2011. március 18., péntek

Variációk töltött csirkemellre

Egy újabb egyszerű étel - amit még a kis-nagylányom szülinapjára készítettem. "Csirkemell-napot" tartottunk: a hús egyik része juhtúróval, egy másik adag pedig egyszerű, vajon megpirított gombával és sajttal volt töltve.


Az egész csirkemelleket feleztem, kifiléztem és lehártyáztam, eközben eltávolítottam a közepén meghúzódó hosszúkás izomcsíkot is (aminek fogalmam sincs, mi a neve, ha egyáltalán van neki). Ezután a hosszabb oldalán bevágtam - mintha két szeletet vágnék belőle, de nem vágtam végig a húst, hanem egyben hagytam, így szétnyitva egy nagy hússzeletet kaptam eredményül. Ezt szükség szerint formáztam, majd alaposan kiklopfoltam.
A juhtúróval töltött változatban nem sóztam belülről, csak megborsoztam, majd egy evőkanálnyi juhtúrót eloszlattam a szelet egyik felén (én szeretem kapros-juhtúróval töltve is). Ezután ráhajtottam a másik felét, hústűvel megtűztem, kívülről finoman megsóztam és hagyományosan paníroztam, végül egy tányéron a fagyasztóba tettem kb. egy órára.
A gombás-sajtos töltelékhez a gombát megtisztítottam, vékonyra szeleteltem, majd vajon megpirítottam. Kevés sóval és őrölt borssal ízesítettem. A kiklopfolt szeleteket enyhén sóztam, erre halmoztam a gombából. Egy nagy csipetnyi reszelt sajtot tettem még rá, végül a fent leírt módon fejeztem be az előkészítést.
Az előkészítésnél leeső darabokat apró kockákra vágtam és durvára tört kukoricapehelybe bundáztam. Tálalás előtt bő, forró olajban kisütöttem a húsokat. Köretként zöldséges rizst, burgonyapürét és salátát kínáltam hozzá.


Hozzávalók 4 személyre: két nagyobb egész csirkemell (vagy 4 fél), só, őrölt bors, a panírozáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa, a sütéshez olaj;
...a juhtúrós töltelékhez: 125-150 g juhtúró, ízlés szerint friss kapor;
...a gombás-sajtos töltelékhez: 6 közepes-nagy csiperke, ízlés szerint reszelt sajt, só, őrölt bors, kevés vaj.
Tovább olvasom...

2011. március 16., szerda

Kapusznyika Graham liszttel

Mostanában szinte minden keltbe csempészek egy kis Graham lisztet, legutóbb a kapusznyikába is. A nagyim tésztájából készült változat már szerepel a gyűjteményben, ez a recept is abból indult, csak közben átesett egy plasztikai műtéten. :) Nagyon finom lett, a tészta másnap is tökéletesen puha volt - gyanús, hogy ezentúl így fog készülni.


A töltelék előkészítésével indítottam. Ehhez a káposztát megtisztítottam, lereszeltem és enyhén lesóztam. Hagytam állni, kb. fél órán keresztül - ezalatt a tészta hozzávalóit kimértem, majd a munkát a kenyérsütőgépre bíztam (a dagasztás természetesen hagyományosan is kivitelezhető). Amíg a gép dolgozott, a levétől kinyomkodott káposztát kevés olajon, sózva, borsozva megdinszteltem.
A dagasztás után a tésztát lisztezett kelesztőtálba tettem és hűvösebb helyen, lassan kelesztettem. Miután megkelt, 20 db egyforma méretű gombóckára osztottam, amit lefedve hagytam újabb 15 percig pihenni.


Ezután a gombócokat egyenként, kb. 12 cm átmérőjű kerek lapokra nyújtottam és a már kihűlt káposztával (1-1 púpos evőkanálnyi) megtöltöttem. Sütőpapírral bélelt tepsi(k)ben, letakarva hagytam pihenni a káposztás táskákat - kb. fél óráig -, majd tojássárgával lekenve, fogpiszkálóval megszurkálva kerültek az előmelegített, 180 °C-os sütőbe. Pirulósra sütöttem.


Hozzávalók 20 kapusznyikához...
...a tésztához:
2-2,1 dl tejszín és tej felesben (vagy csak tej), 100 g tejföl, 2 tojássárgája, 5 dkg zsír (vagy vaj/olaj), 25 dkg finomliszt, 15 dkg rétesliszt, 10 dkg Graham liszt, 1 teáskanál só, 2 teáskanál (nád)cukor, 1 csomag (7 g) szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss);
...a töltelékhez: kb. 1 kg (egy kisebb fej) fejes/édes káposzta (úgy 70 dkg-nyi reszelt káposztára van szükség), só, őrölt bors, kevés olaj vagy zsír;
...a tetejére: 1 tojássárgája.
Tovább olvasom...

