A kicsim 16 hónapos, már eszik tojást, tejtermékeket, így a névnapjára egy kicsit lazábbra vettem a szabályokat, mint nem is olyan rég, a szülinapján (/2). Ettől függetlenül még mindig egy nagyon könnyű, szerintem kisebb gyerkőcöknek (is) ideális tortát sikerült összeraknom.
Az alapja egy 3 tojásos vizes piskóta volt, amit most igyekeztem nagyon lazára keverni. A piskóta állagát rém egyszerűen szoktam szabályozni: amikor erősebb, sűrűbb tésztára van szükségem, több lisztet teszek bele, amikor lazábbra, akkor kevesebbet. :) 18-as kapcsos tortaformában sütöttem, lehetett volna nagyobban, mert elég lassan sült át és majdnem kimászott belőle, de még éppen megúsztam. A kihűlt piskótát megskalpoltam (kicsit púpos lett a közepe, így egyenesre kellett szabnom), majd 3 lapba vágtam.
A joghurtkrémhez a joghurtot 2 kanál cukorral és egy kis vanília eszenciával, lassú tűzön, kevergetve, felmelegítettem. Közben beáztattam egy csomag lapzselatint, majd amikor a joghurtban elolvadt a cukor, kinyomkodtam őket és a joghurthoz kevertem. A tejszínt keményre vertem újabb 2 kanálnyi cukorral, majd a langyos joghurttal összeforgattam.
Egy tortatányérra helyeztem egy piskótalapot, majd köré illesztettem egy állítható tortaformát. A tortaforma méretét úgy állítottam be, hogy a piskóta és a forma között mindenhol legyen egy kisujjnyi hézag. A piskótalapra kanalaztam a joghurtkrém harmadát, beledaraboltam egy fél banánt, majd egy szilikon lapáttal elegyengettem. Igyekeztem a joghurtkrémmel légmentesen megtölteni a forma-piskóta közötti részt is. Ezután ráhelyeztem egy újabb piskótakarikát, kissé lenyomkodtam, majd megismételtem az előbbi joghurtos-banános műveletet. A végén rákerült a harmadik karika is, valamint a joghurt utolsó harmada. Az egész pontosan a forma tetejéig ért (nagy bánatomra...*). Elsimítottam, majd ment a hűtőbe.
Az alapja egy 3 tojásos vizes piskóta volt, amit most igyekeztem nagyon lazára keverni. A piskóta állagát rém egyszerűen szoktam szabályozni: amikor erősebb, sűrűbb tésztára van szükségem, több lisztet teszek bele, amikor lazábbra, akkor kevesebbet. :) 18-as kapcsos tortaformában sütöttem, lehetett volna nagyobban, mert elég lassan sült át és majdnem kimászott belőle, de még éppen megúsztam. A kihűlt piskótát megskalpoltam (kicsit púpos lett a közepe, így egyenesre kellett szabnom), majd 3 lapba vágtam.
A joghurtkrémhez a joghurtot 2 kanál cukorral és egy kis vanília eszenciával, lassú tűzön, kevergetve, felmelegítettem. Közben beáztattam egy csomag lapzselatint, majd amikor a joghurtban elolvadt a cukor, kinyomkodtam őket és a joghurthoz kevertem. A tejszínt keményre vertem újabb 2 kanálnyi cukorral, majd a langyos joghurttal összeforgattam.
Egy tortatányérra helyeztem egy piskótalapot, majd köré illesztettem egy állítható tortaformát. A tortaforma méretét úgy állítottam be, hogy a piskóta és a forma között mindenhol legyen egy kisujjnyi hézag. A piskótalapra kanalaztam a joghurtkrém harmadát, beledaraboltam egy fél banánt, majd egy szilikon lapáttal elegyengettem. Igyekeztem a joghurtkrémmel légmentesen megtölteni a forma-piskóta közötti részt is. Ezután ráhelyeztem egy újabb piskótakarikát, kissé lenyomkodtam, majd megismételtem az előbbi joghurtos-banános műveletet. A végén rákerült a harmadik karika is, valamint a joghurt utolsó harmada. Az egész pontosan a forma tetejéig ért (nagy bánatomra...*). Elsimítottam, majd ment a hűtőbe.
nagyon könnyű, nagyon finom, nagyon "baba" :))
Az epret megmostam, megpucoltam, papírtörölközőn leszárítottam. A kissé lehűtött torta tetejét kiraktam félbevágott eperszemekkel, majd visszaraktam a hűtőszekrénybe. Ezután elkészítettem a gyümölcskocsonyát, majd vékonyan bevontam vele a torta tetejét.
