2010. május 10., hétfő

Somlói galuska...
...torta

Májusban nálunk alkalom alkalom hátán. Alkalom az ünneplésre, együtt-evésre, a tortakészítésre. Mindez jól is hangzik, amikor "formában vagyok", de a mostani újra-selejtes időszakomban már kevéssé, így a nagyobbik lánykám névnapi tortájához biztos receptet választottam. A somlói már többszörösen bizonyított, kóstolás nélkül is finomra sikerül. :)


Három piskótalapot készítettem: sima, diós és kakaós változatot, amiket vékonyra kenve egy 28-as tortaformában sütöttem meg. 28-as a gyártó szerint, szerintem csak 26-os... :)) Hűlni hagytam a lapokat, közben elkészítettem a további hozzávalókat.

Elsőként a cukorszirupot. Mivel most gyerekeknek-sofőröknek is meg kellett birkózniuk a desszerttel, a cukorsziruphoz a rumot nem hagyományos módon, a langyosra hűtött alaphoz kevertem, hanem a cukor olvadása után a sziruppal együtt forraltam pár pillanatig.
A szirup készítése közben a mazsolát egy tálkába szórtam, felforralt vízzel felöntöttem, hozzákevertem egy evőkanálnyi rumot is. Ázni hagytam. Nem szoktam teljesen puhára áztatni, éppen csak egy kissé puhuljon meg, amíg a krém elkészül, éppen jó is lesz.
A tej felét a vaníliarúd kikapart magjaival és hüvelyével együtt feltettem melegedni. A tojásfehérjéket felvertem, majd a cukor felét is a kemény habba dolgoztam. A tej másik felében elkevertem a lisztet, tojássárgákat és a maradék cukrot, majd a meleg tejhez kevertem. Folyamatosan kevergetve teljesen besűrítettem, a végén gépi habverővel keverve, hogy minél homogénebb krémet kapjak. Ezután beleforgattam a tojáshabot is.


A beáztatott mazsolát lecsepegtettem. Egy tortatányérra helyeztem a sárga piskótalapot, majd hozzáigazítottam az állítható tortakeretemet. A lapot meglocsoltam a rumos cukorsziruppal, majd megkentem a krém harmadával. (A szirupot nem szoktam harmadolni, én éppen csak meglocsolom-átkenem a piskóta felületét, ugyanis nagyon nem bírom a szétázott piskótájú somlóit, de természetesen ez ízlés kérdése.) Megszórtam darált dióval és a mazsola felével. Erre került a kakaós piskótalap. Megismételtem az előző műveletet (szirup, krém, dió, mazsola), végül ráborítottam a diós lapot. Ezt is megkenegettem a sziruppal, végül rákentem a maradék krémet és rászórtam a diót. Így került a hűtőbe egy éjszakára.
Ezután még elkészítettem az öntetet is, amit kihűtés után egy üvegben szintén behűtöttem. Az öntet nagyon egyszerű, a tejet feltettem melegedni, kézi habverővel csomómentesen elkevertem benne először a kakaóport, majd a cukrot, a lisztet és a tojássárgáját. Folyamatosan kevergetve, lassú tűzön, forrásig melegítettem.
Másnap a tortát a karika mentén körbevágtam egy éles késsel, majd az oldalát fixálóval felvert tejszínnel borítottam. Tálalásig hűtőben tartottam. Nem galuskaként, hanem szeletben tálaltam, tejszínhabgaluska és csokiöntet kísérte.


Hozzávalók...
...a sima/sárga piskótalaphoz: 2 tojás szétválasztva, 1 evőkanál forró víz, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, pár csepp vanília eszencia, csipet só;
...a diós piskótalaphoz: 2 tojás szétválasztva, 1 evőkanál forró víz, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 nagy evőkanál darált dió (kb. 15 g), csipet só;
...a kakaós piskótalaphoz: 2 tojás szétválasztva, 1 evőkanál forró víz, 3 evőkanál cukor, 2,5 evőkanál liszt, 1/2 evőkanál keserű kakaópor, csipet só;
...a cukorsziruphoz: 15-20 dkg cukor, 1 dl víz, 1/2-1 dl rum (ízlés szerint) - nekem a szirup kb. harmada általában megmarad;
...a vaníliakrémhez: 6 dl tej, 1/2 rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 tojás szétválasztva;
...továbbá: 10-15 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, esetleg 1-2 evőkanál rum a mazsola áztatásához;
...az öntethez: 3 dl tej, 3 evőkanál keserű kakaópor, 3-4 evőkanál cukor, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 tojássárgája, ízlés szerint rummal ízesíthető;
...a tálaláshoz, díszítéshez: kevés cukorral, esetleg fixálóval keményre vert tejszín.
 

