2010. január 18., hétfő

Zabpelyhes müzli

Már többször találkoztam házi készítésű müzlirecepttel a gasztroblogokon, legutóbb Mohánál, így a nála olvasottakból indultam ki. Nem vagyok kimondottan müzlirajongó, de vannak időszakok, amikor szívesen eszem, főleg ha finomat sikerül kifognom. Ez az lett. Nem túl édes, de nem is az a kifejezetten natúr változat, nekem pont megfelelő. :)


A sütőt előmelegítettem 170 °C-ra. A mézet és az olajat melegíteni kezdtem, majd belekevertem a zabpelyhet. Igyekeztem lehetőleg alaposan átforgatni, hogy a méz szépen körbevonja a pelyheket. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem egyenletesen, majd 2-3 átkeveréssel, kb. 20 perc alatt a sütőben megpirítottam. A sütőből kivéve hagytam kihűlni - helyére mogyorót tettem, melyet további kb. 15 perc alatt, néhány átkeverés mellett megpirítottam.
A mogyorót lehéjaztam, 2-3 darabba vágtam a szemeket, a kihűlt mézes zabpehelyhez kevertem. A nagyobb aszalványokat félbe vágtam, ezeket is az előzőekhez adtam, végül fehércsoki lencséket kevertem hozzájuk.
Kb. 60 dkg kész müzlim lett, ennek a felét légmentesen zacskóba csomagoltam, a maradék a müzlis dobozomban landolt. A teszt jól sikerült, nem fog sokáig tartani és gondolatban már formálódnak a különböző ízű változatok. Reggelire, de nekem még könnyű ebédnek is tökéletes. :)

Belekerült: 1 dl (~130 g) méz (erdei vegyesméz), 0,5 dl (~40 g) olaj (semleges ízű), 25 dkg zabpehely, 20-25 dkg olajos mag, aszalvány, csoki, akármi... (nálam 5-5 dkg aszalt meggy, vörösáfonya, törökmogyoró és fehércsoki lencse).
Az eredeti receptért köszönet Mohának! :)

3 megjegyzés :

margit2 írta...

Én szeretem műzlit, de még nem kevertem össze, venni szoktam eddig mindig... De biztos finom lett, ahogy olvastam az elkészítését! :-)

Andi/cuki írta...

Megmondod,mi van a táskádban?:-))

egycsipet írta...

Margit, én is venni szoktam, bár ezután szerintem nem fogom... ;))

Andi, meg, köszi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...