2011. december 9., péntek

Panettone

Évek óta készítek panettonét az adventi időszakban, de sohasem karácsonykor, mert bár nagyon finom és szeretjük is, nekünk inkább a mi kis hagyományos magyar sütijeinkkel teljes az ünnep. Általában egy nagy panettone készül, amihez anno még egy megfelelő méretű fazekat is beszereztem, nemrég azonban kaptam papír formákat szepytől (itt is köszi!), így most azokban készítettem. Jópofa dolog ez a forma, érdemes beruházni rájuk, főleg ha ajándékba is készítünk süteményeket.


A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütő üstjébe mérem és azzal kezdem dagasztani. Amikor összeáll a tészta, az olvasztott vajat is hozzácsorgatom apránként, és hagyom alaposan kidolgozni a tésztát, ezután duplájára kelesztem. (A gép tészta programja nekem erre nem szokott elég lenni, a nehéz vajas tészta hosszabb idő alatt kel meg.)


A megkelt tésztát deszkára borítom, majd összegyúrom az előzetesen összeállított kandírozott és szárított gyümölcsökkel. Ha egyben hagyom, akkor egy sütőpapírral bélelt kisebb fazékban szoktam sütni, most 5 darabba osztva került a kisebb papír formákba. Bárhogyan is darabolom, először letakarva, hűvös helyen hagyom duplájára kelni a tésztát, majd a tetejét kereszt alakban bemetszem és 210 °C-ra előmelegített sütőbe csúsztatom. Mérettől függően 5-10 percig sütöm ezen a hőmérsékleten, majd a hőfokot mérsékelem 170 °C-ra és készre sütöm (ezek most összesen úgy 35 percet töltöttek a sütőben). Mivel én nem szeretem, ha nagyon barnára sül a tészta teteje, amikor pirulni kezd, le szoktam takarni sütőpapírral és így a sütés végére éppen kellemes lesz a színe, de ez opcionális.


Hozzávalók: 2 dl tej, 5 tojás sárgája, 10-12 dkg cukor (ennek kb. harmada házi vaníliás cukor), csipet só, egy kisebb citrom (vagy egy fél nagyobb) reszelt héja, 50 dkg liszt, 2,5-3 dkg élesztő, 15 dkg olvasztott vaj, továbbá 20-25 dkg kandírozott és aszalt gyümölcs keverék (most mazsola, aszalt meggy, cukrozott mangó, kandírozott narancs- és citromhéj).
A recept egy régebbi karácsonyi Rama gyűjteményben szereplő receptből lett átalakítva.

16 megjegyzés :

Zita írta...

Nem tudod, hol lehet kapni ilyen papírt (szepyn kívül :-) )...?

szepyke írta...

Sziiiiiiiiiivi! Szólj ha még kell!:)

egycsipet írta...

Zita :)) egészen pontosan szerintem itt. Bár a minta nem tudom, mennyire állandó...

szepy, okééé! Köszi! :)

szepyke írta...

Igen, én is ott vettem, csak arra figyelj, hogy milyen mintát szeretnél, mert én olyat akartam, ami most is van az oldalon, és ilyen virágosat kaptam, amikor elmentem a cuccért.

Adél írta...

Csak üzleti panettonet ettem,ezt ki fogom próbálni.

trollanyu írta...

Gyönyörűek lettek:) Mi is szeretjük a panettonét, de sajnos ilyen papírt itt még sehol nem kaptam.

Éva írta...

Még nem ettem ehhez hasonló süteményt, de nagyon guszta és gondolom mennyire finom lehet!

Mónika írta...

Meddig kell e formát megtölteni, feléig? Milyen magas a forma?
Szuper.

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)

Mónika, olyan 8-9 centi magas lehet ez a papírforma. A harmadáig töltöttem (a nagy edényem is akkora, hogy kb. egyharmadig lesz az egész tésztamennyiséggel), mert csak duplájára kelesztés után kerül sütőbe és akkor még nő - átlag háromszorosa lesz, mire elkészül.

Petra írta...

Nagyon guszták! Bennem is Mónika kérdése merült fel, de már meg is kaptam a választ. :)

egy pici írta...

Nagyon jól néz ki! Már rég ki akartam próbálni.azt hiszem most meg is teszem .:)
Nagyon guszta!

egycsipet írta...

Petra, egy pici: köszönöm nektek is! :)

gondaanyu írta...

Ez NAGYON finom sütemény. Ajándékba adtam, 3 felé osztottam a tésztát és sütőzacskóban, virágcserépben sütöttem. Érdemes kipróbálni nem csak karácsonykor.

egycsipet írta...

Gondaanyu, örülök, hogy ízlett nektek is! Köszönöm a visszajelzést! :)

gondaanyu írta...

Van papírformám. Kicsiket akarok sütni, csak jelképes ajándéknak. Ki kell-e kenni vajjal a papírt vagy csak belepakolom a tésztát és kész?

egycsipet írta...

Szia Gondaanyu,
nem kell kikenni, az alsó képen talán látszik is egy kicsit, hogy nagyon szépen elválik a tészta a papírtól. Ez a forma gondolom szilikonos, mint a jó minőségű sütőpapírok és így tökéletesen működik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...