2010. július 20., kedd

Kovászos uborka télre-nyárra

Még mindig nagyon-nagyon meleg van, így a konyhát továbbra is kerülöm, gyümölcsleveseket, rántott zöldeket, palacsintát kavarok-keverek, kukoricát főzök, szóval semmi blogolnivaló. A nagy meleg egyetlen előnye, hogy 2-3 nap alatt elkészül a kovászos uborka, így ha éppen kapok ízlésemnek megfelelő uborkát, már mehet is az üvegbe.


A kovászos uborka nagyon egyszerű, voltaképpen tisztított és hosszában bevágott uborkákat rétegezek kaporral és ízlés szerinti fűszerekkel, a tetejére egy szelet kenyeret helyezek, felöntöm forró sós vízzel, egy edénykével/kisebb fedővel lefedem és hagyom a napsugarakban fürödni 2-3 napig. Ezután az uborkákat kiszedem egy fedeles edénybe, levét rászűröm és hűtőbe teszem. Nyárra...


Amikor télre teszem el, akkor is mindent a fentiek szerint csinálok, annyi különbséggel, hogy a kész kovászolt uborkákat 7 dl-es, alaposan elmosott/csírátlanított üvegekbe teszem át. Egy kevés tartósítószert elkeverek forró vízben, a leszűrt kovászos léhez adom, és ezzel öntöm fel az uborkákat. (Mások, mint ahogy azt pl. a Kifőztük 5. számában is olvashatjátok, felforralják a kovászos levet az üvegbe töltés előtt, én nem szoktam.) Rácsavarom az üveg fedelét/lekötöm befőzési fóliával (nem celofán!), és már mehet is a hűvös kamrapolcra.


És hogy mikor teszem mindezt?
- amikor már unjuk nyáron a sok kovászos uborkát
- amikor különösen jó ízűre sikerül
- amikor sikerül eléggé apró uborkákat kapnom (télre eltenni kb. 10 centiseket szoktam)
- amikor sok uborkát teszek el egyszerre
- amikor tudom, hogy nem fog elfogyni az elkészült adag
- ...
Ezzel a módszerrel pontosan olyan ízű, ropogós kovászos uborkákat eszem télen is, mint nyáron. Akár egy üvegnyit is képes vagyok így elmenteni, munka igazából nincs már vele, inkább elteszem, mint sokáig álljon a hűtőben. Ha jó az idő, folyamatos a napsütés, akkor hetente kovászolok, így abból mindig jut néhány üvegnyi télire.

a lé néhány nap alatt letisztul és teljesen átlátszó lesz

Hozzávalók egy 5 literes üveghez: mérettől függően kb. 2-2,5 kg uborka, 4-6 szál (virágos) kapor, 4-6 babérlevél, egész fekete bors, 4-6 gerezd fokhagyma pucolva és 2-3 darabba vágva, illetve héjastól szétnyomva (húsklopfoló), egy krumpli szeletekre vágva, 1-2 darabka torma (ha van éppen, nekem általában kimarad), 2-2,5 liter víz, minden liter vízhez egy erős evőkanálnyi tengeri só, 1 szelet kenyér, valamint a téli adaghoz Na-benzoát.
Tovább olvasom...

2010. július 12., hétfő

Banános szemek

Ebben a melegben semmihez nincs kedvem. A konyha környékét egyenesen kerülöm, pedig ez nálam ritka. :P Tegnap mégis muszáj volt sütnöm, mert maradt egy halom tojásom a nem-sütés/nem-főzés következtében és utáltam volna magam, ha nem használom el. Ez a süti az ilyen alkalmakkor nagyon hálás: gyors és zabálja a tojást - így egyből dupláztam is. :D 
Az elefántszemet/elefántkönnyet már évek óta készítem, de valamikor megláttam egy másik változatot rá Margit2 receptjei között, a bagolyszemet. Nem pontosan úgy készítettem, mint Margitka, de tetszett a banánturbó, így felhasználtam az ötletet. :)


