A derelyét sokan, sokféleképpen készítik. A legegyszerűbb a sima gyúrt tésztát tölteni, én most így tettem.
Lisztből, tojásból, sóból és némi vízből egyszerű gyúrt tésztát készítettem, amit 1 óra pihentetés után 2 gombócra szedtem, átgyúrtam, és lefedve újra félretettem. Ezután a töltelék hozzávalóit összekevertem, majd azt is állni hagytam, valamint a zsemlemorzsát megpirítottam egy kevés vajon.
Egy fazékban vizet kezdtem melegíteni. A tésztát vékonyra sodortam, és derelyevágóval kb. 6x6 cm-es négyzeteket vágtam belőle. A kockák egymás melletti 2 oldalát egy ecsettel sima vízzel megkentem. Teáskanállal a túrót a közepükre halmoztam, majd a megkent oldalakkal szemben lévő csúcsot ráhajtottam, és a levegőt kiszorítva a tésztaszéleket összenyomtam. Így háromszög alakú kis csomagokat kaptam.
Amikor a víz már forrt, egy kevés sót tettem bele, és a derelyéket beleeresztettem. Miután feljöttek a víz felszínére, még kb. 5 percig hagytam főni őket, végül egy szűrőkanállal kihalásztam és hideg vízzel leöblítettem.
Lecsepegtetés után a pirított zsemlemorzsába forgattam őket. Porcukorral meghintve tálaltam.
Hozzávalók...
...a tésztához: kb. 50 dkg liszt, 4 tojás, 1 csipet só, késhegynyi sikér, 0,5-1 dl víz;
...a töltelékhez: 50 dkg túró, 2 tojás, 3-4 evőkanál vaníliás cukor, 3-4 evőkanál búzadara;
...a tálaláshoz: vaj, zsemlemorzsa, porcukor.
Lisztből, tojásból, sóból és némi vízből egyszerű gyúrt tésztát készítettem, amit 1 óra pihentetés után 2 gombócra szedtem, átgyúrtam, és lefedve újra félretettem. Ezután a töltelék hozzávalóit összekevertem, majd azt is állni hagytam, valamint a zsemlemorzsát megpirítottam egy kevés vajon.
Egy fazékban vizet kezdtem melegíteni. A tésztát vékonyra sodortam, és derelyevágóval kb. 6x6 cm-es négyzeteket vágtam belőle. A kockák egymás melletti 2 oldalát egy ecsettel sima vízzel megkentem. Teáskanállal a túrót a közepükre halmoztam, majd a megkent oldalakkal szemben lévő csúcsot ráhajtottam, és a levegőt kiszorítva a tésztaszéleket összenyomtam. Így háromszög alakú kis csomagokat kaptam.
Amikor a víz már forrt, egy kevés sót tettem bele, és a derelyéket beleeresztettem. Miután feljöttek a víz felszínére, még kb. 5 percig hagytam főni őket, végül egy szűrőkanállal kihalásztam és hideg vízzel leöblítettem.
Lecsepegtetés után a pirított zsemlemorzsába forgattam őket. Porcukorral meghintve tálaltam.
Hozzávalók...
...a tésztához: kb. 50 dkg liszt, 4 tojás, 1 csipet só, késhegynyi sikér, 0,5-1 dl víz;
...a töltelékhez: 50 dkg túró, 2 tojás, 3-4 evőkanál vaníliás cukor, 3-4 evőkanál búzadara;
...a tálaláshoz: vaj, zsemlemorzsa, porcukor.