2011. március 14., hétfő

Gesztenyés torta újratöltve

...persze nem szó szerint. :D
Nagyobbik kicsi lányom a múlt héten lett öt éves, az ő kívánságára készült ez a torta. Először leadta a tavaly jól begyakorolt megrendelést, miszerint a tortája legyen "csokis és vaníliás és rózsaszín és ..." a virágos helyett most szívecskés, ez időközben változott néhányszor, végül megegyeztünk, hogy az ízt meghatározza, a többit rám bízza. A választása az utolsó gesztenyés tortára esett - meglepődtem az óhajon, de nem bántam meg, mert kivételesen nem csak a bevonat tűnt el, hanem egy óriási szeletet el is tüntetett belőle.


A tortához két darab, 3 tojásos, kakaós piskótát sütöttem, 21 cm-esre állítva a tortakarikákat. A krém a gesztenyekocka torta krémje, dupla mennyiségben, illetve valamivel több gesztenyepüré került bele. A kihűlt piskótákat két-két lapra vágtam és a gesztenyés krémmel megtöltöttem. Hűtőben hagytam úgy 2 órán keresztül dermedni, majd a maradék krémmel kívülről is bevontam a tortát. Ezután éjszakára hűtőszekrénybe tettem.
Este még elkészítettem a pillecukor fondantot, amivel reggel vontam be és díszítettem a tortát.

a fotón még nincsenek rajta, de később kapott a torta gyertyát és tűzijátékot is :)

Hozzávalók...
...a 2 db piskótához:
6 tojás szétválasztva, a fehérjékhez pici só, 4 dkg (2 evőkanál) cukor és 1 teáskanál vanília eszencia, a sárgákhoz 12 dkg (6 evőkanál) cukor, 30 ml (2 evőkanál) forró víz, 10 dkg (5 púpos evőkanál) finomliszt, 4 dkg (3 evőkanál) étkezési keményítő, 2 dkg (2 evőkanál) keserű kakaópor, 1 csomag (12 g) sütőpor;
...a gesztenyés krémhez (elkészítése itt): 6 dl tej, 2 csomag (2x40 g) vaníliás pudingpor, 2 evőkanál cukor, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 csomag (3x25 dkg) gesztenyepüré, 1 teáskanál rumaroma;
...a fondanthoz (elkészítése itt): 30 dkg fehér pillecukor (marshmallow), 1-2 teáskanál víz, pár csepp glycerin, 1 teáskanál méz, 40 dkg porcukor 15 g keményítővel átszitálva (úgy 6 dkg megmaradt), kb. 15 dkg margarin, továbbá másnap még 1-2 dkg margarin az átgyúráshoz, keményítő a nyújtáshoz, zselés ételfesték a színhez.
Tovább olvasom...

2011. március 13., vasárnap

Vizes krémes

Krééémes! Az egyik kedvencem - kedvencünk. Én egy gazdagabb ízű változatot szoktam készíteni, tejjel, egész tojásokkal, de már régóta kíváncsi voltam a tojásfehérje-zabáló, vízből készülő krémesre. :)) Margitkánál aztán nemrég véletlenül felfedeztem, hogy ő ezt készíti, így kipróbáltam. Finom lett: bár kevésbé ízes, mint a megszokott recept, de biztosan fog készülni még nálunk - sőt, tervezem tejjel is kipróbálni. :)


Mirelit leveles tésztából készítettem a lapokat, most vékonyabbra, egy csomagból nyújtva a kb. 25x35 cm-es tepsibe. (Szeretem vastagabb tésztával is, ekkor két csomagból nyújtom a 2 lapot.) Miután kisült, a lapokat méretre vágtam - az egyiket egyben hagytam, ezt a kapcsos tepsi aljára tettem, a másikat kisebb négyzetekre szeleteltem.
A krémhez egy liter vizet felforraltam, ebbe csorgattam a kevés vízben, 10 dkg cukorral, csomómentesre kevert pudingot. Besűrítettem. Amíg a víz forrt és a pudingot kavargattam, a tálas mixerrel kemény habbá vertem a fehérjéket először magukban, majd a maradék cukrot is beledolgozva (tálas mixer híján a pudingfőzés előtt kell a habot elkészíteni). A tojáshabot egy kézi habverővel - még a tűzön, kevergetve - a forró pudingba dolgoztam és rövid ideig együtt "főztem". A kész krémet a tepsibe simítottam, a tetejét kiraktam a tésztanégyzetekkel, majd alaposan behűtöttem. Tálalás előtt, a négyzetek mentén, felszeleteltem a süteményt, majd porcukorral megszórva kínáltam.


