2009. szeptember 9., szerda

Szilvás gombóc

Idén valahogy elmaradt a sárgabarackszezonban a gombóckészítés, csak most jutott eszembe, hogy ideje lenne pótolni - ha mással nem, hát szilvával töltve.
Ahány ház, annyi szokás, legalábbis ami a gombóc tésztáját illeti. Nem mindegy, mikor, milyen burgonyát főzünk hozzá, ha pontosan követjük a recepteket, akkor éppen a burgonya miatt hatalmas csalódásokat élhetünk át. Én -nagymamám után szabadon- mindig "érzéssel" készítem, de most lemértem a hozzávalókat is - kezdőknek talán támpontként szolgálhat.

sárgabarackos gombóc 2011

Először héjában, sós vízben megfőzöm a krumplit, majd hámozom és krumplinyomóval összetöröm, végül hagyom teljesen kihűlni. Miközben a burgonyát hűtöm, a szilvát tetszés szerinti méretűre darabolom, cukorral és fahéjjal megszórva állni hagyom. Vajon zsemlemorzsát pirítok, amihez a tűzhely lezárása után egy kevés cukrot keverek, hogy édes legyen a morzsám.
Miután kihűlt a krumpli, áttöröm, zsírt, tojást teszek hozzá és összedolgozom. Hozzáadom a lisztet és egy csipet sót, és puha tésztává gyúrom össze. Ezután lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát, négyzeteket vágok belőle, amelyeknek a közepébe szilvát teszek, majd gombócokat kerekítek belőlük.
Enyhén sós, lobogó vízben főzöm meg, végül pirított zsemlemorzsába forgatom a gombócokat.


Hozzávalók: 70-75 dkg burgonya, 1 tojás, 2 normál evőkanál zsír, kb. 20 dkg liszt (nekem nyújtással együtt kevesebb, mint 20 dkg fogyott most), szilva, fahéj, só, cukor, zsemlemorzsa, vaj.
Szilva helyett más gyümölccsel, pl. sárgabarackkal, eperrel, szederrel (...) is tölthető.

5 megjegyzés :

Andi/cuki írta...

De kár,hogy már nincs szilvánk,jól néz ki a gombócod!

margit2 írta...

...Éppen ma emlegettem a szilvásgombócot, hogy kellene csinálni, mert már lepotyog az összes szilva a fáról... Nagyon szeretem!... De az alma is érik, és az is potyog... Én ma abból sütöttem Olga almást. :-)

egycsipet írta...

Andi, köszönöm! :)

Margitka, akkor itt az ideje megcsinálni, mert aztán bánni fogod, hogy elmaradt! ;)

margit2 írta...

Ma csináltam, reggel frissen szedtem szilvát a kertben. Nagyon finom lett! Éppen most ettek a fiaim is belőle, mert ilyen későn értek haza Pestről...De amint láttam nagyon jóízűen falatozták! :-)
...Sajnos már elég kevés van. Holnap teszek el a fagyóba is.

egycsipet írta...

:)) Éppen most néztem nálad, hogy milyen szép adagot ütemeztél mára. Jó munkát hozzá! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...