2011. július 5., kedd

Ribizlis túrókrémmel töltött mákos piskótatekercs

Szerintem ez a leghosszabb című bejegyzés a blogon. :P
Nagyon finom desszert, némi maradék túró elsüllyesztésére, mák- és ribizlirajongóknak. A recept nem jött volna létre, ha nem látom meg ezt a fotót. Az enyém persze véletlenül sem lett ilyen, még szerencse, hogy nem akartam szépségversenyre nevezni. :)


A sütőt előmelegítettem 170-180 °C-ra, a mákot ledaráltam. A piskótához a tojásokat szétválasztottam, majd a fehérjéket kemény habbá vertem egy pici sóval és egy evőkanálnyi citromlével. Ezután a sárgákat habosítottam ki először a porcukorral, azután a liszttel, végül beledolgoztam egy kevés vanília eszenciát is. Egy kézi habverővel, 3-4 részletben, beleforgattam a tojáshabot a sárgás tésztába, végül az utolsó adag habbal a mákot is belekevertem. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát és az előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt megsütöttem (nem szabad kiszárítani). Rácsra téve hagytam kihűlni (én nem szoktam ilyenkor feltekerni a tésztát, de aki igen, csak nyugodtan).


Amíg a tészta hűlt, a szokásos joghurtos túrókrémet készítettem el. Ehhez a túrót a joghurttal és a cukorral pépesítettem (botmixer), belekevertem a citrom reszelt héját és egy evőkanálnyi citromlevet is. A tejszínt habbá vertem a cukorral és a zselatin fix felével, majd a zselatin másik felét elkevertem a túrókrémben, végül az egészet összeforgattam.
A tésztát megkentem friss ribizlizselével, rásimítottam a túrókrémet, megszórtam ribizliszemekkel, végül feltekertem. A tekercset alufóliába (szuper a folpack is) csomagolva hűtőszekrénybe tettem. Két órája volt pihenni (de ha egy éjszakát áll így, sem baj), ezután porcukorszórás és szeletelés, végül jóízű falatozás lett a sorsa.


Hozzávalók egy nagy sütőtepsihez...
...a mákos piskótához:
6 tojás fehérje, pici só, 1 evőkanál citromlé, továbbá 6 tojás sárgája, 6 evőkanál porcukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál mák ledarálva, kevés vanília eszencia;
...a túrókrémhez: 25 dkg túró, 15 dkg joghurt, 4 evőkanál házi vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, valamint 1,5 dl tejszín, 1,5 evőkanál házi vaníliás cukor, 1 zselatin fix;
...továbbá: 15 dkg ribizlizselé a piskóta megkenéséhez, 10-12 fürt ribizli a krémhez, porcukor a szóráshoz, esetleg további ribizli a díszítéshez.

15 megjegyzés :

Bors and Pepper írta...

Látom, Te is tekertél :)Nagyon guszti lett! Piskótatekit még soha nem sütöttem, félek töle...

bodzablog írta...

Ejjha! De szuperul néz ki! Gratulálok, tényleg mesés! Az jutott eszembe, hogy ezt update-elhetem és talán így a párom is megenné a ribizlit :))) Ha megtörténik, értesítelek. Köszönjük, hogy ezt a szép - és tuti nagyon finom - receptet megosztottad! :)

Ami írta...

Szerintem nyugodtan mehetne szépségversenyre a piskótatekercsed! No meg ízversenyre is, mert biztos, hogy nagyon finom. Én is hamarosan posztolom a béna tekercsemet, na majd meglátod, hogy néz ki egy olyan, amit szégyellni kell :)

Bianka írta...

lenyűgöző

Dia írta...

Váóóó, ez csodás!

barbette írta...

Nagyon szép....nincs ezzel semmi esztétikai probléma.
Mák és gyümölcs együtt jó páros, biztos ribizlivel is finom lett..

egy pici írta...

Szerintem pedig nagyon szép lett.nagyon jól néz ki a piskóta is !És nagyon jó!!
Én vittem egy szeletet:):):)

Edó írta...

Oáááááóóóó!Épp ribizlis sütit készülnék sütni,közben meg rájöttem,hogy mákom is van.A túrósakat imádom.Mindent összegezve,erre most itt van ez a fantasztikus tekercs,amiben minden egyben van:))De jó dolgom van,csak meg kell sütnöm.Köszi a recit!!

Kati írta...

Hát nekem jobban tetszik a tied, őszintén mondom, talál a ribizli színével, felélénkíti a képet.

Noémi írta...

Ez fenomenálisan néz ki....

Eszter írta...

Na, ezt a receptet úgy, ahogy van elmentettem.
Nem mellékesen megjegyezném, hogy egymástól függetlenül sokszor (majdnem) egy időben majdnem egyforma ételeket készítünk el. :-) Történt ugyanis, hogy 1-2 hete készítettem hasonó sütit. Az egyik receptújságban láttam meg. Most találkoztam először igazán ROSSZ recepttel. Az kakós piskóta volt (tört, száraz volt és szerintem nem sütöttem túl, aztán mégis lehet) a krém sem volt az igazi, egyáltalán nem. Annyit változtattam, hogy én is ribizlit tettem bele.
Végül elfogyott, de nem is teszem fel a blogba.
De a Tiéddel fogom újratöltve elkészíteni ezt a sütit! ;-) Köszi!!

Csibe írta...

Khhmm, lehet egyszerre kettő szeletet is kérni? :))

egycsipet írta...

Bors and Pepper, köszi! :)
Ne tarts tőle, annyi a "titka", hogy nem szabad túlsütni és kevesebb lisztet kell beletenni, mint a normál piskótába, így már nem is törik. Nekem ez sem tört, pedig ez sima piskótatészta volt, készíthettem volna kevesebb liszttel is.

Bodzablog, én köszönöm! Sikeres update-elést, remélem, ízlik majd nektek is! :)

Ami, Bianka, Dia, Barbette, köszönöm nektek! :)

Egy pici, egészségedre! ;) Köszi! :))

Edó, én köszönöm! Jó sütögetést! :)

Kati, Noémi, köszönöm szépen! :)

Eszter, ezek után nagyon remélem, hogy az én receptem jó lesz és ízleni is fog! :)) Hmm, csak nem hasonló az ízlésünk? ;)

Csibe, lehet, de szerintem két szelet kevés. Adhatok hármat? :D

margit2 írta...

Hú micsoda klassz 5let! :-) Nálunk is most érik még a piros ribizli... fekete már kevés van....

egycsipet írta...

Köszönöm Margitka! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...