2010. május 16., vasárnap

Almás palacsinta fahéjas öntettel

Palacsintarajongóknak.
Almakedvelőknek.
Fahéjbarátoknak.


Nagyon egyszerű desszert, persze a lekváros palacsintához képest munkás, de megéri elkészíteni. Röviden:
1) Hagyományos palacsintát sütök.
2) Karamellizálok egy kis cukrot, a tűzről lehúzva dobok mellé egy kis vajat, majd hagyom, hogy felolvadjon benne.
3) Meghámozom az almát, negyedekbe majd vékony szeletekre vágom és a tűzre visszatéve a vajas karamellen, fedő alatt, megpárolom. Teszek hozzá egy csipetnyi fahéjat is.
4) A tejjel elkevert tejszínbe keverem a cukrot, lisztet és tojássárgát, majd lassú tűzön, kevergetve főzöm forrásig, a vége felé a fahéjat is hozzáadva.
5) Kiterítek egy palacsintát, a felét beborítom némi párolt almával, majd félbe és aztán negyedbe hajtom.
6) Melegen tálalom: néhány kanálnyi fahéjöntetet egy tányérra csorgatok, a tetejére teszem a töltött palacsintát, megszórom porcukorral és kanalazok egy gombóc házi vaníliafagyit is mellé.
Csodás! :)

plátty, a fagyi azonnal olvadni kezd a meleg öntetben - annyira "elvetemült" még nem vagyok, hogy hidegen tálaljak egy fotó kedvéért :P

Hozzávalók 6 adaghoz: 6 palacsinta; továbbá...
...a töltelékhez:
3 evőkanál (nád)cukor, 5-6 dkg vaj, 3 nagyobb alma, pici fahéj;
...az öntethez: 2 dl tej, 2 dl tejszín, 1 púpozott teáskanál fahéj, 4 evőkanál cukor, 2 púpozott teáskanál liszt, 1 tojássárga;
...a tálaláshoz (elhagyható, de nem érdemes): 6 gombóc vaníliafagyi, porcukor.
Tovább olvasom...

2010. május 15., szombat

Vaníliafagylalt

Indul a fagyiszezon! :)
Már rögtön a legelején jó tudatosítani, hogy a fagyigép nem luxuscikk! :D Na jó, ezzel persze lehet vitatkozni, de a fagylaltkedvelőknek biztosan megéri. Szerintem egy év alatt behozza az árát, még úgy is, hogy az sk fagylaltból nem spórolunk ki semmit, csak a mesterséges állományjavítókat, adalékokat.
Egyetlen hátránya van a gépnek: egész nyárra betrónol a tartály a fagyasztónkba, elfoglalva némi helyet az élelmiszerek elől, ugyanis az akku lehűtése igen időigényes, ezért érdemes a tartályt folyamatosan hideg(b)en tartani. Én magam általában 2-3-4 fajta fagyit tartok a fagyasztóban, mert szeretünk több ízt enni egyszerre, illetve mindenkinek megvannak a maga favoritjai, amiket előszeretettel fogyaszt. Nem szokott gondot okozni az, hogy kivegyem fogyasztás előtt egy kis idővel a fagyikat "olvadni", de tény, hogy a házi fagylalt frissen a legjobb állagú.


A vaníliafagyi nagyon egyszerű. Alap főzött fagyi, minden fagyik anyja, többféle fagylalt alapja. :)) Bár még nem indult be a "házi fagyigyáram" :)), ez az alap már kétszer készült az elmúlt időszakban. Először a Kifőztük magazin 3. számához, amibe fagyis-tejes epres italokat (is) készítettem, de akkor nem tudtam posztolni, mert elfogyott még fotózás előtt. :D
Térjek a tárgyra: edényke tűzre, tej az edénykébe, vanília felhasítva a tejbe. Felforralom, lassú tűzön hagyom fortyogni egy kicsit. Közben tojássárgákat kikeverek cukorral, keményítővel, kicsit felhígítom tejszínnel, csomómentesre keverem. A maradék tejszínnel visszahűtöm a vaníliás tejet, kihalászom a vanília hüvelyét, majd, folyamatos keverés mellett, a tojásos keveréket belecsorgatom. Besűrítem (forrásig melegítem). Kihűlve egy éjszakára hűtőbe teszem. Ezt a lépést nem kötelező meglépni, de ajánlott (minden fagylaltnál), hiszen a jól behűtött alap sokkal gyorsabban és biztosabban válik fagylalttá a gépben (fagyasztóban gyorsítható a folyamat).