Belekerült: 1 csomag mirelit leveles tészta (50 dkg), 4 csomag vaníliás pudingpor, 1+0,2 liter víz, 10+20 dkg cukor, 8 tojásfehérje (eredetileg 9, de én most ennyit vadásztam a fagyasztóból), liszt a tészta nyújtásához.
Tovább olvasom...

2011. március 9., szerda

Graham nagykifli

Ezt a nagykiflit mostanában rendszeresen készítem, frissen és kevésbé frissen is nagyon bevált. Félbevágva, közepébe lyukat fúrva hotdog lesz belőle, de újabban ebből készül a melegszendvics is.


A tészta kenyérsütőgépben készül, általában kelni is abban szokott, de ha nagyobb adagot sütök, akkor átteszem egy kelesztőtálba. Kelesztés után kissé átgyúrom és négy egyenlő (20 dkg-os) gombócra osztom. A gombócokat letakarva hagyom pihenni 10-15 percig, majd megformázom és sütőpapíros tepsibe teszem. Letakarva duplájukra kelesztem a kifliket, majd tetejüket egy pengével bemetszve, vízzel alaposan lepermetezve, előmelegített sütőben, 200-210 °C-on pirosra sütöm.


Hozzávalók 4 db-hoz: 1,5 dl víz, 3 evőkanál olaj (vagy 3 dkg vaj), 150 g natúr joghurt (vagy kefir, vagy joghurt+tejföl keveréke), 2 teáskanál (nád)cukor, 2 teáskanál só, 45 dkg liszt (15 dkg Graham, 15 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt vagy más arányban, de a Graham liszt ne legyen 10 dkg alatt), 1,5 dkg élesztő.
Tovább olvasom...

2011. március 8., kedd

Túrós szelet

Régebben nagyon szerettem a túrótortát, de aztán néhány negatív cukrászdai élmény sikeresen feledtette velem ezt az ízvilágot. A napokban eszembe jutott, így egy hasonló ízű süteményt készítettem a hétvégi családi partihoz. Nem bántam meg: a végeredmény egy csodafinom, könnyű, túrókrémes szelet lett. Teszteljétek!


A sütemény alapja egy piskótalap - én most egyszerű, puha "kanalas" piskótát készítettem hozzá, de ez ízlésfüggő. A sütéshez a kapcsos tepsimet (kb. 25x35 cm) használtam, ebben is hűtöttem ki a lapot, végül a sütit ebben rétegeztem.
Amíg a lap hűlt, a krémet készítettem el. Ehhez a zselatint először beáztattam vízbe, majd miután megduzzadt, olvadásig (azaz nem forrásig) melegítettem. Ezután félretettem és a túrót alaposan eldolgoztam (mixer) a joghurttal, lágy vajjal, reszelt citromhéjjal és egy kevés citromlével, valamint édesítettem. A tejszínt egy kevés cukorral kemény habbá vertem - a habosítás vége felé belecsorgattam az olvadt, már hűvös zselatint is. A tejszínt és a túrókrémet összedolgoztam és a piskótalapra simítottam. Ezután hűtőben hagytam néhány óra alatt alaposan megdermedni.
A tetejére gyümölcszselét készítettem, mint ennél a tortánál. Langyosra hűtve, két lépésben dermesztettem a túrókrémre.


Belekerült...
...a piskótába:
6 tojás szétválasztva, 6 evőkanál házi vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt;
...a túrókrémbe: 75 dkg tehéntúró, 1 citrom reszelt héja és 1-2 evőkanál citromlé, 10 dkg puha vaj, 2 pohár natúr joghurt (2x140 g), 8 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy ízlés szerint), valamint 4 dl tejszín, 2 evőkanál cukor, továbbá 20 g zselatin kb. 10 evőkanál vízben oldva;
...a gyümölcszselébe: 55-60 dkg vegyes piros gyümölcs (fekete szeder, piros ribizli, eper és málna került bele), 3 dl víz, 8 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), 15 g zselatin+5 evőkanál víz.
Tovább olvasom...