Tálalás előtt a tortát egy vékony pengéjű késsel elválasztottam a formától, majd a formát leemeltem róla.
Időhiány miatt csak kb. két órát tudott dermedni a torta, ennyi idő alatt már szeletelhetővé vált, de ezt csak erős idegzetűeknek javaslom. :)) Jobb, ha hagyjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben.
*A gyümölcskocsonyával, tortazselével és hasonlókkal én egyenesen hadilábon állok. Írtam már? :S Borzalmas kocsonyákat tudok gyártani, egyszerűen nem tudom eltalálni a tökéletes időpontot, amikor rátehetem a tortára. Így aztán vagy híg lesz és eláztatja a tortát, vagy félig dermedt, és randa dimbes-dombos lesz a végeredmény. A joghurtkrémes, pudingos sütiknél általában jól ki lehet ezt játszani, egyszerűen csak hagyom teljesen megdermedni a krémet, majd felöntöm az egészet a híg zselével, és az a hűtőben szépen megdermed. Amikor van hely a krém és a forma teteje között... Most ugye nem volt. :((( Siralmas vagyok.
Hozzávalók...
...a piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál forró víz, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt (vagy ki, hogyan készíti);
...a joghurtkrémhez: 3x125 g natúr joghurt, 2+2 csapott evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, 1 csomag lapzselatin (6 lap/10g/csomag), 4 dl tejszín;
...továbbá: 1 banán, kb. 15-20 dkg eper, 1/2 csomag epres gyümölcskocsonya előírás szerint elkészítve.
Időhiány miatt csak kb. két órát tudott dermedni a torta, ennyi idő alatt már szeletelhetővé vált, de ezt csak erős idegzetűeknek javaslom. :)) Jobb, ha hagyjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben.
*A gyümölcskocsonyával, tortazselével és hasonlókkal én egyenesen hadilábon állok. Írtam már? :S Borzalmas kocsonyákat tudok gyártani, egyszerűen nem tudom eltalálni a tökéletes időpontot, amikor rátehetem a tortára. Így aztán vagy híg lesz és eláztatja a tortát, vagy félig dermedt, és randa dimbes-dombos lesz a végeredmény. A joghurtkrémes, pudingos sütiknél általában jól ki lehet ezt játszani, egyszerűen csak hagyom teljesen megdermedni a krémet, majd felöntöm az egészet a híg zselével, és az a hűtőben szépen megdermed. Amikor van hely a krém és a forma teteje között... Most ugye nem volt. :((( Siralmas vagyok.
Hozzávalók...
...a piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál forró víz, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt (vagy ki, hogyan készíti);
...a joghurtkrémhez: 3x125 g natúr joghurt, 2+2 csapott evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, 1 csomag lapzselatin (6 lap/10g/csomag), 4 dl tejszín;
...továbbá: 1 banán, kb. 15-20 dkg eper, 1/2 csomag epres gyümölcskocsonya előírás szerint elkészítve.
16 megjegyzés :
Nagyon kis ügyes vagy!:)
Ez csodaszép lett!
Baba..:)))
Gyönyörűséges, nagyon finom lehet!:-))
Nagyon mutatós, biztosan fincsi is. Szeretem a joghurtos krémet.
Csipet!
Mesésen édi...nagyon kis aranyos:-DDD És még milyen fincsi lehet...nyami,nyami,nyami...;oPPPP
Gyönyörű!! Az ilyen magas torták a legszebbek! Isten éltesse a picilányt! :))
Csipet ez így is gyönyörű lett! És nagyon jó ötlet volt a hézagosabb megoldás, így gyönyörű homogén lett a torta oldala!
Nagyon szép,és most kérnék egy falatot!:))
Hű nem kell babának lenni, bármikor jöhet nekem is imádom
Sok-sok boldog névnapot kicsi lányodnak!
Fincsit készítettél nagyon! Ugye milyen jó ez a keret?
Nagyon szép!
Gyönyörű ez így, ahogy van. csodás.
HÚÚÚÚ......gyönyörűűűűű!!!
Nyami,nyami...:DD
Nagyon guszta!
Lányok, köszönöm szépen mindenkinek, kedvesek vagytok! :)))
Kiskukta, igeeen, szuper a keret, nem is tudom, hogy élhettem eddig nélküle. ;)
Isten eltesse a lanykadat!
Judith, köszönöm a nevében is! :))
Megjegyzés küldése