2010. január 30., szombat

Tepertőkrém

Egy újabb gyerekkori mumus. Szimplán csak teáskrémnek neveztem, ugyanis egy harapást majd' fél bögre tea kísért, hogy le tudjam nyelni. :D 
Eszembe sem jutott soha, hogy megkíséreljem elkészíteni, mígnem a párom valamikor december közepén kitalálta, hogy az itthon elfekvő maradék töpörtyű/tepertő ebben a formában szülessen újjá. Hát várt rá egy ideig. :P Anno én segítettem anyumnak, így kivételesen még emlékeztem is, mik kerültek bele, de azért megerősítésért felhívtam. Őszinte döbbenettel a hangjában kérdezte: "Miért? AZT akarsz csinálni?" Azt bizony.


AZ úgy készül, hogy ledaráljuk a hozzávalókat. Nálam itt változott a módszer, ugyanis a 20 dekányi töpörtyű kedvéért én bizony elő nem vettem a dögnehéz, hagyományos húsdarálót. Jött a késes robot, ami nem éppen csúcsminőség, így egy idő után felváltotta a botmixer. A pépes tepertőhöz került némi héjában főtt, majd meghámozott burgonya, főtt tojás, hagyma, fokhagyma, és fűszerek. A legvégén apróra vágtam még egy főtt tojást, és beleforgattam a kész krémbe.
A botmixer jót tett neki, habosabb, krémesebb állaga lett, mint a darált változatnak. Emellett határozottan jót tett az is, hogy saját ízlésem szerint készítettem - így kevésbé zsíros lett a végeredmény, ami legnagyobb döbbenetemre: ízlett. Annyira, hogy a friss, még langyos Graham kenyérből 3,5 szeletet kentem és ettem meg. Friss paprikával, uborkával, lila hagymával. :)
Vacsorára. :(


Hozzávalók: 20 dkg tepertő, 2 kisebb vagy 1 nagy héjában főtt burgonya, 1+1 keményre főtt tojás, 1 kis fej hagyma, 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém), ízlés szerint mustár (nálam kb. 4 evőkanál), ketchup (kb. 2 evőkanál), só és őrölt bors.
Ízlés szerint lehet fokhagymásabbra, pikánsabbra fűszerezni, illetve sokan nem tesznek bele krumplit, de én ki nem hagynám belőle... :))

13 megjegyzés :

Belly írta...

Az iskolában tízóraira szinte mindig ez volt.Szeretem.

Melinda írta...

Hát igen....gyerekként én is "úúútáltam",de mostanára(az ízlésemnek megfelelően) megszerettem!!:)
Hmmm...3,5 szelet?!:DDD

Süti Bazár írta...

Én nagyon szeretem, csak sosem tudtam, hogy kell csinálni. Nagyon örülök a receptednek :))
Képzeld, csütörtök este 10-kor kisült életem első cserepes kenyere!! Fogalmam sincs, hogy most miért lett cserepes, máskor meg miért nem, mert ugyanúgy csináltam... Persze fotózni nem tudok sötétben, másnap meg már nem volt mit fotózni... De az élmény óriási volt :))

egycsipet írta...

Belly, én is sokszor kaptam, de akkor nem igazán örültem neki. :)

Melinda, annyi! Igaz nem este 10 után, de így sem csodálkozom, hogy nem apad a kerületem. :DDD

Yasmine, remélem, ízleni fog. :)
GRATULÁLOK! :D A lényeg, hogy bebizonyosodott: te és a sütőd képesek vagytok rá! :))) Ahogy téged "ismerlek", hamarosan rájössz a titokra és állandó szereplők lesznek a cserepek. ;)

Andi írta...

Én nagyon imádom!!! De jó hogy leírtad mi kell bele, sohasem tudtam.

szepyke írta...

Én és a libatepertő imdájuk egymást, de ez még nem jött el, mármint a tepertőkrém...:)

egycsipet írta...

Andi, remélem hasznos lesz. :)

Szepyke, ha majd eljön, véleményezd. ;D

Gyöngyi írta...

Receptet mentem, ezer éve nem ettünk..

egycsipet írta...

Gyöngyi, remélem, ízleni fog. :)

margit2 írta...

Egyszer kipróbálom!... Még én sem hallottam krumplival, de izgatja a fantáziámat! :-)

egycsipet írta...

Margitka, így könnyebb, nem annyira zsíros a krém, így szerintem kellemesebb az íze. :)

4Gyerek írta...

ez a krumplis megoldás Istenien hangzik. ha Oldalborda is áldását adja rá, akkor ilyen lesz mihelyst megfő a krumpli. no meg holnap pogácsa, mert hatalmas a tepertőadag.

egycsipet írta...

4Gyerek, remélem Oldalborda beleegyezett és a végeredmény is ízlett! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...