A sütőt előmelegítem 180-190 °C-ra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, a sárgáját pedig elkeverem a porcukorral és a kakaóporral. Amikor már egynemű, hozzákeverek egy kevés lisztet is, majd összeforgatom a tojáshabbal. Sütőpapírral bélelt nagy (gáz) tepsibe simítom, és kb. 8-10 percig sütöm a tésztát. A sütőből kivéve nekem mindig egyenetlen a felülete a lapnak, így óvatosan végiggörgetem rajta a nyújtófát, ezzel egyenletes lesz mindenhol - aki szebben süt lapot, mint én, ezt a lépést nyilván hagyja el. :)
Amíg a lap hűl, a krémhez a tojásokat, cukrot, vaníliamagokat és keményítőt összekeverem, majd kevergetve felöntöm a tejjel. A tűzhelyre téve, közepes tűzön, folyamatosan kevergetve, besűrítem. Hideg (jéggel dúsított :D) vízben kihűtöm a krémet, majd hozzákeverem a vaníliás cukorral kikevert lágy vajat.
A lapon egyenletesen elsimítom a krémet, ezután...
...az elefántszem esetében a lap közepén (hosszabb oldal) végigfektetek 2 banánt, majd félbehajtom a tésztát;
...a bagolyszem esetében a lap két (hosszabb oldal) szélén végigfektetek 2-2 banánt, és kívülről befelé a középvonalig felcsavarom a széleket.
Hűtőben dermesztem, majd olvasztott csokoládéval vonom be. Isteni, könnyű, krémes, banános, csokis - mi kell még? :D

a képekért bocs, nem sok időm volt körbejárni a témát - reggel 9-kor fotóztam és már akkor is olyan meleg volt, hogy azonnal olvadt a csoki :S ...igazán elférne egy iglu az udvaron...

Hozzávalók (egy süteményhez!)...
...a tésztához:
6 tojás szétválasztva, 12 dkg (6 evőkanál) porcukor, 2 dkg (2 evőkanál) ét kakaópor, 4 dkg (2 evőkanál) liszt, csipet só;
...a krémhez: 3 dl tej, 6 dkg (3 evőkanál) cukor, 3 tojás, 1/4-1/3 rúd vanília kikapart magjai, 5 g (1 púpos teáskanál) keményítő, valamint 10 dkg vaj, 1 dkg (1 csapott evőkanál) vaníliás cukor;
...a bevonáshoz: 10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 2-3 evőkanál olaj;
...továbbá: az elefántszem esetében 2 db, a bagolyszem esetében 4 db nagyobb banán.
Tovább olvasom...

2010. július 9., péntek

Öt

Megjelent az ötödik! Fogadjátok sok szeretettel, süssetek-főzzetek velünk a nyáron is!


Ebbe a számba ismét én készítettem el az egyik kívánság-sütit, a fehércsokis szuflét.

Tovább olvasom...

2010. július 8., csütörtök

Sport süti

Talán az én ízlelőbimbóimmal lehet baj (kizárt), de hogy ez a süti (a Sport szelet) pontosan olyan lenne, mint a Sport szelet (a csoki), azt igen (nagyon) erős túlzásnak tartom. Ettől függetlenül finom és gyors, és mivel az eredeti recept sem hozza az igazi Sport ízt, én kicsit lehúztam a cukorból és vajból, bár ez utóbbit még nyugodtan lehetne tovább csökkenteni - mondjuk a tejmennyiség növelése mellett.


