2010. január 10., vasárnap

Hamis tiramisu

Gondolom ha nem hagyományosan van elkészítve, akkor merész dolog a hasonló próbálkozásokat tiramisunak hívni, de most tekintsünk el ettől. Amióta babázom, nem eszem nyers tojást, így ha tudom, valamilyen módon mégis hőkezelem, ha nem, akkor kihagyom a receptből.
Nővéreméknél "pótszilvesztereztünk" és hozzájuk készült a nyerstojás-mentes tiramisu. Kevés munkával készülő finom desszert, ami teljesíti szerény elvárásainkat: miszerint nem száraz és általában mindenki szereti.



Alapja kakaós piskótalap. Ehhez használhatja mindenki a saját bevált receptjét, szerintem érdemes kicsit tömörebb lapot sütni, úgy szebben lehet szeletelni. Megsütöttem, kihűtöttem, majd visszatettem a tepsibe. Kávét főztem, tejjel, rummal, vanília eszenciával ízesítettem. A mascarponét kikevertem kávéval, házi vaníliás cukorral, majd vaníliás cukorral és zselatin fix-szel felvert tejszínhabbal lazítottam.
A kakaós lapot kissé meglocsoltam az alkoholos-tejes kávéval (én nem áztattam el, de ez opcionális), erre rásimítottam a krém felét. Babapiskótát merítettem a maradék kávéba (éppen csak, különben szétázik), ezzel raktam ki a krémet, végül a maradék krémet rásimítottam. Tálalásig hűtőben pihent.
Kockákra vágva, ét kakaóporral meghintve 3-4 óra elteltével már tálalható is, de másnap még finomabb. A képen látszik, milyen arányú a krém és a piskóta, nekünk ez így tökéletesen megfelelt, nem lett sem száraz, sem túlzottan habos-krémes, szépen szeletelhető. Természetesen ha valaki krémesebben szereti, növelhető a mennyisége.

Belekerültek (tepsiméret kb. 25x35 cm)...
...a piskótába:
5 tojás, 3 evőkanál étkezési keményítő, 7 evőkanál liszt, 10 evőkanál porcukor, 5 evőkanál víz, 1,5 evőkanál kakaópor;
...a krémbe: 50 dkg mascarpone, 5 evőkanál kávé, 5 dl tejszín, 5 evőkanál házi vaníliás cukor, 1 csomag zselatin fix;
...a kávéhoz: 3 dl kávé, 1,5 dl tej, 0,3 dl rum, 1 evőkanál vanília eszencia;
...20 db kész babapiskóta.

10 megjegyzés :

Süti Bazár írta...

Egyetértünk, már megint... Annyira fázom a nyers tojástól... A Metroban lehet kapni szalmonella ellen kezelt tojás, talán abban megbíznék, de csak egy kicsit. Ez a süti egyszerűen isteni lehet. Gratulálok az ötlethez! :))

trinity írta...

Szenzációs lett és egy húron pendülünk:
no nyers tojás:))
Nálam is ha úgy vesszük hamis a tiramisu, én túróval lazítom a mascarponés-tejszínes krémet. Úgy is nagyon finom, szerintem...

egycsipet írta...

Yasmine, én olyat használok általában, de abból sem vágyom megcsinálni a nyers változatot. Még talán ha 1-2 adag lenne és "azonnal" eltüntetnénk..., de így, nagyobb adagban mindenképpen kihagyom. :))
A süti egyébként tényleg remek lett, köszönöm - bár a google szerint mások is jutottak már hasonló eredményre, így sajnos nem tudhatom az ötletet egyedül a magaménak. :)

egycsipet írta...

Trinity: tényleg, túróval is finom lehet, nagyon jó ötlet! :))
...és köszönöm! :)))

Andi/cuki írta...

Nagyon finom lehetett!:-))
Próbáltam így is, pudinggal és vajas krémmel is. Tojással én sem még. A tejszínesre szavazok!:-))

Mónika írta...

Hát ez gyönyörű lett. El is mentem gyorsan.:))

Belly írta...

Én is valami hasonlóban gondolkodom a névnapomra.Köszi.

egycsipet írta...

Köszönöm lányok! :)

Andi, én még babázós korszakom előtt készítettem tojással, de azóta inkább kihagyom. :D

margit2 írta...

Nagyon guszta ez a szelet! ... Már nézegettem. ;)
Én eddig csak tiramisu tortát csináltam, de ez most így nagyon tetszik!

egycsipet írta...

Örülök Margitka, ha szeretitek, próbáld csak ki! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...