2009. augusztus 16., vasárnap

Egyszerű almás-körtés pite

Megállíthatatlanul jön az ősz - ez a sárguló falevelek és a hűvös-ködös (tipikus szeptemberi iskolakezdős) reggelek mellett onnan is látszik, hogy dúskálunk a nyárvégi-őszi gyümölcsökben. A felesleg eltüntetésére készült ez az almás pite, egy kis körtével megtoldva a töltelékét.

A munkát most is azzal kezdtem, hogy sokat mosolyogtam a páromra, aki ezután komótosan megmosta, megpucolta és lereszelte az összes gyümölcsöt. :) Ezután jöttem én a cukorral és a fahéjjal, amellyel ízesítettem és összekevertem a reszelt körtés almát. Bekapcsoltam a sütőt (190 °C).


A tésztához a tojást cukorral és sóval kihabosítottam, majd a többi hozzávalóval együtt puha gombóccá gyúrtam. Egy kisebb és egy nagyobb gombócot gömbölyítettem belőle, majd a nagyobbikat lisztezett munkalapon kerekre nyújtottam és egy vajazott-lisztezett formába igazítottam. A lapot piskótamorzsával szórtam meg, erre simítottam a levétől kifacsart reszelt gyümölcsöt. (Ha van kilógó tésztaszél, azt ilyenkor ajánlott visszahajtani, mert így nem fog sülés közben az alma leve kicsordogálni a tészták illesztése között.) A tölteléket a kisebbik kinyújtott lappal fedtem be, amit villával sűrűn megszurkáltam. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöttem.

Hozzávalók...
...a tésztához: 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 2 teáskanál vanília kivonat, 10 dkg margarin, kb. 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor.
...a töltelékhez: ízlés szerint - alma, körte, cukor, fahéj, piskótamorzsa.

2 megjegyzés :

Kiskukta írta...

Tetszik ez a tészta, majd kipróbálom!

egycsipet írta...

Anyum receptje hasonlít ehhez csak az övé margarinosabb. Általában nagyobb adagot készítek, tepsibe, de most "nagyon almásra" vágytam. :) A tészta finom, nem szárad ki, nem morzsálódik, mi szeretjük nagyon. Szoktam beletenni egy kis tejfölt is, a normál adag arányaihoz kell is egy kevés belőle, majd megkeresem neked annak is a receptjét.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...