Szombat este nagyon kalács-ehetnékem támadt, így bedagasztottam egy kis adag kelt tésztát. Kalács helyett kuglóf lett végül belőle, fahéjas is, csokis is, meglehetősen finom is. :)
A lisztet egy kelesztőtálba mértem, közepébe kis gödröt készítettem és langyos tejet öntöttem bele. Belemértem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és lefedtem a tálat. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadtam a tojássárgáját, egy kis vanília eszenciát és sót, majd kézzel összedolgoztam. Ahogy összeállt a tészta, hozzáadtam még a puha vajat és néhány percig dagasztottam a tésztát. Amikor már elvált az edénytől, a tálba lisztet hintettem, belegömbölyítettem a tésztát és lefedve a sütőbe tettem, ahol 50 °C-on duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát kétfelé osztottam, mindkét adagot téglalappá nyújtottam. Az egyiket olvasztott vajjal elkevert cukros kakaóval, a másikat fahéjas-cukros vajjal kentem meg. Mindkettőt feltekertem, majd a két tekercset összetekertem. Kisebb méretű, vajazott-lisztezett kuglófformába tettem a tekercset.
A még mindig 50 °C-os sütőben kelesztettem kb. 20 percig. Ezután a hőmérsékletet 180-190 °C-ra emelve kb. 1 órán keresztül sült a kuglófom. Egy idő után alufóliával lefedtem, mert nagyon barnult a tészta.
Hozzávalók...
...a tésztához: 20 dkg sima liszt, 10 dkg rétesliszt, 6 dkg cukor, 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál vanília eszencia, csipet só, 1 tojás sárgája, 4 dkg lágy vaj;
...a kakaós tekercshez: 4 dkg olvasztott vaj, 3 púpozott teáskanál ét kakaó, 2 evőkanál cukor;
...a fahéjas tekercshez: 4 dkg olvasztott vaj, 2 púpozott teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor;
...a formához: 1-2 dkg vaj, liszt.
A lisztet egy kelesztőtálba mértem, közepébe kis gödröt készítettem és langyos tejet öntöttem bele. Belemértem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és lefedtem a tálat. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadtam a tojássárgáját, egy kis vanília eszenciát és sót, majd kézzel összedolgoztam. Ahogy összeállt a tészta, hozzáadtam még a puha vajat és néhány percig dagasztottam a tésztát. Amikor már elvált az edénytől, a tálba lisztet hintettem, belegömbölyítettem a tésztát és lefedve a sütőbe tettem, ahol 50 °C-on duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát kétfelé osztottam, mindkét adagot téglalappá nyújtottam. Az egyiket olvasztott vajjal elkevert cukros kakaóval, a másikat fahéjas-cukros vajjal kentem meg. Mindkettőt feltekertem, majd a két tekercset összetekertem. Kisebb méretű, vajazott-lisztezett kuglófformába tettem a tekercset.
A még mindig 50 °C-os sütőben kelesztettem kb. 20 percig. Ezután a hőmérsékletet 180-190 °C-ra emelve kb. 1 órán keresztül sült a kuglófom. Egy idő után alufóliával lefedtem, mert nagyon barnult a tészta.
A képekért bocs, este 10-kor nem nagyon volt kedvem fotózni, másnap reggel pedig villámgyorsan párolgott a maradék... :)
Hozzávalók...
...a tésztához: 20 dkg sima liszt, 10 dkg rétesliszt, 6 dkg cukor, 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál vanília eszencia, csipet só, 1 tojás sárgája, 4 dkg lágy vaj;
...a kakaós tekercshez: 4 dkg olvasztott vaj, 3 púpozott teáskanál ét kakaó, 2 evőkanál cukor;
...a fahéjas tekercshez: 4 dkg olvasztott vaj, 2 púpozott teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor;
...a formához: 1-2 dkg vaj, liszt.
24 megjegyzés :
Gyönyörű szép lett...a képekkel pedig semmi gond nincs:-DDD Fontos 50fokos sütőbe keleszteni,mert én nem tudok hőfokot állítani az én tűzhelyemen?
Szerintem nincs baj ezekkel a képekkel, és ez egy szuper kis desszert lett!:)
Felénk is párologhatott volna belőle 2 szelet...
Niki, köszi! :)
A sütős kelesztés nem feltétel (én csak siettettem a tésztát vele egy kicsit), csinálhatod ugyanúgy, ahogy a kelteket szoktad. Formázás után hagyod egy kicsit kelni, aztán be a hideg sütőbe és amíg melegszik, addig is kel, illetve meg is kelesztheted teljesen és teheted előmelegített sütőbe is.
Szepy, köszi! :)
Kata, most felém is... :D
Ezt az ejjel, lefekves elott lattam meg es eldontottem, hogy ma kelt tesztat kell keszitenem....
Nagyon jol nez ki!!
ÁÁÁ ez csodás. Én is kérek szépen :)
Isteni lehetett!
Ide is párologhatna egy-két szelet. :) Imádom a kelt tésztás kuglófot, sokkal jobban, mint a kevert tésztásat. Gyönyörű! :)
majdnem olyan mint az enyem :)csak az enyem turos...
Köszönöm lányok! :)
Raindrop, én is sokkal jobban szeretem, mint a kevertet! :))
Márvány, mi lett a blogoddal? :(
Én mindig kb. így készítem a keltet, csak pici módosítások vannak a tésztában és általában nagyobb az adag. Aztán ebből lesz kuglóf, kalács, aranygaluska - szeretem nagyon. :))
Én is imádom a csokis, fahéjas kuglófot! Nagyon szép így felvágva is! :-)
Margitka, köszönöm! :))
Hú ez nagyon jól néz ki!!! Azt hiszem ilyet én is sütni fogok:-)
Liza, köszi! :)
Nagyon guszta!
És látom te sem ragaszkodsz a teflon formákhoz:)Ha nem bánd Húsvétra elcsenem a receptet!:)
Este 10-kor kelt tésztát sütsz? Nagyon stramm csaj vagy!!! Elismerésem!!!! :)
A kuglóf sütés kimaradt az életemből.
Nagyon szuper lehetett,nagyon guszta!:-))
Egycsipet szeretnélek meghívni egy játékra, ha van kedved és időd - persze húsvét után is jó lesz!
Melinda, köszi! Nem bizony, általában a méret :DD és a forma számít, az anyag már kevésbé. :D
Thrini, 10kor már kóstoltam. :) 8 körül jött ki a sütőből. Még nem késő elkezdeni, ha szeretitek, érdemes. :)
Andi, köszönöm! :)
Liza, köszönöm, máris megyek hozzátok! :)
Jajjjjjjjj, az ilyet mi is naggggyon szeretjük ám!! Guszta!!
Ó de jól jönne a délutáni kávémhoz! Nagggyon finom lehet, ki kell próbálnom a jövő héten!
Trinity, köszi! :)
Latsia, remélem finom lesz majd egy jó kávéval! ;)
Most kezdtem hozzá....Bízom a sikerben!
Nóra, én is! Szorítok. :))
Megjegyzés küldése