Természetesen a recept elkészíthető a megszokott módon, egy - a piskótalapokkal megegyező méretű - edénybe rétegezve is. A somlói tetejére, hagyományosan készítve, nem darált diót szórok, hanem kakaóport szitálok. A kész süteményből kanállal szaggatok galuskákat.
Tovább olvasom...

2010. május 7., péntek

Tripláztunk!

Megjelent a Kifőztük magazin 3. száma!


Kérlek, látogassatok el a honlapunkra, és a már megszokott módon töltsétek le, nézzétek meg...aztán irány a konyha! :)

Én ismét "italoztam" egy kicsit, de most a közelgő gyermeknapra tekintettel igyekeztem az aprónép kedvében is járni. Természetesen, eperrel. :)

Tovább olvasom...

2010. május 3., hétfő

Joghurtkrémes torta v2.0

Picurka családunknak annyira ízlett a lánykám névnapjára kreált joghurtkrémes torta, hogy nem sokáig gondolkodtam a kérdésen, anyák napjára is hasonlót készítettem.


Az alap ismételten egy 3 tojásos vizes piskóta volt, csak most kakaós változatban. Szintén 18-as kapcsos tortaformában sütöttem, és a kihűlt karikát itt is 3 lapba vágtam.

A joghurtkrémhez a joghurtot 2 kanál cukorral és egy kis vanília eszenciával, lassú tűzön, kevergetve, felmelegítettem. Nem volt elég natúr joghurtom itthon, így egy doboz gyümölcsös joghurtot is belekevertem - mázli, hogy éppen volt itthon a megfelelő ízben. :) Amíg a joghurt melegedett, a zselatint kimértem és langyos vízbe áztattam. 1-2 percig kevergetve hagytam duzzadni, majd amikor a joghurtban elolvadt a cukor, a joghurthoz kevertem. A tejszínt keményre vertem 4 kanálnyi cukorral, majd a langyos joghurttal összeforgattam. Mirelit gyümölcsöt használtam, még fagyott állapotban azt is belekevertem a joghurtos keverékbe.
Itt megjegyezném, hogy a mirelit még olvadt később, túlságosan nagy gondot nem okozott, de ha van friss gyümölcsünk, használjunk inkább azt, illetve ha mégis mirelitből készül, a joghurtkrémbe tegyünk egy kicsit több zselatint. Mivel a gyümölcs az egész krémben lett eloszlatva, a formából kivéve a gyümölcsdarabok szembetűnőbbek, mint az előző változatnál, így ha ugyanolyan sima felületet szeretnénk, akkor ne keverjük a joghurtba a gyümölcsöt, hanem az előző receptben leírtak szerint rétegezzük.

A továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint korábban: egy tortatányérra helyeztem egy piskótalapot, majd köré illesztettem egy állítható tortaformát. A tortaforma méretét úgy állítottam be, hogy a piskóta és a forma között mindenhol legyen kb. 1 cm-es hézag. A piskótalapra kanalaztam a joghurtkrém harmadát, kissé elegyengettem. Igyekeztem a joghurtkrémmel légmentesen megtölteni a forma-piskóta közötti részt is. Ezután ráhelyeztem egy újabb piskótakarikát, kissé lenyomkodtam, majd megismételtem az előbbi műveletet. A végén rákerült a harmadik karika is, valamint a gyümölcsös joghurt utolsó harmada. Elsimítottam, majd ment a hűtőbe.

szerintem a képen is látszik, hogy ez a krém kissé lazább lett, mint az előző változat, amit készítés közben a fent leírtak szerint lehet korrigálni, illetve akit nem zavarnak az esztétikai problémák, így is elkészítheti, ízre ugyanis fantasztikus :)

Mivel most a joghurtba került az összes gyümölcs, nem raktam ki a tetejét további gyümölccsel, hanem a maradék mirelit keverékből gyümölcszselét készítettem. Ehhez a gyümölcsöket egy kisebb lábaskába tettem, vizet öntöttem hozzá és cukrot kevertem bele. Felforraltam, majd néha át-átkeverve jó öt percig együtt forraltam az egészet. A forralás közben a vízből elpárolgott egy kevés, a gyümölcsszemek összeestek. Az egészet botmixerrel pépesítettem, majd átszűrtem. Mivel ezalatt a pépem eléggé lehűlt, így hozzákevertem a zselatint és forrásig melegítettem. A kocsonyát kihűtöttem, majd óvatosan szétterítettem a dermedt joghurtkrémen. Mivel a torta ismét majdnem kitöltötte a formát, egy vékony kocsonyaréteget terítettem, amit hűtőben megdermesztettem, majd dermedés után ismét áthúztam vékonyan - de ez lehet egylépéses is, ha éppen másnak úgy jön ki.

