Igazi folthoz a zsákot étel... :) A csapadékos idő hihetetlenül kedvez a kertben a jégsaláták fejlődésének, nem győzöm szétpalántázni őket, és hát mostanra már elérték azt a méretet, amikor zsenge leveleiket fel lehet használni. Igaz, ezek még nem fejek, csak méretes levelek, de igazi friss, hazai termés! ;) El is határoztam még a múlt hét elején, hogy néhányuk tojásos nokedli mellett fogja végezni. Tegnap végül esőkabátot húztam és kiúsztam "aratni" a kertbe. Megérte szétázni értük, csoda finom volt!
A nokedli nekem sokáig mumus volt. Úgy tanultam, hogy alaposan ki kell dolgozni a tésztát, és ráadásul legyen keményebb tészta, mert abból lehet a legfinomabb nokedlit szaggatni. Hát fenéket! :S A csuklóm kikészült, mire kiszaggattam azt a pár adagot, így nem csoda, hogy utáltam. Enni persze nem... ;) Egyszer aztán totál véletlenül kifogtam Bede Robi egyik műsorát, amiben elmondta, hogy ő aztán nem simogatja sokáig a tésztát, épphogy összekeveri, még az sem gond, ha itt-ott száraz foltok maradnak benne, mert amikor elkezdi szaggatni, bőven megdolgozza akkor a tésztát. Totál logikus... Kipróbáltam és azóta rendszeresen van nálunk nokedli és ráadásul minden mukk nélkül állok neki. :)
A tésztát úgy készítem, hogy kb. 20 dkg liszthez számítok egy tojást és annyi vizet, amennyit felvesz. Persze ez sokat nem mond annak, aki még az életben nem készített nokedlit, és az sem, hogy "nokedli/galuska-sűrűségű" legyen a tészta, így most lemértem, nálam hogyan néznek ki az arányok, irányadónak talán jó lehet. A munkát mindig azzal kezdem, hogy felteszek egy fazékba vizet melegedni, hogy amíg elkészítem a tésztát, felforrhasson. Ezután egy edénybe lisztet szórok, ráütöm a tojást, sót adok hozzá és elkezdem egy fakanállal összedolgozni. Fokozatosan adagolom hozzá a vizet, amíg a tészta összeáll egy ragacsos masszává, ami nagyobb nedvességtartalmú attól, hogy kézzel gyúrhassam, de cseppet sem folyékony. (Ez értelmes valamennyire? :D) Az állagának elég lazának kell lennie ahhoz, hogy kis munkával át tudjam küldeni a nokedliszaggatón, de nem folyhat át magától. (Egyre jobb...)
2013
A nokedli nekem sokáig mumus volt. Úgy tanultam, hogy alaposan ki kell dolgozni a tésztát, és ráadásul legyen keményebb tészta, mert abból lehet a legfinomabb nokedlit szaggatni. Hát fenéket! :S A csuklóm kikészült, mire kiszaggattam azt a pár adagot, így nem csoda, hogy utáltam. Enni persze nem... ;) Egyszer aztán totál véletlenül kifogtam Bede Robi egyik műsorát, amiben elmondta, hogy ő aztán nem simogatja sokáig a tésztát, épphogy összekeveri, még az sem gond, ha itt-ott száraz foltok maradnak benne, mert amikor elkezdi szaggatni, bőven megdolgozza akkor a tésztát. Totál logikus... Kipróbáltam és azóta rendszeresen van nálunk nokedli és ráadásul minden mukk nélkül állok neki. :)
A tésztát úgy készítem, hogy kb. 20 dkg liszthez számítok egy tojást és annyi vizet, amennyit felvesz. Persze ez sokat nem mond annak, aki még az életben nem készített nokedlit, és az sem, hogy "nokedli/galuska-sűrűségű" legyen a tészta, így most lemértem, nálam hogyan néznek ki az arányok, irányadónak talán jó lehet. A munkát mindig azzal kezdem, hogy felteszek egy fazékba vizet melegedni, hogy amíg elkészítem a tésztát, felforrhasson. Ezután egy edénybe lisztet szórok, ráütöm a tojást, sót adok hozzá és elkezdem egy fakanállal összedolgozni. Fokozatosan adagolom hozzá a vizet, amíg a tészta összeáll egy ragacsos masszává, ami nagyobb nedvességtartalmú attól, hogy kézzel gyúrhassam, de cseppet sem folyékony. (Ez értelmes valamennyire? :D) Az állagának elég lazának kell lennie ahhoz, hogy kis munkával át tudjam küldeni a nokedliszaggatón, de nem folyhat át magától. (Egyre jobb...)
Amikor a víz felforr, sózom, egy kanálnyi olajat csorgatok bele, majd részletekben beleszaggatom a tésztát. A nokedlik először feljönnek a víz felszínére, majd kb. fél-egy percig még főzöm, ezután egy szűrőkanállal kiszedem, és leöblítem. Amíg lecsepeg, folytatom a munkát az újabb adagnyi tésztával - és így tovább egészen addig, amíg el nem fogy az összes nyers tészta.
A tojásos nokedlihez egy nagyobb/mélyebb teflon serpenyőbe - vagy egyéb a célra megfelelő edénybe - zsiradékot teszek, erre borítom a lecsepegtetett nokedlit. Amikor a teljes mennyiség az edénybe kerül, elkezdem melegíteni - közben néhányszor átkeverem, hogy egyenletesen melegedjen az egész. A tojásokat felütöm, sózom, felverem, majd a meleg nokedlikhoz keverem. Addig sütöm együtt őket, míg a tojás is megsül.
