2010. április 4., vasárnap

Húsvéti cipók maradékokból

Ehhez az ételhez a már megunt húsvéti sonka és tojás maradékait használom fel. Langyosan, egy kis tormával, mustárral kínálva reggelire és vacsorára is ideális.


A sonkát megszabadítom zsíros részeitől (ez opcionális, de szerintem jobb, ha csak színhús megy bele), majd kb. 1x1 cm-es vágom. A tojásokat félbevágom, sárgájukat külön veszem, a fehérjéket szintén felaprítom.
A lisztet kimérem, közepébe lyukat fúrok, beleöntök kb. 1 dl langyos vizet. Hozzáadom a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, majd megvárom, míg az élesztő felfut. Ezután a további hozzávalókkal együtt kenyértésztát dagasztok (én géppel). A dagasztás végén (már mindenképpen kézzel) óvatosan beledolgozom először a sonkát, majd a tojásdarabokat. (Ha nem sikerül elsőre rendesen eloszlatni a belevalókat, akkor hagyjuk kelni, majd úgy 20-30 perc múlva gyúrjuk át a tésztát.) Alaposan kilisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztem (kb. 1 óra).

A kelesztési idő végén a tésztát lisztezett felületre borítom és 4 egyforma darabba vágom (kb. 18-19 dkg-os darabokat kapok). Zsemléket formázok belőlük, amiket sütőpapírral ellátott tepsire helyezek. Konyharuhával letakarva ezeket is duplájára kelesztem.


Időközben a sütőt 190 °C-ra előmelegítem. A sütő aljába egy forró vízzel teli edénykét helyezek (gőzös sütő). A duplájukra kelt cipókat szobahőmérsékletű vízzel lepermetezem, tetejüket reszelt sajttal megszórom, majd a sütőbe helyezem. Kb. 35 perc alatt készre sütöm őket.


Ez a recept már megjelent a Kifőztük első, húsvéti számában. Az olvasóknak jó hír, hogy hamarosan a második szám is megjelenik! :) Az új, és a már meglévő, receptekkel kapcsolatos kérdéseiteket is várom a weboldalon, ahol blogonkénti fórumot indítottunk erre a célra.

Hozzávalók...
...a tésztához:
35 dkg kenyérliszt (BL80), 1,9-2 dl víz, 1 csapott teáskanál só, 5 ml ecet, 1 kockacukor, 2 db keményre főtt tojás sárgája;
...bele- és rávalók: 10 dkg maradék füstölt, főtt sonka (hasznos mennyiség), 2 db keményre főtt tojás fehérje, reszelt sajt a tetejére.
Tovább olvasom...

2010. április 1., csütörtök

Csokis-mogyorós stangli


Tanulva Latsia hibájából, én egész adagot készítettem. Elfogyott. Csak az én jóvoltomból a fél adag :S, a másik felén többen is osztoztak...

Problémáim a következők:
- Gyors és egyszerű süti, így bármikor össze lehet dobni. Én pl. este 8-kor ugrottam neki, mosogatás közben vezényeltem le a mogyorópirítást és a kutyulást, aztán mire elmostam a tálat, már meg is sült.
- Letehetetlen. Direkt apró szeletkékre vágtam, hogy ne legyen túl fenékre gyúró 1-1 darab, de így nem kevés nagy, hanem sok kicsi szeletet ettem. :(
- Az emberem azt mondta, süssek ilyet máskor is. Ez nem jelent jót, mert ő állandóan diétázik, én pedig nem tudom elviselni a teli sütistányér látványát. Mogyorós-csokisból nem.
Más bajom nincs. Fentiek figyelembevételével kéretik megsütni, aztán nem engem hibáztatni mérlegelés után! :D


Procedúra Latsiánál - röviden valahogy így: mogyi pirít, héj ledörzsöl, vaj+cukor kikever, tojás belekever, minden más belekever, mogyi és apróra vágott csoki is belekever, sütőpapíros formába simít, süt (kb. 190 °C, 15 perc), hűt (3 °C), bevon, eszik. Jó étvággyal...

Hozzávalók (nálam) egy kb. 25x25 cm-es formához...
...a tésztába:
18-20 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 tojás, 3 dkg kakaó, csipet só, 18-20 dkg liszt + 10 dkg étcsokoládé apróra vágva, 10 dkg törökmogyoró pirítva;
...a bevonathoz: 20 dkg fehér csoki, kevés olaj.

Köszönöm a receptet Latsia! :) :*
Tovább olvasom...

2010. március 29., hétfő

Fahéjas-csokis kelt kuglóf

Szombat este nagyon kalács-ehetnékem támadt, így bedagasztottam egy kis adag kelt tésztát. Kalács helyett kuglóf lett végül belőle, fahéjas is, csokis is, meglehetősen finom is. :)


A lisztet egy kelesztőtálba mértem, közepébe kis gödröt készítettem és langyos tejet öntöttem bele. Belemértem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és lefedtem a tálat. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadtam a tojássárgáját, egy kis vanília eszenciát és sót, majd kézzel összedolgoztam. Ahogy összeállt a tészta, hozzáadtam még a puha vajat és néhány percig dagasztottam a tésztát. Amikor már elvált az edénytől, a tálba lisztet hintettem, belegömbölyítettem a tésztát és lefedve a sütőbe tettem, ahol 50 °C-on duplájára kelesztettem.


A megkelt tésztát kétfelé osztottam, mindkét adagot téglalappá nyújtottam. Az egyiket olvasztott vajjal elkevert cukros kakaóval, a másikat fahéjas-cukros vajjal kentem meg. Mindkettőt feltekertem, majd a két tekercset összetekertem. Kisebb méretű, vajazott-lisztezett kuglófformába tettem a tekercset.


A még mindig 50 °C-os sütőben kelesztettem kb. 20 percig. Ezután a hőmérsékletet 180-190 °C-ra emelve kb. 1 órán keresztül sült a kuglófom. Egy idő után alufóliával lefedtem, mert nagyon barnult a tészta.

A képekért bocs, este 10-kor nem nagyon volt kedvem fotózni, másnap reggel pedig villámgyorsan párolgott a maradék... :)

Hozzávalók...
...a tésztához:
20 dkg sima liszt, 10 dkg rétesliszt, 6 dkg cukor, 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál vanília eszencia, csipet só, 1 tojás sárgája, 4 dkg lágy vaj;
...a kakaós tekercshez: 4 dkg olvasztott vaj, 3 púpozott teáskanál ét kakaó, 2 evőkanál cukor;
...a fahéjas tekercshez: 4 dkg olvasztott vaj, 2 púpozott teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor;
...a formához: 1-2 dkg vaj, liszt.
Tovább olvasom...