2011. május 8., vasárnap

Hercegnők

Akinek (kis)lányai vannak, nagy valószínűséggel szembesült már a "hercegnőimádattal" - hiába no, a Disney figurái a gyerkőcök által ismert legelső celebek között vannak. (Ráadásul - kivételesen - olyan celebek, akikre/amikre nem is gáz, ha hasonlítani szeretnének, így nincs tiltás, ha a lányok a hét minden napján meg szeretnék valamelyik mesét nézni. :P) 
Nálunk (is) megvannak a kedvencek, a nagyobbik Csipkerózsikáért, a kisebb felváltva Hamupipőkéért és Belle-ért rajong. Tegnap az ezidőtájt megszokott, névnapi partin kapták meg kedvenceiket torta formában - azt inkább le sem írom, hogy készítésük közben milyen válogatott kínzások jutottak eszembe a babatorta feltalálóját illetően, pedig a babákat még csak nem is én készítettem, hanem a Simba gyártotta. :D


Hamupipőke belül fahéjas-kakaós tortalap, ganázzsal töltve, Csipkerózsika vaníliás tészta vaníliapudingos krémmel töltve. A tortalapokat nagytepsiben sütöttem, majd rétegeztem és faragtam - mint minden faragott tortánál, itt is sok a hulladék, de nem szabad sajnálni, mert úgy lesz "formás" a végeredmény :). A tészta receptjéért ezer köszönet Kiskuktának. :*



A bevonással most is meggyűlt a bajom, Rózsiról ugyanis leolvadt a saját készítésű MM-bevonat reggelre, de - ezúton is köszönet a helyi Korona Cukrászdának - szerencsére sikerült "gyári bevonathoz" jutnunk, így megmentődött a torta. :) Az új ruhát kevesebb, mint fél óra alatt dobtam rá a babára, így - nagy valószínűséggel - ezután én sohadesohatöbbé nem készítek saját bevonatot (előre is bocsánat az MM-fondant ízéért rajongó rokonoktól), csak el ne felejtsem időben megrendelni neten az anyagot... :D


Készült...
...Hamupipőke csokikrémje:
2 dl tejszín, 1 rúd vanília, 25 dkg csokoládé (86%), 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor (ez került a bevonat alá is);
...Hamupipőke tortalapja: 25 dkg cukor + 10 dkg a fehérjehabba, 39 dkg liszt, 5 dkg kakaópor,  csapott mokkáskanálnyi fahéj, 185 ml olaj, 185 ml tej, 6 tojás, 20 g sütőpor;
...Csipkerózsika vaníliakrémje: 4+2 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor (a bevonat alá sima porcukros-vajkrém került);
...Csipkerózsika tortalapja: 25 dkg cukor (ebből 5 dkg vaníliás) + 10 dkg a fehérjehabba, 44 dkg liszt, 185 ml olaj, 185 ml tej, 6 tojás, 20 g sütőpor;
+zselés ételszínezék, MM fondant és formix a bevonáshoz.
Tovább olvasom...

2011. május 6., péntek

Eperfagylalt v.2

Joghurtos-tejszínes eperfagyi van már a blogomon, csodás az is, de nekem személy szerint ez a kedvencem. Nem tudom, miért, talán mert a főzött alapból készülő fagyikat jobban szeretem vagy talán mert több az eper benne, amit ha frissen, mézédesen szedünk a kertből, igazán el tudja varázsolni az ízét. Ez a változat még nem saját termésből készült, de hamarosan az is lesz, ha az időjárás szeret minket, akkor rengeteg eperfagyi fog készülni idén. :)


Elsőként az alap készül el. A cukrot, tojássárgáját, sót és keményítőt elkeverem, hozzáöntöm a tejet, azzal is alaposan összekeverem, ezután tűzre téve besűrítem. Amíg hűl, az epret egy kevés citromlével összeturmixolom, majd a pürét egy szűrőn keresztül a langyos alapba juttatom. Elkeverem és fagyasztóba (-18 °C) teszem az alapot 1,5-2 órára, amíg az edény szélénél fagyni kezd. Ekkor átkeverem és összeforgatom a félkemény habbá vert tejszínnel. Mehet a fagyigépbe, kifagyasztás után - fogyasztásig - fedett dobozban tárolom a fagyasztóban.


Hozzávalók: 1 dl tej, 2 tojás sárgája, 5-6 evőkanál cukor (ennek egy része lehet vaníliás), leheletnyi só, 1 erős teáskanál étkezési keményítő, 40-45 dkg eper (tisztítva mért súly), 1 evőkanál friss citromlé, továbbá 2 dl tejszín félkemény habbá verve. (A cukor mennyisége az eper érettségétől, ízétől függ. Ebből az adagból kb. 1,2 l fagylalt lesz.)
Tovább olvasom...

