Picurka családunknak annyira ízlett a lánykám névnapjára kreált joghurtkrémes torta, hogy nem sokáig gondolkodtam a kérdésen, anyák napjára is hasonlót készítettem.
Az alap ismételten egy 3 tojásos vizes piskóta volt, csak most kakaós változatban. Szintén 18-as kapcsos tortaformában sütöttem, és a kihűlt karikát itt is 3 lapba vágtam.
A joghurtkrémhez a joghurtot 2 kanál cukorral és egy kis vanília eszenciával, lassú tűzön, kevergetve, felmelegítettem. Nem volt elég natúr joghurtom itthon, így egy doboz gyümölcsös joghurtot is belekevertem - mázli, hogy éppen volt itthon a megfelelő ízben. :) Amíg a joghurt melegedett, a zselatint kimértem és langyos vízbe áztattam. 1-2 percig kevergetve hagytam duzzadni, majd amikor a joghurtban elolvadt a cukor, a joghurthoz kevertem. A tejszínt keményre vertem 4 kanálnyi cukorral, majd a langyos joghurttal összeforgattam. Mirelit gyümölcsöt használtam, még fagyott állapotban azt is belekevertem a joghurtos keverékbe.
Itt megjegyezném, hogy a mirelit még olvadt később, túlságosan nagy gondot nem okozott, de ha van friss gyümölcsünk, használjunk inkább azt, illetve ha mégis mirelitből készül, a joghurtkrémbe tegyünk egy kicsit több zselatint. Mivel a gyümölcs az egész krémben lett eloszlatva, a formából kivéve a gyümölcsdarabok szembetűnőbbek, mint az előző változatnál, így ha ugyanolyan sima felületet szeretnénk, akkor ne keverjük a joghurtba a gyümölcsöt, hanem az előző receptben leírtak szerint rétegezzük.
A továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint korábban: egy tortatányérra helyeztem egy piskótalapot, majd köré illesztettem egy állítható tortaformát. A tortaforma méretét úgy állítottam be, hogy a piskóta és a forma között mindenhol legyen kb. 1 cm-es hézag. A piskótalapra kanalaztam a joghurtkrém harmadát, kissé elegyengettem. Igyekeztem a joghurtkrémmel légmentesen megtölteni a forma-piskóta közötti részt is. Ezután ráhelyeztem egy újabb piskótakarikát, kissé lenyomkodtam, majd megismételtem az előbbi műveletet. A végén rákerült a harmadik karika is, valamint a gyümölcsös joghurt utolsó harmada. Elsimítottam, majd ment a hűtőbe.
Mivel most a joghurtba került az összes gyümölcs, nem raktam ki a tetejét további gyümölccsel, hanem a maradék mirelit keverékből gyümölcszselét készítettem. Ehhez a gyümölcsöket egy kisebb lábaskába tettem, vizet öntöttem hozzá és cukrot kevertem bele. Felforraltam, majd néha át-átkeverve jó öt percig együtt forraltam az egészet. A forralás közben a vízből elpárolgott egy kevés, a gyümölcsszemek összeestek. Az egészet botmixerrel pépesítettem, majd átszűrtem. Mivel ezalatt a pépem eléggé lehűlt, így hozzákevertem a zselatint és forrásig melegítettem. A kocsonyát kihűtöttem, majd óvatosan szétterítettem a dermedt joghurtkrémen. Mivel a torta ismét majdnem kitöltötte a formát, egy vékony kocsonyaréteget terítettem, amit hűtőben megdermesztettem, majd dermedés után ismét áthúztam vékonyan - de ez lehet egylépéses is, ha éppen másnak úgy jön ki.
Egy éjszakát hagytam a hűtőben dermedni. Tálalás előtt a tortát egy vékony pengéjű késsel elválasztottam a formától, majd a formát leemeltem róla.
Az alap ismételten egy 3 tojásos vizes piskóta volt, csak most kakaós változatban. Szintén 18-as kapcsos tortaformában sütöttem, és a kihűlt karikát itt is 3 lapba vágtam.
A joghurtkrémhez a joghurtot 2 kanál cukorral és egy kis vanília eszenciával, lassú tűzön, kevergetve, felmelegítettem. Nem volt elég natúr joghurtom itthon, így egy doboz gyümölcsös joghurtot is belekevertem - mázli, hogy éppen volt itthon a megfelelő ízben. :) Amíg a joghurt melegedett, a zselatint kimértem és langyos vízbe áztattam. 1-2 percig kevergetve hagytam duzzadni, majd amikor a joghurtban elolvadt a cukor, a joghurthoz kevertem. A tejszínt keményre vertem 4 kanálnyi cukorral, majd a langyos joghurttal összeforgattam. Mirelit gyümölcsöt használtam, még fagyott állapotban azt is belekevertem a joghurtos keverékbe.
Itt megjegyezném, hogy a mirelit még olvadt később, túlságosan nagy gondot nem okozott, de ha van friss gyümölcsünk, használjunk inkább azt, illetve ha mégis mirelitből készül, a joghurtkrémbe tegyünk egy kicsit több zselatint. Mivel a gyümölcs az egész krémben lett eloszlatva, a formából kivéve a gyümölcsdarabok szembetűnőbbek, mint az előző változatnál, így ha ugyanolyan sima felületet szeretnénk, akkor ne keverjük a joghurtba a gyümölcsöt, hanem az előző receptben leírtak szerint rétegezzük.
A továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint korábban: egy tortatányérra helyeztem egy piskótalapot, majd köré illesztettem egy állítható tortaformát. A tortaforma méretét úgy állítottam be, hogy a piskóta és a forma között mindenhol legyen kb. 1 cm-es hézag. A piskótalapra kanalaztam a joghurtkrém harmadát, kissé elegyengettem. Igyekeztem a joghurtkrémmel légmentesen megtölteni a forma-piskóta közötti részt is. Ezután ráhelyeztem egy újabb piskótakarikát, kissé lenyomkodtam, majd megismételtem az előbbi műveletet. A végén rákerült a harmadik karika is, valamint a gyümölcsös joghurt utolsó harmada. Elsimítottam, majd ment a hűtőbe.
szerintem a képen is látszik, hogy ez a krém kissé lazább lett, mint az előző változat, amit készítés közben a fent leírtak szerint lehet korrigálni, illetve akit nem zavarnak az esztétikai problémák, így is elkészítheti, ízre ugyanis fantasztikus :)
Mivel most a joghurtba került az összes gyümölcs, nem raktam ki a tetejét további gyümölccsel, hanem a maradék mirelit keverékből gyümölcszselét készítettem. Ehhez a gyümölcsöket egy kisebb lábaskába tettem, vizet öntöttem hozzá és cukrot kevertem bele. Felforraltam, majd néha át-átkeverve jó öt percig együtt forraltam az egészet. A forralás közben a vízből elpárolgott egy kevés, a gyümölcsszemek összeestek. Az egészet botmixerrel pépesítettem, majd átszűrtem. Mivel ezalatt a pépem eléggé lehűlt, így hozzákevertem a zselatint és forrásig melegítettem. A kocsonyát kihűtöttem, majd óvatosan szétterítettem a dermedt joghurtkrémen. Mivel a torta ismét majdnem kitöltötte a formát, egy vékony kocsonyaréteget terítettem, amit hűtőben megdermesztettem, majd dermedés után ismét áthúztam vékonyan - de ez lehet egylépéses is, ha éppen másnak úgy jön ki.
Egy éjszakát hagytam a hűtőben dermedni. Tálalás előtt a tortát egy vékony pengéjű késsel elválasztottam a formától, majd a formát leemeltem róla.
és íme, az SK zselé egész jó lett :))
Hozzávalók...
...a kakaós piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál forró víz, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál ét kakaópor (vagy ki, hogyan készíti);
...a joghurtkrémhez: 400 g joghurt (2x140 g natúr, 1x125 g erdei gyümölcsös), 2+4 csapott evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, 10 g zselatin (lehet/legyen több), kb. 2 evőkanálnyi víz, 400 ml tejszín, 400 g (mirelit, de ha van, legyen inkább friss) erdei gyümölcs mix;
...a gyümölcskocsonyához: 200 g erdei gyümölcs mix, 2 csapott evőkanál cukor, 150 ml víz, 3 csapott teáskanál zselatin.
18 megjegyzés :
Elhiszem, hiszen egy csodás torta :)
Ez meseszép!!!
Nyálcsurgató smiley :-)))
Ez is nagyon csinos darab lett!
Ez is nagyon gusztusos, szemre is finomságos, nagyon szép! Először azt hittem, csoki van a tetején, de ezzel a zselével még különlegesebb :)
Nagyon szuper ötlet a teteje, de az egész egyben is csodaszép!:-))
Látom, Te is lassan cukrászdát nyitsz..:))
Köszönöm lányok! :)))
Szepy: ááá, nem vagyok én olyan ügyes sütis. :P :DDD
Jah, tényleg!:))) Mostanában tényleg inkább piázol, mint sütizel...:))))
:D Na látod...
Hat mindket torta gyonyoruseges! Biztosan nagyon finom a hozzavalok alapjan. Le is mentem, koszi!
Ebből sem utasítanék vissza 1-2 szeletet!
Na,már másodszor jövök csodálkozni,úúúgy kívánom ezt a tortát,amúgy a joghurtos nálunk is mindig nagy siker.Olyan szép a tetején az a bordó zselatin,meg is jegyem magamnak.
Judith, Thrini, Edó, köszönöm! :))
Edó, szerintem érdemes kipróbálni, nekünk nagyon ízlett. :))
Na ezt el is hiszem, hogy mindegyik tortád kapós volt! Ebben a jó időben főleg ezek a torták a menők!... Bár nálunk mindig kapós lenne szerintem mindegyik! :-)
Margitka, köszönöm! Mi is szeretjük a joghurtos sütiket, most jönnek sorban a friss gyümölcsök, lesz majd mit belepakolni! ;)
Az biztos! ... Bár én kefirt használok a joghurt helyett.... Tulajdonképpen túl sok különbség nincs is köztük. De mivel én magam csinálom a kefirt, tudom, hogy mikor mennyire friss... :-)
Hát nagyon jól néz ki:) megenném :P:P :)))
Brigitta, köszi! :)))
Megjegyzés küldése