2011. augusztus 6., szombat

Málnás gyümölcstorta

Kétféle gyümölcstortát szoktam készíteni: a szépet és a nem szépet. :D Amikor alkalomra készítem, akkor fontos szempont, hogy a torta szép legyen, de ha csak egyszerűen saját fogyasztásra, hétköznapi desszertnek, akkor ezt nem tartom lényegesnek. Ez igénytelenség? Lehet. (Az hááát. :P)
Na szóval, az atombiztos (és roppant egyszerűen elkészíthető, mindig kellően masszív, véletlenül sem szétfolyó...) bolti pudingpor helyett ilyenkor a kevésbé mutatós, lágyabb vaníliakrém kerül a puha, szinte légiesen könnyű piskótatésztára. Erre egy halom gyümölcs és minimális zselé - fele a szokásos adagnak, hogy éppen csak összefogja a gyümölcsöket. Ez a desszert az, amiből 2 szelet roppant könnyen eltűnik még egy kiadós vacsora után is - még jó, mert így nem kell amiatt aggódni, hogy a tortatányéron egy desszertrom maradna másnapra. :))


Puha vizes piskótát készítek, ehhez a fehérjéket kevés sóval keményre verem, ezután a sárgákat kikeverem a porcukorral és a forró vízzel, majd beledolgozom a vanília eszenciát és a száraz összetevőket (kakaópor, keményítő és liszt keveréke). Alaposan kivajazott (egyenletesebben, mint én, én utálok formát vajazni, ez időnként - most is - meg is látszik a sütin), finoman lisztezett formába simítom a masszát és 190 °C-ra előmelegített sütőbe teszem, amit rögtön mérsékelek 150 °C-ra. Tűpróbáig sütöm. Amikor a tészta megsül, hagyom 3-5 percig a formában pihenni, majd rácsra borítva hagyom kihűlni.
A vaníliakrémhez a tej felét a felhasított vaníliarúddal együtt felforralom, majd kis lángon főzöm további 5-10 percig. A tojásokat a cukorral és a keményítővel kikeverem. A forró tejből kiveszem a vaníliarudat, lehűtöm a maradék tejjel és hozzákeverem a tojásos keveréket. Kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítem, ezután a tűzről levéve, időnként átkeverve hűlni hagyom. Amikor már langyos a krém, a kihűlt tortalapot tányérra helyezem, a krémet rásimítom, a tetejét pedig kirakom a megmosott, lecsepegtetett és papírtörlőn leitatott gyümölcsökkel. Hűtőben dermesztem egy órát, majd kevés gyümölcszselével vagy zselatinnal "kitöltöm a hézagokat". Behűtöm és kivárom, amíg rendesen megdermed a zselé - vagy nem várom, ez helyzetfüggő. :))


Hozzávalók (egy nagyobb, 25/29 cm átmérőjű, 3 cm magas formához)...
...a tésztához:
3 tojás, pici só, 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál forró víz, 1 teáskanál vanília eszencia, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 3 evőkanál finomliszt (a keményítő, és fehér tésztánál a kakaópor is, lisztre cserélhető, ekkor kevésbé lesz könnyű a tészta, de így is úgy is nagyon finom);
...a vaníliakrémhez: 4 dl tej, 1 rúd vanília, 2 egész tojás (vagy 4 sárgája), 3-4 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál keményítő (a keményítő mennyiségének növelésével szilárdabb állag érhető el);
...továbbá: 25 dkg málna, ízlés szerinti zselésítő (én most egy fél csomag piros gyümölcszselét használtam), valamint a formához 1 dkg vaj és kevés liszt.

A szeletelés után is mutatós változat egyik példánya, mr. csipet tolmácsolásában, megtekinthető ITT.

6 megjegyzés :

babette írta...

De jó! Még van málnád? Én is most szedtem le az utolsó adagot:)Mutatós és szépígy is a torta!:)

Brigitta írta...

Imádom,nagyon szép! Ha kellene én csukott szemmel is megenném!:))

Petra írta...

Még hogy igénytelenség?!!! Dehogy. Én is sokkal jobban szeretem a "csak úgy" készült tortákat. A tiéd is nagyon tetszik, főleg a vaníliakrém.
Málnával hmmm... :)))

egycsipet írta...

Köszi lányok! :))

Barbette, igen van még, sőt, igazából most van a "csúcson". :))

Ditta tortái írta...

Nekem is nagyon tetszik!

egycsipet írta...

Ditta, köszi! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...