Nagyon nem variáltam a karácsonyi süteményválasztékot, persze ez nem baj, úgyis ezeket szereti a ház népe. A hagyományos krémes mellé Zsuzsit és mézes krémest készítettem, nálunk e két utóbbi szokott ünnepekkor váltakozni, most azonban az egyszerűség kedvéért mindkettő asztalra került.
A mézes krémes szeretete még gyerekkoromból ered, az egyetlen süti, amit apum sütött. Mindig ő volt az ünnepi sütifelelős, karácsonykor és húsvétkor nekilátott, szórta a lisztet, keverte a krémet, háborús állapotokat idézve elő a konyhában. Úri cukrászként persze csak a mázig jutott, a takarítás-mosogatás már a mi reszortunk volt. :)) A recept egy megsárgult papírra volt írva, apai nagymamám hagyatéka volt, és minden sütés alkalmával különböző rejtekhelyekről került elő. Aztán egyszer már nem. Állítólag "eltűnt", "elveszett", "elkeveredett" - bár mi gonosz nők azzal gyanúsítjuk apámat, hogy egyszerűen csak lusta már sütni. :)) Az én változatomhoz maradt a net: egy kis kutatás, néhány recept ötvözése, és a saját ízlésem/emlékeim alakították az arányokat. Sikerrel: mindig visszatérő kívánság a családi összejövetelekre.
A mézet a vajjal és a cukorral megolvasztottam, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrtam. Néhány órán át szobahőmérsékleten pihentettem (nem muszáj, de én szoktam), majd négy részre osztva lisztezett deszkán vékony lapokat nyújtottam, amiket egy tepsi hátán (sütőpapíron), 170 °C-on megsütöttem. Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a grízes krémet. Ehhez a tejben elkevertem a búzadarát, a lisztet, tojássárgát, vaníliát és cukrot, majd sűrűre főztem. Néhányszor átkeverve hagytam kihűlni. A vajat egy kevés porcukorral és egy evőkanálnyi rummal kikevertem, beledolgoztam a grízbe, majd három részre osztva a lapokkal rétegeztem. A legfelső lap "üresen" maradt. A süteményt alaposan behűtöttem, végül csokoládéval vontam be a tetejét.
Hozzávalók...
...a tésztához: 50 dkg liszt, 1 púpos teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 4-5 dkg zsír (vagy vaj), 5 evőkanál méz (10 dkg), 15 dkg cukor, 3-4 evőkanál tej;
...a krémhez: 1 tojás sárgája, 8 dkg kristálycukor, 6 nagy evőkanál búzadara (kb. 10 dkg), 10 gr liszt (1 csapott evőkanál), 1 liter tej, 1 rúd vanília magjai (a hüvelyt is bele lehet főzni, majd főzés után eltávolítani), 10-12 dkg vaj/margarin, 1 evőkanál rum, kb. 5 dkg porcukor (a mézes lapok édesek, így a krémet nem kell túlédesíteni);
...a bevonáshoz: 15 dkg csokoládé, 3-4 evőkanál olaj.
A mézes krémes szeretete még gyerekkoromból ered, az egyetlen süti, amit apum sütött. Mindig ő volt az ünnepi sütifelelős, karácsonykor és húsvétkor nekilátott, szórta a lisztet, keverte a krémet, háborús állapotokat idézve elő a konyhában. Úri cukrászként persze csak a mázig jutott, a takarítás-mosogatás már a mi reszortunk volt. :)) A recept egy megsárgult papírra volt írva, apai nagymamám hagyatéka volt, és minden sütés alkalmával különböző rejtekhelyekről került elő. Aztán egyszer már nem. Állítólag "eltűnt", "elveszett", "elkeveredett" - bár mi gonosz nők azzal gyanúsítjuk apámat, hogy egyszerűen csak lusta már sütni. :)) Az én változatomhoz maradt a net: egy kis kutatás, néhány recept ötvözése, és a saját ízlésem/emlékeim alakították az arányokat. Sikerrel: mindig visszatérő kívánság a családi összejövetelekre.
A mézet a vajjal és a cukorral megolvasztottam, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrtam. Néhány órán át szobahőmérsékleten pihentettem (nem muszáj, de én szoktam), majd négy részre osztva lisztezett deszkán vékony lapokat nyújtottam, amiket egy tepsi hátán (sütőpapíron), 170 °C-on megsütöttem. Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a grízes krémet. Ehhez a tejben elkevertem a búzadarát, a lisztet, tojássárgát, vaníliát és cukrot, majd sűrűre főztem. Néhányszor átkeverve hagytam kihűlni. A vajat egy kevés porcukorral és egy evőkanálnyi rummal kikevertem, beledolgoztam a grízbe, majd három részre osztva a lapokkal rétegeztem. A legfelső lap "üresen" maradt. A süteményt alaposan behűtöttem, végül csokoládéval vontam be a tetejét.
Hozzávalók...