Egy éjszakát hagytam a hűtőben dermedni. Tálalás előtt a tortát egy vékony pengéjű késsel elválasztottam a formától, majd a formát leemeltem róla.

és íme, az SK zselé egész jó lett :))

Hozzávalók...
...a kakaós piskótához:
3 tojás, 3 evőkanál forró víz, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál ét kakaópor (vagy ki, hogyan készíti);
...a joghurtkrémhez: 400 g joghurt (2x140 g natúr, 1x125 g erdei gyümölcsös), 2+4 csapott evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, 10 g zselatin (lehet/legyen több), kb. 2 evőkanálnyi víz, 400 ml tejszín, 400 g (mirelit, de ha van, legyen inkább friss) erdei gyümölcs mix;
...a gyümölcskocsonyához: 200 g erdei gyümölcs mix, 2 csapott evőkanál cukor, 150 ml víz, 3 csapott teáskanál zselatin.
Tovább olvasom...

2010. május 2., vasárnap

Joghurtkrémes torta v1.0

Igazából babatorta, de a már "nemisolyanbabának" szánva. :)
A kicsim 16 hónapos, már eszik tojást, tejtermékeket, így a névnapjára egy kicsit lazábbra vettem a szabályokat, mint nem is olyan rég, a szülinapján (/2). Ettől függetlenül még mindig egy nagyon könnyű, szerintem kisebb gyerkőcöknek (is) ideális tortát sikerült összeraknom.


Az alapja egy 3 tojásos vizes piskóta volt, amit most igyekeztem nagyon lazára keverni. A piskóta állagát rém egyszerűen szoktam szabályozni: amikor erősebb, sűrűbb tésztára van szükségem, több lisztet teszek bele, amikor lazábbra, akkor kevesebbet. :) 18-as kapcsos tortaformában sütöttem, lehetett volna nagyobban, mert elég lassan sült át és majdnem kimászott belőle, de még éppen megúsztam. A kihűlt piskótát megskalpoltam (kicsit púpos lett a közepe, így egyenesre kellett szabnom), majd 3 lapba vágtam.

A joghurtkrémhez a joghurtot 2 kanál cukorral és egy kis vanília eszenciával, lassú tűzön, kevergetve, felmelegítettem. Közben beáztattam egy csomag lapzselatint, majd amikor a joghurtban elolvadt a cukor, kinyomkodtam őket és a joghurthoz kevertem. A tejszínt keményre vertem újabb 2 kanálnyi cukorral, majd a langyos joghurttal összeforgattam.

Egy tortatányérra helyeztem egy piskótalapot, majd köré illesztettem egy állítható tortaformát. A tortaforma méretét úgy állítottam be, hogy a piskóta és a forma között mindenhol legyen egy kisujjnyi hézag. A piskótalapra kanalaztam a joghurtkrém harmadát, beledaraboltam egy fél banánt, majd egy szilikon lapáttal elegyengettem. Igyekeztem a joghurtkrémmel légmentesen megtölteni a forma-piskóta közötti részt is. Ezután ráhelyeztem egy újabb piskótakarikát, kissé lenyomkodtam, majd megismételtem az előbbi joghurtos-banános műveletet. A végén rákerült a harmadik karika is, valamint a joghurt utolsó harmada. Az egész pontosan a forma tetejéig ért (nagy bánatomra...*). Elsimítottam, majd ment a hűtőbe.

nagyon könnyű, nagyon finom, nagyon "baba" :))

Az epret megmostam, megpucoltam, papírtörölközőn leszárítottam. A kissé lehűtött torta tetejét kiraktam félbevágott eperszemekkel, majd visszaraktam a hűtőszekrénybe. Ezután elkészítettem a gyümölcskocsonyát, majd vékonyan bevontam vele a torta tetejét.
Tálalás előtt a tortát egy vékony pengéjű késsel elválasztottam a formától, majd a formát leemeltem róla.
Időhiány miatt csak kb. két órát tudott dermedni a torta, ennyi idő alatt már szeletelhetővé vált, de ezt csak erős idegzetűeknek javaslom. :)) Jobb, ha hagyjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben.