Másnap reggel félkeményre vert tejszínt forgatok a vaníliás alapba, majd a fagylaltgép tartályába töltöm és kifagyasztom. Azonnal fogyasztható, de zárt dobozban a fagyasztóban is tartható fogyasztásig. Ha nagyon megkeményedne, fogyasztás előtt időben vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk kissé engedni - ez egyébként a gyárilag kapható fagyikra is áll.


Hozzávalók (kisebb adag): 2 dl tej, 1 vaníliarúd magjai és hüvelye, 3 tojás sárgája, 5 evőkanál cukor, 1 erős teáskanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín, valamint további 2 dl tejszín félkemény habbá verve a fagyasztás előtt.
Hozzávalók (nagyobb adag): 2,5 dl tej, 1 vaníliarúd magjai és hüvelye, 4 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 2 teáskanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, valamint további 2 dl tejszín félkemény habbá verve a fagyasztás előtt.
Tovább olvasom...

2010. május 13., csütörtök

Csirkemell szegfűgomba-mártással

Azt hiszem korábban talán egyszer ettem olyan gombát, ami nem üzletből származott, hanem "valaki" gyűjtötte. Szárított akármi volt, levesként elkészítve. Minden félelmem a gyomromban kötött ki, amíg lenyeltem azt a pár falatot - az ízére nem is emlékszem, valószínűleg erősen hipochonder agyam már a kapuban törölte az információt. :P Azóta eltelt néhány év, sokkal nem lettem bátrabb, de amikor Vica megmutatta a saját kezével gyűjtögetett gombákat, rájöttem, hogy tessék, még egy pipa került az "ez is kimaradt az életemből" listára. Nem tanultam meg felismerni a gombákat, sőt, fogalmam sincs, milyen gombából mit lehet készíteni és milyen klassz is lenne, ha legalább odáig eljutnék, hogy megkóstolok néhányat a csiperkén és a laskán kívül. Így aztán amikor a hét elején Vica felajánlott egy adag mezei szegfűgombát, örömmel elfogadtam.


A gomba másnap reggel postán érkezett. Én meglepődtem, mert a postás később szokott érkezni, ő meglepődött, hogy méltóztattam kicsoszogni a csöngetésre. A dobozt kibontattam, majd (a még mindig eldugult orrom - hú, de tele ezzel a púpom... - által is érezhetően) illatozó tartalmával együtt bekerült a hűtőbe. Először levest akartam készíteni belőle, de aztán a férjem leszavazta, így született meg ez az egyszerű fogás, ami olyan, de olyan, de olyan...
...mmmmmm! :)))


A csirkemellet filéztem, két darabban hagytam. Sóztam, borsoztam, majd egy serpenyőben libazsírt forrósítottam fel és ebbe helyeztem a darabokat. A húsokat mindkét oldalukon megpirítottam. Közben néhány gerezd fokhagymát pucoltam, amiket a kés lapjával összenyomtam, majd a zsírba dobtam a megpirult húsok mellé. Felöntöttem fehér borral és hozzáadtam egy teáskanálnyi szárított kakukkfüvet. Lefedve megpároltam a húst, majd a fedőt félrehúzva zsírjára pirítottam.
Míg a hús párolódott, megtisztítottam a gombát (lecsíptem a szárukat - állítólag rágós - és megmostam a kalapokat). A párolás után kiemeltem a húsdarabokat a serpenyőből, a visszamaradt zsiradékhoz adtam még egy kevés libazsírt, majd apró kockákra vágott hagymát pirítottam meg benne. A hagymához adtam a gombafejeket, kicsit megsóztam, majd lefedve megpároltam. Amíg a gomba párolódott, 1 dl tejszínben elkevertem a keményítőt, tejfölt kevertem még hozzá, majd a kész gombához kevertem. Forrásig főztem együtt. 
Masnitésztán, a csirkemellből vágott hússzeletekkel tálaltam.


