2010. május 15., szombat

Vaníliafagylalt

Indul a fagyiszezon! :)
Már rögtön a legelején jó tudatosítani, hogy a fagyigép nem luxuscikk! :D Na jó, ezzel persze lehet vitatkozni, de a fagylaltkedvelőknek biztosan megéri. Szerintem egy év alatt behozza az árát, még úgy is, hogy az sk fagylaltból nem spórolunk ki semmit, csak a mesterséges állományjavítókat, adalékokat.
Egyetlen hátránya van a gépnek: egész nyárra betrónol a tartály a fagyasztónkba, elfoglalva némi helyet az élelmiszerek elől, ugyanis az akku lehűtése igen időigényes, ezért érdemes a tartályt folyamatosan hideg(b)en tartani. Én magam általában 2-3-4 fajta fagyit tartok a fagyasztóban, mert szeretünk több ízt enni egyszerre, illetve mindenkinek megvannak a maga favoritjai, amiket előszeretettel fogyaszt. Nem szokott gondot okozni az, hogy kivegyem fogyasztás előtt egy kis idővel a fagyikat "olvadni", de tény, hogy a házi fagylalt frissen a legjobb állagú.


A vaníliafagyi nagyon egyszerű. Alap főzött fagyi, minden fagyik anyja, többféle fagylalt alapja. :)) Bár még nem indult be a "házi fagyigyáram" :)), ez az alap már kétszer készült az elmúlt időszakban. Először a Kifőztük magazin 3. számához, amibe fagyis-tejes epres italokat (is) készítettem, de akkor nem tudtam posztolni, mert elfogyott még fotózás előtt. :D
Térjek a tárgyra: edényke tűzre, tej az edénykébe, vanília felhasítva a tejbe. Felforralom, lassú tűzön hagyom fortyogni egy kicsit. Közben tojássárgákat kikeverek cukorral, keményítővel, kicsit felhígítom tejszínnel, csomómentesre keverem. A maradék tejszínnel visszahűtöm a vaníliás tejet, kihalászom a vanília hüvelyét, majd, folyamatos keverés mellett, a tojásos keveréket belecsorgatom. Besűrítem (forrásig melegítem). Kihűlve egy éjszakára hűtőbe teszem. Ezt a lépést nem kötelező meglépni, de ajánlott (minden fagylaltnál), hiszen a jól behűtött alap sokkal gyorsabban és biztosabban válik fagylalttá a gépben (fagyasztóban gyorsítható a folyamat).


Másnap reggel félkeményre vert tejszínt forgatok a vaníliás alapba, majd a fagylaltgép tartályába töltöm és kifagyasztom. Azonnal fogyasztható, de zárt dobozban a fagyasztóban is tartható fogyasztásig. Ha nagyon megkeményedne, fogyasztás előtt időben vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk kissé engedni - ez egyébként a gyárilag kapható fagyikra is áll.


Hozzávalók (kisebb adag): 2 dl tej, 1 vaníliarúd magjai és hüvelye, 3 tojás sárgája, 5 evőkanál cukor, 1 erős teáskanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín, valamint további 2 dl tejszín félkemény habbá verve a fagyasztás előtt.
Hozzávalók (nagyobb adag): 2,5 dl tej, 1 vaníliarúd magjai és hüvelye, 4 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 2 teáskanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, valamint további 2 dl tejszín félkemény habbá verve a fagyasztás előtt.

11 megjegyzés :

szepyke írta...

Yes!
Hozok hozzá rebarbarásat, Te csinálj napsütést, és mehetünk a teraszra!:))

Thrini írta...

Nagyon tetszenek a gombócok!Annyira be vagyok indulva fagyi gyártás ügyben, de sajnos nincs gépem. Minden szeszélyemet még sem teljítheti a Férjem, úgyhogy meg kell próbálkoznom gép nélkül...
Szted, sikerülhet? Már nézelődtem másoknál is, úgy tűnik van rá esély, hogy csak simán a fagyasztóban, többször átkavarva, is lehet belőle valami. Hozzáfogok az első adandó alkalommal.

Niki írta...

Hát ez garantáltan nem az műanyag fagylalt,amit leht a fagyizókban kapni:)Milyen krémes,és tejszines,és tejes...és máris imádom;oPPP és kérnék szépen...

egycsipet írta...

Szepy, mintha kicsit könnyebb dolgod lenne, mint nekem, hol itt az egyenlő munkamegosztás? :D

Thrini, meg kell próbálni! :)
Ha rendszeres időközönként alaposan átkevered a masszát, akkor szerintem sikerülhet. Biztosan más lesz némileg az állaga, mint a gépinek, de ha a Férjnek ízlik, legalább lesz oka teljesíteni a szeszélyedet! ;))

Niki, köszi, várj, hozok egy kanalat! :)

Mónika írta...

Én is puhítom a páromat fagyigép ügyben. Csodaszép gömbök!

Lilla írta...

Pont a héten rendeltem a neten fagylalkészítésre alkalmas kiegészítőt a robotgépemhez. 1 hetet kell várnom. Addig legalább az idő is megjavul. Legalábbis remélem :-)) Nagyon jól méz ki a fagyid! Ki fogom próbálni!

Moha írta...

Csipet minden szavaddal egyetértek, én ma olvasztottam le a fagyót és beköltözött a tartály.
A vanília nálunk is kedvenc, finom kis jegeskávé... Most mehetek alapot főzni,hogy legyen holnap fagyim.

Bianka írta...

nagy-nagy kedvencem. Isteni lehet

egycsipet írta...

Mónika, köszönöm! Érdemes megpuhítani a párodat, ő sem fogja megbánni!

Lilla, még jó is, hogy rossz most az idő, ha 30 fok lenne, csak türelmetlenül várnád a kiegészítőt! ;) Köszönöm, és remélem, ízleni fog!

Moha, ugyeee? :) Az egyik legjobb a gépben, hogy az utolsó pillanatban is tuti desszertet lehet vele varázsolni, amitől mindenki el van ájulva. :))

Bianka, köszi, valóban finom nagyon! :)

Unknown írta...

Szia Csipet!
Ma elkészítettem azaz tegnap kezdtem el,de ma lett kész a fagyi.Isteni finom lett!Tavaly vettem egy fagyigépet,mert a réginek valami miatt kilyukadt a tartálya és folyt belőle fagyasztó folyadék.Szóval amit tavaly vettem, ahhoz volt egy pár recept.Kipróbáltam és valahogy sohasem sikerült,na de a Te recepteddel tökéletes lett a vanília fagyi.Köszi a receptet!
Jutka

egycsipet írta...

Szia Jutka,
szívesen, én köszönöm neked, hogy visszajeleztél! :)
Nagyon örülök, hogy neked is bevált a recept, ha gondolod, próbálj ki más ízt is a fagyijaim közül, talán találsz még kedvedre valót. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...