2011. május 1., vasárnap

Csirkemájkrém

A kisebbik lányom nagyon rákattant az utóbbi időben a májkrémre, így - fő az egészség vagy mi... - megpróbálkoztam a házi változattal. Sajnos azt nem mondhatom, hogy gyerekkörben osztatlan sikert aratott. :D Pedig finom, nem is kicsit, csak hát a bolti változatok "másak". Na nincs nagy gond, kicsim a második-harmadik kóstolásnál már elkezdett megbarátkozni az ízzel (mármint a máj ízével a májkrémben :P), így talán nem lesz vesztett ügy a házi májkrémgyártás. :))


Recept eredeti szepytől (köszi!). Az elkészítése hasonló a hagymás májhoz: bő zsiradékon a hagymát megpárolom, a párolás végén hozzáadom a felaprított fokhagymát is, majd erre kerül az előzőleg megtisztított, nagyobb darabokra vágott (csirke)máj. Rászórok egy kevés friss kakukkfüvet, durvára aprított majoránnát, borsot őrölök rá és pár perc alatt megsütöm a májat.
A sütés végén megsózom, majd az egészet pépesítem (botmixer, turmix). Szükség szerint további (olvasztott) zsiradékot adok hozzá, annyit, amivel tetszőlegesen kenhető lesz a krémem. Ezután tiszta tálkákba adagolom a kész májkrémet, tömörítem, tetejét elegyengetem, végül olvasztott zsírral lezárom és fogyasztásig hűtőben tárolom.
Fogyasztás előtt érdemes hagyni egy kicsit szobahőmérsékleten melegedni, hogy kenhetőbb, krémesebb legyen, de egy szelet friss pirítósra kenve már ki is küszöböltük a problémát. A májkrémet - a levegőtől - elzáró zsírréteget felhasználás előtt el lehet távolítani, ha valaki ennyivel kevesebb zsírt szeretne a szervezetébe juttatni. :)


Hozzávalók (3-4 kisebb tálkához): 2 közepes vöröshagyma apróra kockázva, 10-12 dkg zsír (jobb a szárnyas, de megfelel a sertészsír is, illetve egy része vajjal kiváltható), 3-4 gerezd fokhagyma, 1/2 kg csirkemáj, néhány ágacska friss kakukkfű és majoránna (vagy szárított, illetve ízlés szerint más fűszerek is megfelelnek), őrölt fekete bors, só, a krém lezárásához további 3-5 dkg olvasztott zsír.
Tovább olvasom...

2011. április 28., csütörtök

Képviselőfánk

Képviselőfánk, imádom! :) Mint általában a főzött krémes, habos süteményeket... Ez az adag még húsvét hétvégére készült - a vasárnapi családi ebédre vittem. Alapjában nem szeretem az égetett tésztát, mert macerásnak tartom. Nem is annyira a készítését, mint a romeltakarítást utána. Ráadásul nincs nagyobb méretű csőkészletem, a kicsikkel pedig igen csak nyomi végeredmények szoktak születni. Ezért is örültem, amikor nemrégiben megtaláltam Beccánál ezt a tésztareceptet, itt volt az ideje, hogy kipróbáljam.


Az viszont jó az égetett tésztában, hogy el lehet korábban készíteni, az enyém például péntek este sült ki, tévézés közben és csak másnap töltöttem meg. A munka a sütő előmelegítésével kezdődött (230 °C; én gőzös sütőt készítettem elő, azaz egy kis edényben vizet tettem a sütő aljába). Az olajat és a vizet egy csipet sóval és a vaníliás cukorral felforraltam. A forrásban lévő vízbe került a liszt, amit alaposan eldolgoztam és kevergetve tovább főztem 2-3 percig (nem áll annyira össze, mint a megszokott égetett tészta). Ezután gépi habverővel beledolgoztam a tojásokat is - egyiket a másik után: mielőtt a következő tojás belekerül, mindig tökéletesen simára kell dolgozni a tésztát.