Hozzávalók...
...a párolt csirkéhez:
kb. 50 dkg csirkemell (filézett súly), 1 nagy evőkanál libazsír, 4 gerezd fokhagyma, kb. 2 dl fehérbor (cserszegi fűszeres), só, bors, 1 teáskanálnyi szárított kakukkfű (vagy friss, ha van);
...a mártáshoz: a párolásból visszamaradt zsiradék, fél evőkanál libazsír, 1 kisebb fej vöröshagyma, kb. 50 dkg szegfűgomba, 1 dl tejszín, 1-1,5 dl tejföl, 2 púpos teáskanál étkezési keményítő, só.

Vica, millió puszi! :*
Tovább olvasom...

2010. május 10., hétfő

Somlói galuska...
...torta

Májusban nálunk alkalom alkalom hátán. Alkalom az ünneplésre, együtt-evésre, a tortakészítésre. Mindez jól is hangzik, amikor "formában vagyok", de a mostani újra-selejtes időszakomban már kevéssé, így a nagyobbik lánykám névnapi tortájához biztos receptet választottam. A somlói már többszörösen bizonyított, kóstolás nélkül is finomra sikerül. :)


Három piskótalapot készítettem: sima, diós és kakaós változatot, amiket vékonyra kenve egy 28-as tortaformában sütöttem meg. 28-as a gyártó szerint, szerintem csak 26-os... :)) Hűlni hagytam a lapokat, közben elkészítettem a további hozzávalókat.

Elsőként a cukorszirupot. Mivel most gyerekeknek-sofőröknek is meg kellett birkózniuk a desszerttel, a cukorsziruphoz a rumot nem hagyományos módon, a langyosra hűtött alaphoz kevertem, hanem a cukor olvadása után a sziruppal együtt forraltam pár pillanatig.
A szirup készítése közben a mazsolát egy tálkába szórtam, felforralt vízzel felöntöttem, hozzákevertem egy evőkanálnyi rumot is. Ázni hagytam. Nem szoktam teljesen puhára áztatni, éppen csak egy kissé puhuljon meg, amíg a krém elkészül, éppen jó is lesz.
A tej felét a vaníliarúd kikapart magjaival és hüvelyével együtt feltettem melegedni. A tojásfehérjéket felvertem, majd a cukor felét is a kemény habba dolgoztam. A tej másik felében elkevertem a lisztet, tojássárgákat és a maradék cukrot, majd a meleg tejhez kevertem. Folyamatosan kevergetve teljesen besűrítettem, a végén gépi habverővel keverve, hogy minél homogénebb krémet kapjak. Ezután beleforgattam a tojáshabot is.