*A gyümölcskocsonyával, tortazselével és hasonlókkal én egyenesen hadilábon állok. Írtam már? :S Borzalmas kocsonyákat tudok gyártani, egyszerűen nem tudom eltalálni a tökéletes időpontot, amikor rátehetem a tortára. Így aztán vagy híg lesz és eláztatja a tortát, vagy félig dermedt, és randa dimbes-dombos lesz a végeredmény. A joghurtkrémes, pudingos sütiknél általában jól ki lehet ezt játszani, egyszerűen csak hagyom teljesen megdermedni a krémet, majd felöntöm az egészet a híg zselével, és az a hűtőben szépen megdermed. Amikor van hely a krém és a forma teteje között... Most ugye nem volt. :((( Siralmas vagyok.

Hozzávalók...
...a piskótához:
3 tojás, 3 evőkanál forró víz, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt (vagy ki, hogyan készíti);
...a joghurtkrémhez: 3x125 g natúr joghurt, 2+2 csapott evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, 1 csomag lapzselatin (6 lap/10g/csomag), 4 dl tejszín;
...továbbá: 1 banán, kb. 15-20 dkg eper, 1/2 csomag epres gyümölcskocsonya előírás szerint elkészítve.
Tovább olvasom...

2010. május 1., szombat

Elmaradtam...

...mindenhogy, mindennel.
A blogommal, a főzéssel legfőképpen, sajnos a múltkori javulás az egészségemet illetően csak látszólagos volt, továbbra is betegecskén tengetem napjaimat. :( Most ismét kezdek jobban lenni - kopp-kopp-kopp. Bár az agyam (az a kicsi) még mindig lötyög a helyén, igyekszem összeszedni magam és hozni azokat, amivel lógok...

Például ezt az elismerést, amivel elsőként Iván gondolt rám (ő a másik blogom rendszeres olvasója, így most csalok, hogy ne kelljen ismételnem magam :P), valamint megkaptam Edótól és Nikitől is.


Köszönöm nektek, és íme, a válaszaim:

Kedvenc...
...íróm: ponyvarajongó vagyok - Stephen King
...könyvem: nincs, a legnagyobb hatással talán a Kisdarázs volt rám, amikor még gyerkőcként először olvastam
...italom: tea és sör (ami mostanában alkoholmentes)
...ételem: nincs - sokmindent szeretek, de legfőképpen a házi süteményeket :))
...énekesem: nincs, akik hangját leginkább kedvelem: John Legend, James (aki nem Jim) Morrison, Sting
...énekesnőm: nincs, egy ideje talán Norah Jones az, akit leginkább szeretek hallgatni
...színészem: nincs
...együttes: nincs
...dj: nincs - egy ideig az forgott az agyamban, hogy "mi vaaan?", aztán rájöttem...jujj, de öreg vagyok :D és :(
...dal: nincs
...sorozat: nincs, de a 24-et nagyon bírom (bár az utóbbi évadokban elkezdett leereszteni, mint egy lyukas lufi)
...mozi film: nincs, most a totál favorit az Így neveld a sárkányodat (gyerekeknek, és sosem felnövőknek - aki még nem látta: sipirc a moziba!)
...hangszerem: nem játszom, de szeretem a hegedűt és a zongorát hallgatni
...hónap: bármelyik, amikor nincs nagyon meleg
...nap: nincs, amikor dolgoztam, a péntek volt :D
...évszak: valamiért mindegyik
...napszak: hajnal - csak lusta vagyok élvezni is
...sport: ööö, hát nem vagyok egy sportember... :)
...bloggerem: nincs, nem szeretek embereket így rangsorolni, akiket kedvelek, úgyis tudnak róla, mert rendszeresen járok hozzájuk (amikor éppen nem vagyok padlón)
...kommentelőm: minden kommentelőmet kedvelem, nagyon jó arcok járnak hozzám :)))
...idézet: nincs, bár ahogy ezt leírtam, beugrott az egyik osztályfőnököm, amint ezt mondja: "...az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen!" Azt hiszem Bizottság, de nem esküszöm... :))
Tovább nem küldeném, mert eléggé körbejárt már a kérdés.

A másik elmaradásom egy szívből jövő, kedves kis kép, amivel Edó és Gluténmentes Andi gondoltak rám. Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek! :))


A csodás pipacsokat (egyáltalán vannak még pipacsok? gyerekkorom óta nem láttam pipacsmezőt...) küldöm mindazoknak, akik rendszeresen vagy rendszertelenül benéznek hozzám. Köszönöm nektek!
Napi örömöm: három nap alatt sikerült befejeznem ezt a bejegyzést. :)))
Tovább olvasom...