Sütőpapírral bélelt tepsibe, vizes kézzel, 12 db egyforma (kb. 5 dkg-os) gombócot készítettem. Alaposan megspricceltem a gombócokat és a papírt is, végül az előmelegedett sütőbe toltam. Az első 6-7 percben 230 °C-on sült, majd mérsékeltem a hőmérsékletet kb. 200 °C-ra. Összesen 40 percig sült a tészta, ezalatt az idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját! A sütőből kivéve, rácson hagytam kihűlni a fánkokat, töltés előtt a tetejüket levágtam.
Becca, köszönöm a receptet! :)


A krémhez a tej 2/3 részét egy felhasított vaníliarúddal együtt főzni kezdtem. A maradék tejet elkevertem egy evőkanál vaníliás cukorral, a liszttel és a tojások sárgájával. A felforrt tejből kivettem a vaníliahüvelyt és belecsorgattam a tojásos-lisztes keveréket. Folyamatos kevergetés mellett besűrítettem. Amíg a krémet főztem, a tojásfehérjéket egy pici sóval kemény habbá vertem (tálas mixerrel, hiányában a krém főzése előtt ajánlott a habot elkészíteni), majd beledolgoztattam a maradék cukrot is és azzal is keményre dolgoztattam. A megfőtt sárga krémbe óvatosan, részletekben beleforgattam a felvert cukros fehérjét, pár pillanatig hagytam még a tűzön főni, majd egy evőkanállal elosztottam a krémet a tésztahüvelyekben.
Miután a krém kihűlt, a zselatint egy kevés vízben elkevertem, állni hagytam, majd olvadásig melegítettem. Hagytam kihűlni. A tejszínt a vaníliás cukorral és a kihűlt - de még folyékony - zselével kemény habbá vertem, majd egy levágott sarkú nejlonzacskóból (a rusztikus dizájn ellenzőinek: csillagcsővel felszerelt habzsákból) a krém tetejére nyomtam. Befejezésül a habra helyeztem a tésztasapkákat, majd hűtőszekrénybe tettem a kész képviselőfánkokat. Tálalás előtt vaníliás porcukorszórást kaptak.


Hozzávalók 12 darabhoz...
...a tésztához:
1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, csipet só, 1 evőkanál vaníliás cukor, továbbá 15 dkg liszt, 4 egész tojás;
...a krémhez: 6 (4+2) dl tej, 1 kisebb vaníliarúd, 8 dkg rétesliszt, 3 tojás szétválasztva + 3 fehérje pluszban, 6 (1+5) evőkanál vaníliás cukor, csipet só;
...a tejszínhabhoz: 1 evőkanál zselatin, 4 evőkanál víz, 4-5 dl tejszín, ízlés szerint vaníliás cukor (nálam 3-4 evőkanál).
Tovább olvasom...

2011. április 27., szerda

Isler

Még mindig igen pici (még mindig nem szeretjük a tenyérnyi islereket), de már nem mini és most hagyományosan diós, ha már apum volt olyan drága, hogy egy agyvérzést kockáztatva nekiállt nekem apró diót törni. Csak mert a nagyobb fajta, a könnyen pucolható, már régen elfogyott... Diótól függetlenül majdnem nem lett belőle semmi, ugyanis amikor megközelítettem a lekváros polcomat, döbbenten tapasztaltam (vagyis jutott eszembe), hogy elfogyott a ribizlizselém. Vajon mennyit kellene főznöm, hogy elég legyen egy évre? :O Na mindegy, feltúrtam a fagyasztót, megleltem a maradék két kis doboz ribizlit, így gyorsan összedobtam még egy lekvárt is. Rutinosan, csípőből... ;)


Mivel most nem kellett tojás- és tejérzékenységre figyelnem, vajjal és tojással készült a linzertészta. Ehhez a lisztet, darált diót, porcukrot, fahéjat és sót összekevertem, majd elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam a tojások sárgáját és összegyúrtam. A tésztagombóc a hűtőbe került pihenni, fél-egy óra elég neki, ez az adag most tovább csücsült bent, sikeresen kőkeményre is dermedt. :P
Pihentetés után a sütőt elkezdtem előmelegíteni (190-200 °C), majd a tésztát átgyúrtam, 3-4 mm-esre nyújtottam és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam. Sütőpapíros tepsire rakosgatva sültek, úgy 7-8 perc alatt, a széleiken éppen pirulósra. A kisült linzerek rácson hűltek ki, majd a frissen főzött (...) ribizlizselével megtöltöttem őket és éjszakára félretettem pihenni.
Másnap csokoládébevonatot kaptak, és egy pici díszítést, hogy a gyerekeknek legyen mivel játszaniuk. :)

Hozzávalók (kb. 40 darab, 5 cm átmérőjű islerhez): 35 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál fahéj (elhagyható), csipet só, 4 tojás sárgája, továbbá ribizlizselé (vagy egyéb kedvenc) a töltéshez, kb. 30-35 dkg étcsokoládé a bevonáshoz.
Készítettem már kevesebb dióval és több liszttel is (10 dkg : 40 dkg), és kevesebb tojássárgával, ekkor kevés hideg víz segített a tészta összeállításában. Így is, úgy is finom sütemény. :)
Tovább olvasom...

