2012. április 11., szerda

Datolyás-diós zabpehelyrúd

Még a múltkor szerettem bele - szintén Martha Stewart oldalán - egy ehhez hasonló finomságba. Na jó, igazából az alap összetevőkön (zabpehely és datolya) túl nem is olyan nagyon hasonlít hozzá... :) Finom, müzliszelethez hasonló nass az egészségesebb kategóriából. Ráadásul tejmentes. És még tojásmentes is. :)


A datolyát forró vízzel leforrázom és nagyjából 10 percig áztatom, majd leszűröm. A diót egy serpenyőben addig melegítem-pirítom, amíg éppen illatozni kezd, majd a felét késes robotgéppel megőrlöm, a másik felét durvára aprítom. A lenmagot kávédarálóban finomra őrlöm. 
A zabpehelyhez adom a diót, a kakaóbabot, a lenmagot és az aszalványokat, elkeverem, és csipet sót, valamint kevés fahéjat szórok még hozzá.


Amikor kézmelegre hűlt a datolya, kimagozom. Az áztatott datolyahúst a késes robotgéppel pépesítem. A zabpelyhes keveréket a datolyával és a mézzel összedolgozom, majd egy sütőpapírral bélelt és olajjal finoman kikent tepsibe teszem a keveréket és vizes kézzel (valamint egy pohár segítségével) egyenletesen belenyomkodom, -tömörítem. 170-180 ºC-ra előmelegített sütőben 23-25 perc alatt megsütöm (amíg halvány színt kap). Néhány perc pihentetés után rácsra borítom és azon hagyom kihűlni, végül egy hosszú, éles késsel tetszőleges rudacskákat, szeleteket vágok belőle.


Hozzávalók egy kb. 15x25 cm-es tepsihez: 12 dkg zabpehely (finom), 12 dkg dió, 25 dkg datolya (mag nélküliből 20 dkg), 7 dkg aszalt mangó, 5 dkg aszalt vörösáfonya, 3 dkg pirított-tört kakaóbab, 20 g lenmag, csipet só, 1 mokkáskanál fahéj, 3-4 evőkanál méz, 1-2 teáskanál olaj.

7 megjegyzés :

Unknown írta...

Az egyik kedvencem a datolya! Nagyon finom lehet :)

trollanyu írta...

Nagyon tetszik nekem:) Éppen ma vettem datolyát, mert nálunk a párom kedvéért minden héten készül sticky toffee puding. Szerintem ezt is nagyon fogják szeretni és ez egészségesebb:)

Mági írta...

Ez nagyon tetszik, köszönöm. Ráadásul a végtelenségig variálható.

Dankóné R. Magdi írta...

Nagyon tetszik, elviszem a receptet :-)

Csibe írta...

Szívesen csemegéznék belőle!

Bokor Boglárka írta...

De jól néznek ki! Biztosan nagyon finom is, és ahogy látom, gluténmentes is. Igazi egészséges csemege! Viszem is a receptet, ha nem baj.

egycsipet írta...

Örülök lányok, hogy nektek is tetszik a recept! Nekem nagyon ízlett, a gyerkőcöknek is, de ők azért megreklamálták, hogy nem elég édes. :)) :P Remélem, nektek is ízlik majd, ha elkészítitek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...