2010. január 29., péntek

Gépi Graham kenyér

Ritkán sütök kenyérsütő gépben, de olykor igazán hasznos - pl. amikor reggel friss, meleg kenyérillatra ébrednék :))) vagy egész egyszerűen csak nincs kedvem a kelő-sülő tésztára figyelni. Mindig kicsit béna, féloldalas kenyerek sülnek a gépemben (betekintő ablak :P), viszont ez az ízén nem változtat.


Erre a Graham kenyérre kétféle változatom van, készítem öregtésztával, vagy anélkül. Mindkettővel egyformán finom, puha, szaftos, ropogós héjú kenyeret kapok eredményül. Általában normál programon, közepes vagy sötét színűre sütöm. Ha nem felejtem el, akkor az első "ejtés" alkalmával kiveszem a lapátokat, a tésztát kicsit átgyúrom, megformázom, majd visszateszem a gépbe a program végéig.


Hozzávalók: (az üstbe helyezés sorrendjében) 3,5 dl víz, 2 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, 1 teáskanál (nád)cukor, csipet aszkorbinsav (1 evőkanál ecet), 1 mokkáskanál sikér,
továbbá...
...öregtésztával:
20 dkg BL80, 30 dkg Graham liszt, 5 dkg burgonyapehely, 15 gr élesztő, 10 dkg öregtészta;
...öregtészta nélkül: 25 dkg BL80, 25 dkg Graham liszt, 5 dkg burgonyapehely, 20 gr élesztő.
Az öregtészta leírása ennél a receptnél.

3 megjegyzés :

margit2 írta...

Látszik, hogy szép a bélzete! Finom lehet ez a kenyér! Ügyes vagy! :-)

trinity írta...

Mostanában ritkán sütök gépi kenyeret, de ez szép nagyon!! Ja, és mindig elfelejtem a lapátokat kivenni:))

egycsipet írta...

Margitka, Trinity, köszönöm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...