2011. április 22., péntek

Mogyorós zabpehelykeksz

Nagyon finom keksz, mogyorórajongóknak (Kismókusoknak és Nagymókusoknak) kötelező. Ha nem lettem volna tegnap este már (dög) fáradt, tuti, megsütök még egy adagot belőle, mára viszont már más projektet ütemeztem be, így most dugdoshatom (magam elől) hétvégéig. Szóval: ropogós, zabpelyhes, mogyorós, Graham lisztes, kakaóbabos, finoman édes... Kell ennél több? Nekem nem! :)


A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd belecsorgattam a kihűlt, olvasztott vajat. Az egészet alaposan összekevertem és hozzáadtam a lisztet, sütőport és sót. Miután ezekkel is összedolgoztam, beleszórtam a zabpelyhet, a mozsárban durvára tört mogyorószemeket (csak megroppantottam a szemeket, volt amelyik két félre és volt, amelyik több darabba hullott) és a kakaóbabot. Az egészet összekevertem, ezután a masszából két teáskanál segítségével (kisebb dió méretű) kupacokat rakosgattam a sütőpapíros tepsi(k)be. Ezeket a teáskanalak segítségével ellapogattam kb. 5 cm átmérőjű, lapos korongokká (nem árt egy vízzel teli pohár a kezünk ügyébe: ha ragadna a kanál, mártsuk bele). Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. negyed óra alatt pirulósra sütöttem őket. Kismértékben terülnek a korongok, úgyhogy 1-2 ujjnyi távolságot érdemes tartani közöttük formázáskor.


Hát hú, tényleg jó kis darab. Némelyik kapott egy kis csokicsíkozást, az is jóóó, simán is jóóó, mindenhogy jóóó és mindenhol jóóó. :)


Hozzávalók (55-60 darabhoz): 2 kisebb tojás (vagy egy igencsak méretes), 15 dkg nádcukor, 15 dkg vaj, 15 dkg Graham liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, 15 dkg zabpehely, 10 dkg pirított, tisztított törökmogyoró, 3 dkg pirított, aprított kakaóbab (vagy csokidarabok, de abból több, mondjuk 5 dkg), a tetejére díszítésként olvasztott csokoládé (elhagyható). 
Alap5let: az egyik Rama füzetből.
Tovább olvasom...

2011. április 20., szerda

Medvehagymás pogácsa

Minimál-munkás pogácsa, amit a sajtos rúd receptjéből kerekítettem. Az alapízt a medvehagymás vaj adja, amit finoman egy kis parmezán kísér. Még csak most ismerkedem a medvehagymával, de az már bizonyossá vált, hogy vétek kihagyni a pogácsát belőle, nagyon jó darab! :)

a fotón a háttérben metélőhagyma - ez ne zavarjon be senkit :))

A liszteket elkevertem a sóval és elmorzsoltam benne a vajakat. A közepébe öntöttem a tejben felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a sajtot, majd annyi tejföllel dolgoztam össze, hogy a tészta szépen összeálljon. Ezután fedett tálban hagytam pihenni egy órán keresztül (elbír több pihentetést is, attól csak még jobb lesz), majd ujjnyi vékonyra nyújtottam és megszórtam a felaprított medvehagymával. A tésztát hajtogattam és a kelesztőtálban ismét magára hagytam.

Shrekcsa :P

A pihentetés után a tésztát 7-8 mm-esre nyújtottam. Csíkokra vágtam, majd sütőpapíros tepsibe ültettem a rudakat - mehetnek közel egymáshoz. A tetejüket megkentem felvert tojással és egy-egy csipetnyi sajtot szórtam rájuk. Konyharuhával letakarva hagytam kelni őket, amíg a sütő bemelegedett, végül addig sütöttem (180-190 °C), amíg kellemes színt kaptak.


Belevalók (egy tepsi)...
...a tésztába:
20 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz), 15 dkg vaj, 5-6 dkg medvehagymás vaj, 10 dkg (2 jó nagy evőkanál) sűrű tejföl, 3 tojássárga, 2 teáskanál só, 0,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, kb. 1 dkg reszelt parmezán (elhagyható), egy maroknyi medvehagyma aprítva;
...a tetejére: 1 kisebb méretű egész tojás, 1-1,5 dkg reszelt parmezán (elhagyható).
Tovább olvasom...