A beáztatott mazsolát lecsepegtettem. Egy tortatányérra helyeztem a sárga piskótalapot, majd hozzáigazítottam az állítható tortakeretemet. A lapot meglocsoltam a rumos cukorsziruppal, majd megkentem a krém harmadával. (A szirupot nem szoktam harmadolni, én éppen csak meglocsolom-átkenem a piskóta felületét, ugyanis nagyon nem bírom a szétázott piskótájú somlóit, de természetesen ez ízlés kérdése.) Megszórtam darált dióval és a mazsola felével. Erre került a kakaós piskótalap. Megismételtem az előző műveletet (szirup, krém, dió, mazsola), végül ráborítottam a diós lapot. Ezt is megkenegettem a sziruppal, végül rákentem a maradék krémet és rászórtam a diót. Így került a hűtőbe egy éjszakára.
Ezután még elkészítettem az öntetet is, amit kihűtés után egy üvegben szintén behűtöttem. Az öntet nagyon egyszerű, a tejet feltettem melegedni, kézi habverővel csomómentesen elkevertem benne először a kakaóport, majd a cukrot, a lisztet és a tojássárgáját. Folyamatosan kevergetve, lassú tűzön, forrásig melegítettem.
Másnap a tortát a karika mentén körbevágtam egy éles késsel, majd az oldalát fixálóval felvert tejszínnel borítottam. Tálalásig hűtőben tartottam. Nem galuskaként, hanem szeletben tálaltam, tejszínhabgaluska és csokiöntet kísérte.


Hozzávalók...
...a sima/sárga piskótalaphoz: 2 tojás szétválasztva, 1 evőkanál forró víz, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, pár csepp vanília eszencia, csipet só;
...a diós piskótalaphoz: 2 tojás szétválasztva, 1 evőkanál forró víz, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 nagy evőkanál darált dió (kb. 15 g), csipet só;
...a kakaós piskótalaphoz: 2 tojás szétválasztva, 1 evőkanál forró víz, 3 evőkanál cukor, 2,5 evőkanál liszt, 1/2 evőkanál keserű kakaópor, csipet só;
...a cukorsziruphoz: 15-20 dkg cukor, 1 dl víz, 1/2-1 dl rum (ízlés szerint) - nekem a szirup kb. harmada általában megmarad;
...a vaníliakrémhez: 6 dl tej, 1/2 rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 tojás szétválasztva;
...továbbá: 10-15 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, esetleg 1-2 evőkanál rum a mazsola áztatásához;
...az öntethez: 3 dl tej, 3 evőkanál keserű kakaópor, 3-4 evőkanál cukor, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 tojássárgája, ízlés szerint rummal ízesíthető;
...a tálaláshoz, díszítéshez: kevés cukorral, esetleg fixálóval keményre vert tejszín.
 

Természetesen a recept elkészíthető a megszokott módon, egy - a piskótalapokkal megegyező méretű - edénybe rétegezve is. A somlói tetejére, hagyományosan készítve, nem darált diót szórok, hanem kakaóport szitálok. A kész süteményből kanállal szaggatok galuskákat.
Tovább olvasom...

2010. május 7., péntek

Tripláztunk!

Megjelent a Kifőztük magazin 3. száma!


Kérlek, látogassatok el a honlapunkra, és a már megszokott módon töltsétek le, nézzétek meg...aztán irány a konyha! :)

Én ismét "italoztam" egy kicsit, de most a közelgő gyermeknapra tekintettel igyekeztem az aprónép kedvében is járni. Természetesen, eperrel. :)

Tovább olvasom...

2010. május 3., hétfő

Joghurtkrémes torta v2.0

Picurka családunknak annyira ízlett a lánykám névnapjára kreált joghurtkrémes torta, hogy nem sokáig gondolkodtam a kérdésen, anyák napjára is hasonlót készítettem.


Az alap ismételten egy 3 tojásos vizes piskóta volt, csak most kakaós változatban. Szintén 18-as kapcsos tortaformában sütöttem, és a kihűlt karikát itt is 3 lapba vágtam.