Észrevettétek már, hogy sokszor a legegyszerűbb receptet a legnehezebb megfogalmazni? :P
A salátához egyszerű ecetes levet készítettem, amihez kissé meglangyosított vízben feloldottam a cukrot, majd hozzákevertem a kétféle ecetet. Ebbe forgattam a megmosott leveleket, amiket tálkákba szedve kínáltam a nokedli mellé.
Hozzávalók...
...a nokedli tésztához (kb. 4 főre elég főételként - köretként többre is): 60-70 dkg liszt (egészen pontosan 65 dkg volt), 3 tojás, egy csapott evőkanál só, 3,5-4 dl víz (függ a liszttől, tojás méretétől, nekem úgy 3,8 dl ment bele);
...a tojásos nokedlihez: zsiradék, ízlés szerint tojás és só - nekem a fenti adaghoz 6 tojás volt az ideális;
...a salátához: friss jégsaláta vagy fejes saláta (1 fej vagy annak megfelelő mennyiség), 5 evőkanál víz, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál alma- és 1 evőkanál tárkonyos ecet (vagy ízlés szerint).
Észrevettétek már, hogy sokszor a legegyszerűbb receptet a legnehezebb megfogalmazni? :P
A salátához egyszerű ecetes levet készítettem, amihez kissé meglangyosított vízben feloldottam a cukrot, majd hozzákevertem a kétféle ecetet. Ebbe forgattam a megmosott leveleket, amiket tálkákba szedve kínáltam a nokedli mellé.
Hozzávalók...
...a nokedli tésztához (kb. 4 főre elég főételként - köretként többre is): 60-70 dkg liszt (egészen pontosan 65 dkg volt), 3 tojás, egy csapott evőkanál só, 3,5-4 dl víz (függ a liszttől, tojás méretétől, nekem úgy 3,8 dl ment bele);
...a tojásos nokedlihez: zsiradék, ízlés szerint tojás és só - nekem a fenti adaghoz 6 tojás volt az ideális;
...a salátához: friss jégsaláta vagy fejes saláta (1 fej vagy annak megfelelő mennyiség), 5 evőkanál víz, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál alma- és 1 evőkanál tárkonyos ecet (vagy ízlés szerint).
14 megjegyzés :
Te együtt sütöd a nokedlit a tojással...:)Ez nagyon jó ötlet...és ez eddig még meg se fordúlt a fejemben...külön kevertem hozzá a tojást készen...de mostantól így készítem:-DDD Nagyon guszta;oPPP
Imádom és annyira, de annyira tudnék most enni belőle.
Bocsi,ez a SuPe én voltam:)))
A legklasszabb tavaszi párosítás! :))
Néhány éve az erkélyen én is nevelgettem mindenféle növényt, gyakorlatilag mini konyhakertet... :))
Bianka, én is imádom, és amíg látom, eszem. :D
Niki-SuPe :))) anyum mindig így készítette, így a tojás kissé bevonja a nokedlit. Nekem emiatt pont a te külön sütött változatod volt ismeretlen. :)
Felhőlány, szerintem is! :) A mini konyhakert jó dolog (a miénk sem sokkal nagyobb, mint egy erkély :D), megéri foglalkozni vele. :)
Ugyanígy készítem, épp ezért tudom milyen fini, most aztán nyelem a nyálam én is, pedig idén a legelső salátánál már elkészítettem:-))
Éppen így szoktam én is,bár régen készült nálunk,mert egyszer beteg lettem tőle,azóta nem ettem.De imádom! Nagyon guszta!:)
Imádom a tojásos nokedlit, (sajnos a család többi tagja nem) és én is együtt sütöm a tojást vele.
Én is készítettem galuskát :), majd hozom valamelyik nap, az egy kicsit más, de szintén fincsi volt.
A nálunk termő tépősaláta mammuti méreteket öltött, annyi eső esett, nem tudom ki fog ennyi zöldet megenni? Ja és még kellene egy csónak, hogy eljussak konyhakertig. :(
Nagyon guszta, mi is szeretjük. Nagyon szépen is fotóztad! Nekem mégis a leírás a kedvencem: átküldöm a nokedliszaggatón :DD
Nagyon guszta! Epp az elobb szaggattam en is ki egy adagot :)
Tojasosan nemreg ettem eloszor, nagyon izlett!
Köszönöm lányok! :)
Andi, nálunk biztosan fog még készülni a salátát elnézegetve, csak esik és esik, a saláta meg lassan ránő mindenre, annyira bejön neki ez az idő. :D
Brigitta, nézz szembe a félelmeiddel: főzd meg újra! ;))
Thrini, :((( Nálunk szerencsére egész jól áll a föld, még győzi a vizet, de a pincébe már nem merünk benézni. :S
Yasmine, :DD
Judith, szerintem remek étel, én napokig ellennék vele. :)))
Ok, indulok. Ha van hozzá palacsinta, és végre süt a nap a teraszre kiüléshez, már itt sem vagyok?
Nah? :)
Szepy, az első napsugárnál szólni fogok! ;D
Mi is nagyon szeretjük! Szerencsére az idén rengeteg salátám is van. Még jó, hogy ősszel palántáztunk! ... Talán ennyi salátát még soha nem ettünk szezonban... :-)
Megjegyzés küldése