Az elkészítése roppant egyszerű, fogom a tejet, a vaníliamagokkal lassú tűzre teszem melegedni. Amikor már majdnem forr, a tűzhelyet elzárom és mehet bele a kakaópor, vaj, cukor és rumaroma. Folyamatosan kevergetem, amíg egyneművé válik. A darált kekszet egy tálba szórom, egy kanállal mélyedést készítek a közepébe és beleöntöm a kakaós-vajas tejet. A kanállal kevergetve összedolgozom, csak egészen a legvégén kell egy kicsit rásegíteni kézzel (vigyázat, meleg!). Ekkor egy tálcát/tepsit zsírpapírral kibélelek, ebbe simítom-tapicskolom egyenletesen a masszát. Hűtőbe teszem úgy 2 órára.
A hűtés végén a csokit mikróban megolvasztom, hozzákeverek 1-2 teáskanál olajat és egy habkártyával a massza tetejére simítom. Néhány óra elteltével forró késsel szeletelem. Gyorsan fogy. :)


Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez: 20 dkg vaj, 2 dl tej (215 g), 40 g ét kakaópor, 15 dkg cukor, ízlés szerint 20-30 ml rumaroma (18-25 g), 1/2 rúd vanília magjai, 50 dkg darált háztartási keksz, valamint a tetejére: 10 dkg 75%-os étcsokoládé, 1-2 teáskanál olaj.
Tovább olvasom...

2010. július 7., szerda

Piros ribizlizselé

Tavaly "beindult" a ribizlibokrunk, váratlanul megduplázta a termés mennyiségét az előző évhez képest, így soknak tűnt kizárólag a fagyasztóba pakolni a termést. "Kétségbeesetten" fordultam a Margit2 fórumosokhoz, ahol Glad tanácsát fogadtam meg: ribizlizselét főztem egy részéből. Próbaképpen csak 1 kg gyümölcsből készült zselé, ez idén több, mint 3 kg-ra tornázta magát. Szerintetek bejött? :D


A ribizlit szedés után megmosom, vagyis inkább leáztatom róla a homokszemeket - sok egyebet nem lehet kezdeni vele. A munka legnagyobb része ezután következik: szemezés. A leggyorsabban egy villa segítségével megy, viszonylag gyorsan le lehet szemezni vele a fürtöket.
Ezután a gyümölcs súlyát megmérem, kilónként 2-3 dl vizet adok hozzá és tűzre teszem. Forrás után kb. 5-10 percig főzöm, míg a szemek levet eresztenek, összeesnek. Ekkor egy szűrőn átpasszírozom az egészet, hogy a magok, héjmaradványok ne kerüljenek bele.


Ismét lemérem az egészet - immár a térfogatát, majd újfent tűzre teszem. Literenként kb. 60-80 dkg cukor kerül bele - először inkább kevesebb, majd kóstolom, és tovább édesítem. 60 dkg cukorral egy savanykásabb-pikánsabb zselé lesz az eredmény - az eredeti recept 80 dkg-ot ajánl hozzá, aki kissé édesebben szereti, errefelé terelgesse a cukormennyiséget.
Addig főzöm, míg a zselésedés jelei mutatkoznak: a fakanálon/edényszélen zselé képződik, többször bebőrösödik a főzet teteje, illetve egy hideg tányérra cseppentve megdermed. Ekkor csírátlanított, kisebb-nagyobb méretű üvegekbe töltöm, amikre a fedelüket rácsavarom és fejre állítom őket. 5-10 perc után konyharuhákba bugyolálva száraz dunsztba kerülnek, amiben ott felejtem kb. 2 napig.

Islerben, linzerben ez a kedvenc, de remek palacsintába töltve vagy pirítósra, kalácsra/briósra kenve is. :)


Belekerültek: 3,2 kg piros ribizli (már leszemezett mennyiség), 7 dl víz, 1,7 kg cukor. Kb. 3 liternyi zselé lett ebből az adagból.
Arányok: 1 kg gyümölcs : 2-3 dl víz (kb. 8 dl lé lesz belőle) : 50-60 dkg cukor.
Tovább olvasom...

2010. július 6., kedd

Másnapos briós

Tegnap egész nap a briós járt az agyamban. Ettem volna, de megsütni nem akaródzott a meleg konyhában, így eltelt az egész nap, mire este rászántam magam, hogy bedagasszak egy keltet. Persze megsütni továbbra sem volt sok kedvem, így a hűtőbe került a bedagasztott tészta.