2010. április 25., vasárnap

Csirkeburger

Gondolom nem csak én vagyok úgy vele, hogy szeretem a bohócos gyorsétterem csirkés szendvicsét, csak kissé sokallom az árát. A saját konyhánkban, a megszokott minőségű alapanyagokból nagyon hasonló szendvicset tudunk készíteni, érdemes hát elbíbelődni vele.


A húst megmosom, megszárítgatom, nagyobb darabokra vágom, majd húsdarálón kétszer ledarálom (vagyis ledaráltatom a férjemmel :D). Ezután sózom, borsozom, és hűtőbe teszem 1-2 órára (ha nincs elég időnk, ez a pihentetés nyugodtan elhagyható).
Egy tálcára alufóliát terítek, olajjal lekenem. Egy nagyobb fánkszaggató formát szintén megkenek olajjal, majd az olajozott fóliára téve, 1-2 evőkanálnyi húst teszek bele. A kanál hátát beolajozom és ezzel simítom a húsmasszát a formába. (Igyekszem a húst egyformán elosztani és figyelni arra is, hogy lehetőleg minél jobban összetömörítsem a húst.) Kb. 1-1,5 cm magas húspogácsákat készítek. Ezután a formát eltávolítom, újra lekenem a belsejét olajjal és újabb pogácsákat készítek, amíg a hús elfogy. (Másik lehetőség, hogy a húsmasszát "kinyújtjuk" és formára szúrjuk, mint ennél a receptnél.) Alufóliával letakarva ismét hűtőszekrénybe teszem 1-2 órára.


Hagyományos panírozáshoz készülök elő: egy csipet sóval felverem a tojást, egy-egy tányérba lisztet és zsemlemorzsát teszek. A hűtőből kivett húspogácsákat hagyományosan, először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatva panírozom. A bepanírozott szeleteket ismét hűtöm, végül kb. 1 óra elteltével bő olajban, mint a rántott húst, kellemes aranybarna színűre sütöm.


Hamburgerzsemlében (a legjobb a saját készítésű), felcsíkozott jégsalátán, majonézzel tálalom.

Hozzávalók...
...kb. 6 húspogácsához:
1 nagyobb filézett csirkemell (kb. 60-70 dkg), 1/2 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors;
...a panírozáshoz: 2 db tojás, liszt, zsemlemorzsa, csipet só;
...a formázáshoz és a sütéshez: olaj;
...a tálaláshoz: hamburgerzsemle, majonéz, jégsaláta, vagy ízlés szerint amit szeretünk.


Ez a recept is megjelent már a Kifőztük magazin második számában. Az újság pdf formátumban letölthető a magazin honlapján.
Tovább olvasom...

2010. április 24., szombat

Karamell-krémlikőr

A gasztroajándék-hívek még éppen elkészíthetik anyák napjára ezt a finom krémlikőrt, ajándékba, vagy csak úgy elkortyolgatni egy kellemes beszélgetés közben a mamával, nagymamával. ;)


A cukrot és a vizet egy edénybe teszem és lassú tűzön karamellizálom. Apránként hozzáadok 3 dl tejszínt, majd beleteszem a vaníliarúd kikapart magjait és hüvelyét, valamint a sót. Továbbra is alacsony lángon főzöm, olykor megkeverem.
Kb. fél óra forralás-kevergetés után, amikor már teljesen felolvadt a karamell és besűrűsödött a tejszín, hozzáadok még újabb 1 dl tejszínt. Ezzel együtt még egyszer felforralom, majd a tűzről lehúzva, hűlni hagyom.


1-1,5 óra elteltével a kihűlt tejszínes karamellkrémből kiszedem a vaníliahüvelyt, majd vodkát keverek hozzá. Átszűrve, üvegbe töltöm a krémlikőrt. Hűtőszekrényben tárolom, fogyasztás előtt összerázom az üvegben.
Azonnal fogyasztható, de néhány nap után még finomabb, érdemes hát várni vele.

Hozzávalók kb. 5,5 dl krémlikőrhöz: 15 dkg nádcukor (kristálycukor is megfelel), 2 evőkanál víz, 3+1 dl tejszín (30%), 1/2 rúd vanília, csipet só (vagy ízlés szerint), 2 dl vodka (vagy ízlés szerint).


Ez a recept már megjelent az áprilisi Kifőztük magazinban. Az újság mindkét eddig megjelent száma, pdf formátumban, letölthető a magazin honlapján.
Tovább olvasom...