A joghurtkrémhez a joghurtot 2 kanál cukorral és egy kis vanília eszenciával, lassú tűzön, kevergetve, felmelegítettem. Nem volt elég natúr joghurtom itthon, így egy doboz gyümölcsös joghurtot is belekevertem - mázli, hogy éppen volt itthon a megfelelő ízben. :) Amíg a joghurt melegedett, a zselatint kimértem és langyos vízbe áztattam. 1-2 percig kevergetve hagytam duzzadni, majd amikor a joghurtban elolvadt a cukor, a joghurthoz kevertem. A tejszínt keményre vertem 4 kanálnyi cukorral, majd a langyos joghurttal összeforgattam. Mirelit gyümölcsöt használtam, még fagyott állapotban azt is belekevertem a joghurtos keverékbe.
Itt megjegyezném, hogy a mirelit még olvadt később, túlságosan nagy gondot nem okozott, de ha van friss gyümölcsünk, használjunk inkább azt, illetve ha mégis mirelitből készül, a joghurtkrémbe tegyünk egy kicsit több zselatint. Mivel a gyümölcs az egész krémben lett eloszlatva, a formából kivéve a gyümölcsdarabok szembetűnőbbek, mint az előző változatnál, így ha ugyanolyan sima felületet szeretnénk, akkor ne keverjük a joghurtba a gyümölcsöt, hanem az előző receptben leírtak szerint rétegezzük.

A továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint korábban: egy tortatányérra helyeztem egy piskótalapot, majd köré illesztettem egy állítható tortaformát. A tortaforma méretét úgy állítottam be, hogy a piskóta és a forma között mindenhol legyen kb. 1 cm-es hézag. A piskótalapra kanalaztam a joghurtkrém harmadát, kissé elegyengettem. Igyekeztem a joghurtkrémmel légmentesen megtölteni a forma-piskóta közötti részt is. Ezután ráhelyeztem egy újabb piskótakarikát, kissé lenyomkodtam, majd megismételtem az előbbi műveletet. A végén rákerült a harmadik karika is, valamint a gyümölcsös joghurt utolsó harmada. Elsimítottam, majd ment a hűtőbe.

szerintem a képen is látszik, hogy ez a krém kissé lazább lett, mint az előző változat, amit készítés közben a fent leírtak szerint lehet korrigálni, illetve akit nem zavarnak az esztétikai problémák, így is elkészítheti, ízre ugyanis fantasztikus :)

Mivel most a joghurtba került az összes gyümölcs, nem raktam ki a tetejét további gyümölccsel, hanem a maradék mirelit keverékből gyümölcszselét készítettem. Ehhez a gyümölcsöket egy kisebb lábaskába tettem, vizet öntöttem hozzá és cukrot kevertem bele. Felforraltam, majd néha át-átkeverve jó öt percig együtt forraltam az egészet. A forralás közben a vízből elpárolgott egy kevés, a gyümölcsszemek összeestek. Az egészet botmixerrel pépesítettem, majd átszűrtem. Mivel ezalatt a pépem eléggé lehűlt, így hozzákevertem a zselatint és forrásig melegítettem. A kocsonyát kihűtöttem, majd óvatosan szétterítettem a dermedt joghurtkrémen. Mivel a torta ismét majdnem kitöltötte a formát, egy vékony kocsonyaréteget terítettem, amit hűtőben megdermesztettem, majd dermedés után ismét áthúztam vékonyan - de ez lehet egylépéses is, ha éppen másnak úgy jön ki.

Egy éjszakát hagytam a hűtőben dermedni. Tálalás előtt a tortát egy vékony pengéjű késsel elválasztottam a formától, majd a formát leemeltem róla.

és íme, az SK zselé egész jó lett :))

Hozzávalók...
...a kakaós piskótához:
3 tojás, 3 evőkanál forró víz, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál ét kakaópor (vagy ki, hogyan készíti);
...a joghurtkrémhez: 400 g joghurt (2x140 g natúr, 1x125 g erdei gyümölcsös), 2+4 csapott evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, 10 g zselatin (lehet/legyen több), kb. 2 evőkanálnyi víz, 400 ml tejszín, 400 g (mirelit, de ha van, legyen inkább friss) erdei gyümölcs mix;
...a gyümölcskocsonyához: 200 g erdei gyümölcs mix, 2 csapott evőkanál cukor, 150 ml víz, 3 csapott teáskanál zselatin.
Tovább olvasom...