2011. július 19., kedd

Francia hagymaleves magyarul

Szepy francia hagymalevesére sikerült szemet vetnem nemrég. Sok-sok évvel ezelőtt készítettem már néhány alkalommal hagymalevest, de valahogy egyik sem nyerte el a tetszésemet, aztán a többszöri negatív tapasztalat után egy jó ideje inkább már nem próbálkoztam vele. Most azonban kivételt tettem és milyen jól tettem!


Az eredeti recepten némileg módosítottam és hát számítván arra, hogy a gyereknép nem fog lelkesedni a végeredményért, nagyjából feleztem az adagot. A hagymákat megtisztítottam, feleztem és felszeleteltem. Egy kevés olajjal felforrósítottam a vajat, rádobtam a hagymát és párolni kezdtem. Amikor elkezdett opálossá válni (nagyjából 5 perc után), finoman megsóztam, tekertem rá egy kevés borsot, majd a lángot mérsékelve, alacsony lángon hagytam tovább párolódni. Közben a fagyasztóból elővadásztam :) némi húsleveslét és feltettem melegedni, valamint kisétáltam a kertbe kakukkfüvet szedni.

...és pirul és pirul és pirul és...

A hagymát, időnként megkeverve addig pároltam lassú tűzön, amíg elkezdett halvány karamellszínt ölteni (ez úgy fél óra alatt történt meg). Ekkor a lángot kissé feljebb emeltem és gyakori kevergetés mellett sötét karamell színűre pirítottam. A liszttel megszórtam a hagymát, egy percig együtt kevergettem, ezután hozzáadtam a szárától fosztott kakukkfű-leveleket és felöntöttem a fehérborral. Gyors mozdulatokkal elkevertem a hagymában, majd fokozatosan, merőkanalanként elkezdtem hozzákeverni a felforralt húslevest. Addig adagoltam, amíg (nekem) megfelelő állagú lett a leves. Ekkor felforraltam, és forrás után további 15-20 percig gyöngyöztettem.
A tűzhely lezárása előtt megkóstoltam, ekkor még utána ízesíthető, ha szükséges. Mivel hanyag módon nem sütöttem cipókat, a tálaláshoz sajtos krutont készítettem. Ehhez egyszerű kiskiflikből (bagettet sem sütöttem) vágtam karikákat: egy részükre reszelt füstölt kecskesajtot, a maradékra szintén reszelt (de nem füstölt és nem is kecske) sajtot igazítottam, majd a forró sütőben grilleztem. 
Szepy, köszi! :) :*


Belekerült (3-4 adag): 7-8 közepes vöröshagyma (a tisztított súly bő fél kg volt), 1 evőkanál szőlőmagolaj, 5-6 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, kb. 1,2 l forró húsleves (vagy ízlés szerint, illetve készülhet fele víz-fele levessel is), 1,5 dl száraz fehérbor, néhány ágacska kakukkfű, só, bors.

10 megjegyzés :

szepyke írta...

De szééééééééééép lett!
Én köszönöm!:) Főleg, hogy láttalak magam előtt, ahogy kimész kakukkfüvet szedni, meg a kiflikarikák részére sajtot reszelsz...:)))))))))

Éva írta...

Guszta, jól néz ki! Az az igazság hogy még nem csináltam ilyen levest, bár már hallottam mennyien dícsérték, egyszer talán rászánom magam!

Éva írta...

Nézzél már be hozzám, van számodra egy meglepetésem!

Ami írta...

Tényleg magyarosítottad :) Nagyon szeretem a hagymalevest, úgy hogy már indulok is hozzád ezt megkóstolni! :)

bettynova írta...

Dejó! Én teljesen máshogy készítem, de ugye kinek a pap, kinek a paplan :-)

Kati írta...

Érdekes recept, mi is szoktubk hagymalevest készíteni, de nem ebben a formában.

Petra írta...

Tetszik ez a változat! Eddig a klasszikusat készítettem, de most felkeltetted az érdeklődésemet. Bele is kanalaznék a képernyőbe... :D
A gyerekek végül megkóstolták?

Edina írta...

Hú, de megenném most! Imádom! :)

egycsipet írta...

Szepy, tudod mindig örülök annak, hogy vizuális típus vagy... :D És én köszi! :)

Éva, köszönöm! Nekem ez a változat ízlett, szerintem 1-2 receptet érdemes kipróbálni, aztán eldöntitek, szeretitek-e. Ráadásul, bár flancosan hangzik, ebben a formában ez egy teljesen takarékos leves. ;)
Megyek hozzád, köszönöm! :)

Ami, gyere! :)

Bettynova, ez így van. :D A legfontosabb az, hogy az étel ne csak elkészüljön, hanem el is fogyjon. Ezzel a levessel ez nálunk gyorsan megtörtént. ;)

Bianka, köszi! :)

Kati, nagyon sokféleképpen készítik, ezután már én is bátrabban fogok szerintem próbálkozni vele. :)

Petra, köszönöm! :))
Igen, meg is lepődtem. Persze nem álltak neki megtömni magukat vele, de néhány falatot ettek belőle és finomnak ítélték - főleg a kisebbik leányzóm, de ez jellemző, mert ő sokkal nyitottabb a különböző ételekre.

Edina, én pedig szívesen megkínálnálak. :))

Köszönöm lányok! :)

Belly írta...

Mentettem!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...