Receptet nem is követtem, csak összedobáltam minden erre alkalmasat a kenyérsütőgép üstjébe. Amikor a tészta elkészült, kivettem az üstből, a lapátokat eltávolítottam, a tésztát pedig enyhén lisztezett munkalapon összegömbölygettem. Visszatettem az üstbe, folpackkal lefedtem és a hűtőbe tettem éjszakára.


Reggel kivettem a hűtőből, hagytam bő egy órát akklimatizálódni :), majd 10 egyforma darabra osztottam (a mérleg nem hátrány). Ezután megformáztam a briósokat, két (sütőpapíros) tepsire ültettem és tiszta konyharuhával letakarva hagytam őket duplájukra kelni.
Sütés előtt egy kevés tejjel elkevert tojássárgájával lekentem, néhánynak jégcukorral megszórtam a tetejét (a kristálycukor is tökéletes), végül előmelegített sütőben (170 °C + légkeverés) egyszerre megsütöttem mindkét tepsivel. Rácson hagytam kihűlni őket.


Hozzávalók 10 db-hoz:
8 dkg vaj, 2 dl tej, 6 dkg (5 nagymérő) vaníliás cukor (lehet édesebb, így elég "natúr" az íze), csipet só, 2 tojássárgája, 1 pohár natúr joghurt (140 g), 25 dkg rétesliszt, 30 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő (Budafoki, helyettesíthető 2 dkg friss élesztővel), valamint a tetejére: 1 tojássárgája, kevés tej, jég- vagy kristálycukor.
Tovább olvasom...

2010. július 2., péntek

Ételízesítő - vegamix

Ismét üzembe állítottam az aszalógépet, most ételízesítőt készítettem vele.


Első kísérlet, remélem beválik, most csodás illata és íze van, bár ételben még nem teszteltem. :)

petrezselyem - szárítás előtt

Két tálcát megtöltöttem metélőpetrezselyemmel. A leveleket lecsíptem a szárakról, csak ezeket használtam fel, a szárak a komposztba mentek.

zellerlevél - szárítás után

Három tálcát zellerlevelekkel töltöttem meg. A szárakat itt félreraktam, azok másnap a többi zöldséggel együtt száradtak.
A leveleket zörgősre szárítottam - kb. 3-4 óra elég volt nekik. Nagyon nem tudtam forgatni őket, mert egyből törtek, morzsolódtak, így ki kellett várnom, míg egyformán megszárad minden levél. Ezután egy dobozba tettem őket, amíg a többi zöldség elkészült.


A sárgarépákból 2 tálca készült, valamint 2 vegyes tálca a gyökérrel és a korábban félretett zellerszárral. A zöldségeket meghámoztam és 3-4 mm vastag (fél)karikákra vágtam.


Egy tálcát lila-, vörös- és fokhagymával töltöttem meg.
A zöldségek már lassabban készültek el, bő 12 óra volt szükség a teljes száradásukig. Az egészből egy tálcányi szárított zöldség lett, elég szánalmas látványt nyújtott. :D

szárítás után a zöldségek

A keményre szárított zöldségeket - késes robot híján - kávédarálóval (van egy fűszerekre szakosított példányom...) őröltem darabosra. Amikor elkészült, a félretett zöld leveleket belemorzsoltam.


A végeredmény kb. 20-21 dkg ételízesítő lett. Szerintem fogok még egy adagot készíteni hozzá, egyéb éppen aktuális zöldséggel - egy kis paradicsom, zellergumó, esetleg paprika is elférne még benne.

Amiből készült: kb. 30 szál zeller, egy nagy csokor metélőpetrezselyem, kb. 1 kg sárgarépa, kb. 25 dkg fehérrépa, 1 nagy fej lilahagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb fej fokhagyma.
Így készült a házi vegamix 2011-ben.
Tovább olvasom...