2011. július 9., szombat

Zöldbabfőzelék

Nem nagyítok, ha azt állítom, hogy családilag ki nem állhatjuk a zöldbabot. Azért meg-megpróbálkozom vele, hiszen az ízlés nem állandó, de eddig még nem arattam zajos sikert egyik alkotással sem. Sőt, semmilyen sikert sem. :D
Éppen ezért még soha nem is vásároltam: időnként kapok a szomszédtól, rokonoktól, az bőven elég szokott lenni. A mostani pakknál azt terveztem, hogy majd rakott zöldbabként végzi, az ellen szokott a legkevésbé lázadni a család. Persze a férjem kitalálta, hogy mivel már régen volt főzelék, készítsek inkább azt belőle. Hát köszi, ha valami egyáltalán nem megy, az a zöldbabfőzelék... Láttam lelki szemeimmel, hogy az egész a komposzton landol majd, de nem így lett. Sőt, a lányom megjegyezte, hogy "jéé, ez finom, az oviban nem ilyen szokott lenni"! Így aztán még szép, hogy gyorsan bevésem a receptet, talán jól jön legközelebb.


A zöldbabot megmostam, végeit levágtam, a hüvelyeket nagyobb (kétujjnyi) darabokra vágtam. Egy közepes hagymát felaprítottam, kevés szőlőmagolajon megpároltam. Erre dobtam a zöldbabot, majd 1-2 percig együtt sütöttem a hagymával. Itt jött a korábbiakhoz képest újítás: víz helyett néhány merőkanálnyi húslevessel öntöttem fel a zöldséget - annyival, ami még el sem lepte teljesen, azaz nem baj, ha a felső (ujjnyi) babréteg kilátszik a léből. Még hozzáadtam a felaprított fokhagymát is és ezzel együtt, időnként megkeverve, fedő alatt puhára főztem a babot. Amikor a bab már eléggé megpuhult, megkóstoltam, sóval és borssal igazítottam, majd (újítás/2) a bab kétharmadát kivettem, a maradékot pedig botmixerrel pépesítettem. Ezt az ötletet Gabojszánál láttam, ezer köszönet érte! :)) A krumplifőzeléket már jó ideje így, önmagával sűrítem, de megmondom őszintén, zöldbabnál ez eszembe nem jutott. :)


Tehát bab és turmix. Amikor már teljesen homogénné vált a lé, hozzáadtam a tejfölt, ezzel is turmixoltam egy percig, végül a babot visszarakva addig hagytam a tűzön, amíg éppen rottyant egyet a főzelék. Ha esetleg nem lenne elég sűrű, 1-2 teáskanálnyi keményítővel orvosolni lehet a problémát.
Hagyományos, "rusztikus" :) sertésfasírttal és egy kanálnyi tejföllel tálaltam, de finom magában, vagy csak fasírttal, vagy csak tejföllel is. Vagy mindenkinek úgy, ahogy szereti. :)

Belekerült: 70 dkg tisztított, zsenge zöldbab, 1 közepes vöröshagyma, 3 kövér gerezd fokhagyma, kevés maradék húsleveslé, só, bors, kb. 30 dkg tejföl.

7 megjegyzés :

Éva írta...

Akkor végül csak megszeretetted a családdal? Nagyon guszt lett! Én zöldbablevest készítettem ma, de mi nagyon szeretjük!

Melinda írta...

A főzelékek úgy általában nálunk is elhanyagolható témába tartoznak...de nekem a főzeléket tartalmazó edénykén akadt meg a szemem:DDDD

egycsipet írta...

Éva, köszönöm! A megszeretés még majd kiderül, de most nagyon szívesen ették, rekord idő alatt elfogyott, úgyhogy talán nem vagyunk reménytelenek. ;))

Melinda, irul-pirul...és ha tudnád, hogy ezt egy hete vettem... (Most már tudod.)
A "szomszédban" volt búcsú, és ott volt a pasi, akitől 2 éve azokat a bizonyos kis tálkákat vettem. Persze amikor odaértünk, akkor kezdett el szakadni az eső, az árusok meg pakolni én pedig a félig elrakosgatott cuccok közül bányásztam ki ezeket (van egy barátja is). Itthon jutott eszembe, hogy anyááám, hívhattalak volna, hogy kell-e valami, de akkor már késő volt. Szánom-bánom. :(

Bianka írta...

Nagyon guszta. Szerencsére nálunk nagyon megy a főzelék, csak legyen mellé valami husika :)

egycsipet írta...

Bianka, köszi! :))
Némelyik nálunk is, de azért nem nagyon dúskálhatunk a választékban. :D

Unknown írta...

Szia! Nagyon jó a zöldbab recepted! És jól is néz ki ebben a helyes kis cserépedényben!

Két dolgot szeretnék hozzáfűzni:
1. Szerintem úgy is lehetne a habarást csinálni, hogy egy merőkanálnyi zöldbabot veszünk ki egy kis edénybe és azt mixeljük össze, és adjuk hozzá a tejfölt, majd menne vissza a többihez.

2. Régebben én is több mindennel sűrítettem, és teljesen ismeretlenül kipróbáltam a csicseriborsó lisztet. Ezt az Alnaturában lehet kapni (meg gondolom más bioboltokban is), és pirított csicseriborsó van lisztté őrölve. Nagyon "hálás" sűrítő anyag, mert az előzőleges pirítás miatt nem keletkeznek csomók, amikor elkeverem a főzelékben. Próbáljátok ki! Környezetvédelmi szempontból is baráti, mivel Törökországban megterem, illetve kisebb mennyiségben itthon is termesztik, és nem valami ismeretlen amerikai vagy távol-keleti élelmiszer (származásilag közel-keleti). (Csak mert én ezt mindig figyelembe veszem, amikor vásárolok :)

egycsipet írta...

Szia Helga, köszönöm! :)
A csicseriborsó lisztet sajnos még nem próbáltam, de igyekszem majd beszerezni, ha lehetőségem adódik rá, nagyon szépen köszönöm az ötletet! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...