2010. január 2., szombat

Fahéjas torony

Fantáziátlan fantázianév. Eredetileg "Pokoli torony" lett volna :))), de a férjem leszavazta. Pedig pokolian jó, de pokoli nehéz a szilveszteri vacsora után küldeni, ha csak nem gondolkodik az ember előre és tartalékol helyet neki... :D
Nemisbéka karácsonyi receptversenyére szerettem volna nevezni vele, akkor idő hiányában nem készült el, most viszont teszteltük az ötletet.



A leghosszabb idő a mandarinszirup elkészítése. Ehhez mandarinokat facsartam ki, úgy 7-8 kisebb méretű példányt. Vaníliamagokkal és cukorral lassú tűzön gyöngyöztettem egy ideig (bő fél óra), amíg a lé jórésze elpárolgott. Ezután vajat adtam hozzá és egy üvegcsébe csorgattam.
A desszert alapja néhány leveles tésztakorong. Ezekhez mirelit vajas tésztát használtam, amit felengedés után porcukron nagyon-nagyon vékonyra nyújtottam. Fánkszaggatóval kiszúrtam, majd 210 °C-on pirosra sütöttem őket. A krémhez mascarponét kevertem ki porcukorral és fahéjjal, amit vaníliaeszenciával és egy kevés porcukorral felvert tejszínnel lazítottam.
Rétegezés: tészta, mascarpone, tészta, mascarpone, tészta. A tetejére: porcukorszórás, és az egész le- és körbecsorgatva mandarinsziruppal (ezt, ha nem csorogna eléggé, érdemes meglangyosítani a mikróban).



Csodás! A cukros tészta enyhén karamellizálódik, finoman roppanós lesz, a hab nagyon könnyű, a mandarinos-vaníliás szirup pedig kellemesen keretezi a képet.
Ha ünnepi menü tagjaként készül, akkor a rétegezésig elkészíthető előre, hűtőben elvan rövid ideig. A krémet nyomhatjuk habzsákból, de én a "rusztikus" :D rákanalazott megoldást választottam.

Hozzávalók 4-5 személyre...
...a tésztához:
kb. 15 dkg vajas tészta (12 korongot szúrtam ki egy 40 dekás csomag harmadából), sok-sok porcukor a nyújtáshoz;
...a krémhez: 25 dkg mascarpone, 1,5 dl tejszín, kb. 3 evőkanál porcukor (ízlés szerint), 1 teáskanál vanília eszencia, 2 teáskanál fahéj;
...a mandarinsziruphoz: 1,5 dl átszűrt mandarinlé, 1/2 rúd vanília magjai, 5 dkg cukor, 2 dkg vaj (a szirupot kb. harmadára forraltam el, az egész kb. 0,6-0,7 dl lett).

12 megjegyzés :

trinity írta...

Jesszusom...Ez tényleg eszméletlenül, akarom mondani pokolian jó!! Megvettem:))

margit2 írta...

Ó de jól néz ki! ... Szinte kedvem lenne beleharapni! :-)

Kiskukta írta...

Nagyon jól néz ki! Elindult a nyálelválasztásom...

Moha írta...

Roppant csinosak, ez finom lehetett!

Andi írta...

Jézusom de gyönyörű, bárhogy is hívod!!!
Gratulálok!!!!

Süti Bazár írta...

Azt a hétszázát! Azt hiszem, erre tartalékoltam volna helyet, még olyan áron is, hogy semmi mást nem ettem volna...

Andi/cuki írta...

Emeletes gyönyör-én így hívnám!:-))
Csodaszép lett!:-))

egycsipet írta...

Köszönöm mindenkinek! :) Érdemes kipróbálni, gyorsan elkészül és tényleg nagyon finom, amikor kiagyaltam, nem gondoltam, hogy ennyire kellemes lesz az eredmény.

Belly írta...

Gyönyörűek és olyan ennivalóak:-D

egycsipet írta...

Köszönöm Belly! :))

szepyke írta...

Hát, hol voltam én eddig, hogy ezt nem láttam????
Jáááááááááááááááááj, ez valami imádnivalóóóóóóó!

egycsipet írta...

:))) Köszi Szepyke!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...