2011. január 13., csütörtök

Brassói aprópecsenye

Ezt az ételt anyum sertésből készítette, de ha jól tudom (?), eredetileg vegyesen, marha- és sertéshús az alapja. Én szoktam mindenből, ami a kezem ügyébe akad, így a "brassói" valójában csak egy ráragasztott jelző az alábbiak szerint elkészített ételre.
Tényleg, mitől lesz brassói a brassói?


Most éppen egy méretes, kicsontozott, felső pulykacomb volt az áldozat. Amíg az apróra kockázott hagyma fonnyadozott a libazsíron, a húst megszabadítottam a zsírtól és kisebb kockákra vágtam.
A megpárolt hagymára tettem a húst, kissé megpirítottam, megszórtam csipetnyi pirospaprikával, sóztam, borsoztam, adtam hozzá egy kevés vegamixet, néhány darabka szárított paradicsomot, és felöntöttem egy kevés vízzel. Fedő alatt, időnként átkeverve készre főztem - ha szükséges, vizet lehet időközben még aláönteni, a lényeg, hogy főzés végére sűrű, rövid szaftja legyen a pecsenyének.
Kockára vágott sült burgonyával, savanyúságokkal tálaltam.


Hozzávalók: 60-70 dkg filézett pulykacomb (vagy valamilyen sertés/marha/szárnyas színhús), 1-2 evőkanálnyi zsiradék (olaj, sertés- vagy szárnyas zsír), 2 fej közepes vöröshagyma, csipet pirospaprika, só, bors, 1-2 teáskanál vegamix, paprika/paradicsom*, kevés víz.
*Ízesítésként mindig teszek bele valamilyen "zöldet": idénytől függően néhány karika paprikát és/vagy egy kisebb paradicsomot, esetleg 1-2 evőkanál natúrlecsót, fagyasztott paradicsomot, paprikakrémet (...) illetve most szárított paradicsom került bele. Többek szerint fokhagymásan az igazi, aki ezen az elven van, a főzés vége felé néhány gerezd áttört fokhagymát is adjon az ételhez.

10 megjegyzés :

Bianka írta...

Fenségesen guszta, mindketten nagyon szeretjük

Beastie írta...

ez a brassói egy oltári és állandó kedvenc. először gyermek koromban ettem, Egerben, osztály kiránduláson (1985-ben, talán) egy étteremben. Nagyon jó. köszi az emlék és gondolat ébresztést.

Hugi írta...

Szia!
Ez isteni, gratulálok!!!
én is nagyon szeretem, én ennek szoktam egy másik verzióját is csinálni, ami fel van tuningolva zöldségekkel, sonkával :)
Nyamm
Hugi

Jade írta...

Mar egy hete tervezem, megis mindig mas lesz a vacsi. Na de talan ma este...
:)

trinity írta...

Anyu is disznóhúsból készítette, de én is szoktam szárnyasból! Finom!

Juci írta...

Fenséges egy étel az biztos!

egycsipet írta...

Bianka, köszi! Mi is, mindannyian, ha több készülne, napokig ellennénk rajta. :D

Beastie, örülök, hogy újra itt! :)

Szia Hugi, a tuningolt változat is jól hangzik nagyon. Én még csak így "natúr" készítettem, de jegyzem az ötletet, köszi! :)

Jade...eredmény? :))

Trinity, Juci, köszönöm, nagyon egyetértünk! :))

Kricky írta...

Rég jártam nálad kommentelni.

De jó 5letet adtál nekem! Holnap brassói lesz! :)

sűrűbben kéne benéznem hozzád! :)
Remélem, jól vagy!

Ami írta...

Igen-igen-igen! :)
Szeretjük, de nagyon.
Én is disznóhúsból készítem , vagy abból, ami éppen van otthon :)

egycsipet írta...

Kricky, örülök. :))
Igen, köszi jól, sajnos én is alig járok mostanában kommentelni, kevés az erre fordítható időm, de azért igyekszem követni az eseményeket. :)

Ami :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...