2010. január 17., vasárnap

Burgonyafőzelék

Nem mennek a főzelékek. Valahogy nem tudom őket sem ízben, sem állagban eltalálni, bár a család nem is nagyon bánja, kapnak helyette elég krémlevest. :D Ez a burgonyafőzelék viszont nagy kedvenc, ritkán készítem, de mindig sikerül. Bede Robitól láttam anno, az ő receptje alapján készítem és mondhatom: szuper!


A hagymát felaprítom, olaj és vaj keverékén megpárolom, majd megszórom őrölt pirospaprikával és felöntöm egy kevés vízzel. Ebbe az alapba teszem a kisebb kockákra vágott burgonyát, sózom, babérlevelet és szárított majoránnát adok hozzá és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a krumpli megfőtt, kiveszem egy részét bőséges lével együtt, és botmixerrel pépesítem. Tejfölt keverek el benne és ezzel habarom-sűrítem a főzelékemet. Egy kevés mustárral ízesítem, majd felforralom.
Most maradék marhapörkölttel tálaltam, de önmagában vagy fasírttal (...) is nagyon finom. Az eredeti recept szerint friss majoránnával készül, ezt a főzés végén adom az ételhez - amikor éppen van itthon. :)

Hozzávalók: kb. 3/4 kg burgonya, 1 nagyobb vöröshagyma, ízlés szerint babérlevél (nálam 4 db), só, majoránna, fűszerpaprika, kb. 200 g tejföl, kevés mustár (elvileg 1 kávéskanál, nálam ennél több).

12 megjegyzés :

Andi írta...

Én mindig édesen csináltam eddig, de ki fogom próbálni így is. Köszi a receptet, nagyon guszta!!! Én a pörire szavazok. :-)

egycsipet írta...

Andi, mindig tanulok valamit: burgonyafőzelék édesen??? Még csak nem is hallottam róla korábban. Remélem, egyszer felteszed majd, furdal a kíváncsiság. :)

Andi/cuki írta...

Én se hallottam még édesen!
De ez itt nagyon guszta!:-))
Nem értem,hogy a többi miért nem sikerül...

egycsipet írta...

Én sem. :S Egyszer majd rájövök, mert időnként azért próbálkozom :D, sőt, majd' elfelejtettem, hogy a sárgaborsó is sikerülni szokott! :DDD
Azért az vigasztal, hogy a gyerek legalább megkóstolhatja az oviban az itthon kimaradókat... :)

szepyke írta...

Bede Robi, hmmmm, sóóóóóóóhaj!:)

egycsipet írta...

:DDD

margit2 írta...

Nálunk is szereti mindenki a burgonyafőzeléket. Érdekes, én majorannát nem szoktam beletenni... Pedig szeretjük, mint fűszer... Majd kipróbálom legközelebb!!!

Liza írta...

Így még én sem csináltam burgonyafőzeléket. Nagyon guszta, köszi, hogy felraktad:-))

egycsipet írta...

Margitka, Liza, örülök, hogy tudtam újdonságot mutatni! :)

Beastie írta...

Hello Csipet :) Beleakadtam keresgélés közben ebbe a RECEPTBE, nagybetűvel. Csodálatos, megfőztem, megettem s jól közzé is tettem, mert annyira de annyira jobb, mint a korábbi verzió. egy új klasszikus született.. Köszönet érte Neked :)

Beastie írta...

írtam már ide, de úgy tűnik elveszett. Köszönöm a receptet, éppen jól megvalósítottam és nagyon jó lett.

egycsipet írta...

Beastie, örülök! :))
A köszönet inkább Bede úrnak jár, de majd egyszer talán elolvassa itt. ;D
A megjegyzés nem veszett el, csak én vagyok időnként lusta dög és lassan működik a moderálás. :S Bocsi. :) És köszi! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...