...a tésztához: 50 dkg liszt, 1 púpos teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 4-5 dkg zsír (vagy vaj), 5 evőkanál méz (10 dkg), 15 dkg cukor, 3-4 evőkanál tej;
...a krémhez: 1 tojás sárgája, 8 dkg kristálycukor, 6 nagy evőkanál búzadara (kb. 10 dkg), 10 gr liszt (1 csapott evőkanál), 1 liter tej, 1 rúd vanília magjai (a hüvelyt is bele lehet főzni, majd főzés után eltávolítani), 10-12 dkg vaj/margarin, 1 evőkanál rum, kb. 5 dkg porcukor (a mézes lapok édesek, így a krémet nem kell túlédesíteni);
...a bevonáshoz: 15 dkg csokoládé, 3-4 evőkanál olaj.
20 megjegyzés :
Hát ez gyönyörűűűű! az egyik kedvenc sütim, de ez anyu reszortja nálunk. Próbáltam tortát belőle, de mákkal házasítottam és a mák "megölte" a grízes krém ízét. Ezért fel sem raktam a blogra, pedig alapjában véve finom volt...
Hogy a Zuram milyen hálás lenne ezért. Jellemzően az Ő kedvence maradt ki a sütésből... Összetörtem egy tálca tojást 24-én este... Azóta se sütöttem meg, de a Tiéd gyönyörűűűű lett!:)
Meseszép!
Nagyon finom lehetett,nagyon szép lett!:-))
Nálunk is volt a Kinder két ízben is.Hát ezek olyan kiadós,finom sütik,igaz?:-))
Köszi lányok! :)
Kata, kár, hogy nagyon elviszi az ízét, mert imádom a mákot, érdekes lehet grízzel. :))
Szepyke, én nem is gondoltam volna, de ezeket a mézeseket valahogy minden pasi szereti. Pótold a tojást, ha kivételesen unatkoznál, szilveszterre még jó lehetsz vele! ;))
Andi: köszönöm, és Andi: igeeen! :))) Ráadásul nincs is annyi macera velük, mint gondolná az ember - előre lehet dolgozni, jól variálhatóak, érdemes nagyobb mennyiséggel sütni a lapokból. :)
Hű, ez is de csábító!!! Nagyon szép lett!!
Rég nem ettem...Sütnöm kellene...de megvárom, míg leülepszik a sok édesség:))
Boldog új évet kívánok Neked és a családodnak!
Látogatóban, nézelődöben, békében, boldogságban, egészségben gazdag új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!
Köszönöm és BÚÉK nektek is! :))
Imádom!!!
Vicuska :)
Ezt készítettem az idei karácsonyra, eddig minden szuper, gondolom az íze is isteni lesz! Annyit változtattam rajta, hogy a középső réteg krém alá tettem egy kis házi baracklekvárt!
Köszönöm a receptet!! Boldog karácsonyt mindenkinek!!!
Nagymeme,
nagyon örülök, hogy kipróbálta a receptemet és remélem, ízleni fog! :)
Köszönöm a visszajelzést és nagyon boldog karácsonyt kívánok önnek és szeretteinek!
Megsütöttem, isteni lett, 2 nap alatt elfogyott!!!! Köszönöm szépen a receptet!
Anide, nagyon örülök, hogy ízlett nektek és köszönöm szépen a visszajelzést! :)
Szia! Megkérdezhetem, hogy kb. milyen méretűre nyújtottad a lapokat? Köszi! Iza
Szia Iza,
olyan 25x35 cm körül lehet kinyújtani, ha 4 lapot készítesz. Én általában úgy szoktam, hogy csak 3 darabba szedem a tésztát, nagyobbra nyújtom, széleit levágom és azokból nyújtom ki a negyedik lapot. Kicsit nehéz a tésztával dolgozni, főleg, ha sokáig hagyod pihenni, így ha nem zsírral készíted, akkor érdemes picit több vajat tenni hozzá. Ha pedig nagyon megkeményedne a tészta, akkor pár másodpercre be kell mikrózni, utána könnyebb vele dolgozni.
Sok sikert! :)
csipet
Nagyon köszönöm a segítséget, tegnap este nekiugrottam! Tényleg nehéz a tészta nyújtása, még ma is fáj a tenyerem a sodrófától. :) Nem sikerült akkora lapokat nyújtani, mit amit írtál, valamivel kisebbek lettek, de sebaj. :) Olyan igazi "első próbálkozás" lett, de nem érdekel, mert az enyém!!! :)
Boldog karácsonyt kívánok neked és a családodnak!Iza
Iza, köszönöm, hogy visszajeleztél!
Öröm volt olvasni, amit írtál! A mézes nem könnyű tészta, főleg elsőre, de te megbirkóztál vele és a nehézségek ellenére is pozitívan állsz hozzá: hidd el, a következők mind jobban és jobban fognak sikerülni! :) Ha ízlett és van kedved, alkalomadtán próbáld ki majd ezt a sütit is. Ennek a tésztája arányaiban kevesebb lisztet tartalmaz, ezáltal kicsit könnyebb nyújtani. :)
Köszönöm a jókívánságokat, és kívánom, hogy legyen neked és szeretteidnek is szép és boldog karácsonyotok!
csipet
Már csodálkoztam,senki nem írja,bizony ezeket a lapokat,melegen kell nyújtani.Nem kell pihentetni,mert hidegen törik.De törik az melegen is.Nem könnyű a nyújtása.Gondolom a meztol.Szivesen néznek róla egy videót.🌷
Megjegyzés küldése