam rávenni magam. Mellé egyébként sorolhatnék még jónéhány gabonát, ezek közül is kiemelném egy bizonyos felhasználási formában a (közönséges) komlót, bár ezt nő létemre talán inkább el kellene hallgatnom. :D
2.6 barack - őszi és kajszi is. Lédús, zamatos, illatos. Ám legyen, megadom magam nekik.
2.7 mogyoró - az európai v. török (Corylus). A legjobb!
2.8 sütőtök - az egyetlen tök, amit gyermekként is szívesen ettem. Ma már jöhet a cukkini, a patiszon, és a főzőtökök is módjával, de mind közül a sütőtök a kedvenc.
2.9 tea - a tágabb értelmezési körben is. ;)


A képekért bocsi, nem tudtam megállni. :))

Játékba hívom Kiskuktát és Bellyt, osszátok meg velünk ti is a toplistás növényeiteket!

5 megjegyzés :

Kiskukta írta...

Köszi szépen, nemsoká megírom én is.

Belly írta...

Szia!
Köszönöm a kérdést,megválaszoltam:-D

Renata Kalman írta...

szia!
Az első pontnál csak lesek...:)
tetszik a bejegyzés.
Búza-ügyben esetleg a tönkölybúza lisztet próbáld meg úgy, hogy részben kevered a sima fehér liszttel. És így apránként változtathatod (növelheted) az arányt.
A tönköly jól viselkedik, rugalmas, fehérjében gazdag a vele készülő süti, tészta stb.

Látom a levendula mindenkinél a top 10 egyike...

egycsipet írta...

Renata, köszönöm a tippet! Tartok itthon többféle lisztet is, de nekem valahogy mindig "nehéznek" bizonyultak a végeredmények, igaz csak mostanában esett le, hogy pl. rozsból nem csak a teljes kiőrlésű létezik. :) Minden esetre átjárok hozzád tanulni, előbb-utóbb kialakul majd ez is, az első fejlődési lépcső már megvan: idén eddig minden lekváromat tartósítószer nélkül raktam el. :))

Belly írta...

Szia!
A kérdést szeretném egy díjjal "jutalmazni!Nézz be hozzám:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...