2011. július 7., csütörtök

Sült füstölt csülök

Ezek a fotók már 2 hónapja (a lányok névnapi partija óta) bántják a szememet, de most leszámolok velük: felkerülnek ide és végre eltűnnek a gépről. Na nem mintha olyan jól sikerült képek lennének, de az étel maga az. Egy fórumtársamtól kaptam néhány éve a receptet, ő így készíti a csülök péknét - na persze ez a recept nem nevezhető eredetinek, viszont nagyon finom. Emellett igazi joker: vendégeknek ritkán tudok olyan ételt összehozni, ami egyszerűen elkészül és ráadásul mindenkinek ízlik, de eeez...ezt még az is megeszi, aki nem szereti a csülköt. :)


A jóféle füstölt csülköt egyszerűen megfőzöm: megmosom, szőrtelenítem, ha kell :)), majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm (a füstölt levet nem öntöm ki, hanem a fagyasztóba teszem, később remek lesz leveshez, főzelékhez). Miután megfőtt, kiveszem a vízből, lecsepegtetem és nagyobb darabokra vágom (közben az utamba kerülő csontokat is eltávolítom). Ezután egy zsírral finoman megkent tepsibe ültetem a darabokat bőrükkel felfelé, sört locsolok a húsokra és forró sütőbe tolom pirulni őket.


Amíg a csülköt főzöm, addig megtisztítom a burgonyát, hagymát, majd mindezt feldarabolom, amikor pedig a sütőbe kerül a hús, megsütöm a többi hozzávalót. A kisebb kockákra vágott krumplit olajban sütöm ki, közben a felcsíkozott szalonnát egy serpenyőben elkezdem zsírjára sütni. Amikor pirulni kezd, hozzáteszem a felszeletelt vöröshagymát és együtt megpirítom. Tálaláskor egy tűzálló tálba (nagy mennyiségnél tepsibe) rétegezem, alulra kerül a burgonya, rá a csülökdarabok, majd az egészet a hagymás szalonnával fedem. Sütőben néhány perc alatt kissé átforrósítom és már mehet is az asztalra. Tejfölös uborkasalátát, kovászos uborkát vagy más savanyúságot kínálok mellé.

Hozzávalók (4 főre): 1 nagyobb füstölt (hátsó) csülök, 4 nagy fej vöröshagyma, 15-20 dkg húsos szalonna (bacont szoktam használni), kevés sertészsír, sör (locsolgatni), továbbá burgonya ízlés és étvágy szerint, olaj a sütéshez.

11 megjegyzés :

Anikó írta...

Jézusom, nyelem a nyálam, ez valami isteni, az ilyen ételeket imádom a paraszti gyomrommal, hiába van kint ezer fok meleg, amikor is hideg gyümölcsleves dukál, de szívesen megennék egy adagot ebből a csülkösből, el is fogom készíteni amint egy kicsit tényleg hűvösebb lesz, úgyis nemsokára itt a szülinapom, én eddig nyers azaz nem füstölt csülökből csináltam a péknét, de így is kipróbálom:-)))))))

Eszter írta...

Bár ebben a melegben annyira nem kívánok ilyen töményebb ételt, de elmentettem a receptet (ezt is) ;-), mert biztosan kipróbálom! Köszi!

Ami írta...

Pont egy ilyen recept után kutakodtam :) Ha megint beköszönt a hideg évszak, ki fogom próbálni. Imádom a csülköt, és néha kell a koleszterinbomba is :)

szepyke írta...

Gigalájk!:)
És fogadj örökbe... most és mindörökre...:))))))))))

Bianka írta...

Isteni lehet

Kiskukta írta...

Hát elindult a nyálelválasztásom...

Chef Viki írta...

Jesszusom, micsoda jó kis masszív kaja! Nem csoda, hogy odáig volt érte mindenki :-)

Eddig csak sima csülökből ismertem, füstöltből pláne világbajnok lehet!

Mónika írta...

Most jöhetne egy nagy adag nekem. Istenien néz ki!

egycsipet írta...

Köszönöm lányok! :) Örülök, hogy nem csak én eszem zsíros és ragacsos húsdarabokat előszeretettel. :D
Azért jó füstölt csülökből készíteni ezt az ételt, mert lehetetlen elrontani, biztos, hogy nem marad íztelen a hús, ráadásul minimális munkával készül nagy mennyiségben is. Emellett a mi családunkban megfelel az "általános közízlésnek", azaz ha vendégeket várok, nem kell ötféle főételt készítenem 10 embernek, mert ezt aztán tényleg mindenki megeszi. :))

Csibe írta...

Óanyáááám! ...ez mennyire durván jól néz ki!

egycsipet írta...

:D
Köszi Csibe! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...