2010. augusztus 5., csütörtök

Ismét megjelent!

...már hatodszorra, azaz fél éves lett a Kifőztük magazin! :)
Elérhetősége a szokásos: a korábban már megjelent példányokkal együtt, egy-két kattintással letölthető a magazin weblapjáról. Nyár(vég)i, szezonális receptekkel készültünk.


Bár a befőttkészítés ma már kevéssé népszerű, olykor hasznos lehet a tartósítás eme formája is. Ebben a számban többek között azt is megmutatom nektek, hogyan teszem el az őszibarackbefőttet.

Tovább olvasom...

2010. augusztus 1., vasárnap

"Bolognai" szósz

Meg kell mondanom, sosem kóstoltam az "igazit", csak a magyar változato(ka)t. Ezekből a tapasztalásokból hoztam létre az alábbi receptet, amit már jó ideje főzök, de legalábbis azóta, amióta kinőttem a tízes éveim végén dúló "ketchuppal sokkal biztosabb" felfogást. :) Készül sertésből, marhából, ezek keverékéből, olykor szárnyasból - most éppen sertéscombból.


A hagymát megpucolom, felaprítom. A húst ledarál(tat)om.
Némi olajon üvegesre-aranyosra pirítom a hagymát, majd ráteszem a húst. (A vöröshagyma pirítása végén néhány gerezd aprított fokhagymát is lehet/ajánlott hozzátenni, de én az esetek többségében egyszerűen kifelejtem.) Rendszeresen kevergetve addig párolom-pirítom (fedő nélkül), amíg a hús levet enged, azt elfővi és végül pirulni kezd. Ekkor sózom és borsozom a húst, valamint hozzáadom a paradicsompürét és kissé összesütöm vele. Vízzel az általam áhított állagúra hígítom, ízlés szerint fűszerezem. Cukorral és vörösborecettel igazítom az ízét, ha kissé csípősre szeretném, szárított chilipaprikát morzsolok bele és az edényt lefedve néhány percig hagyom rotyogni a tűzön.
Spagettiágyon, reszelt sajttal megszórva tálalom.


Ugyanezt a szószt/ragut használom a húsos pizza feltétjeként is. Ha soknak bizonyul az elkészített mennyiség, 1-2 adagot lefagyasztok belőle, később kiolvasztva ideális egy gyors vacsorához.


Belekerültek: 1 nagyobb fej hagyma, 1 kg sertéscomb, olaj, só, bors, 35-40 dkg paradicsompüré, 7-8 dl víz, őrölt gyömbér, szárított bazsalikom és/vagy oregánó és/vagy kakukkfű, kb. 3 evőkanál cukor, kb. 1 evőkanál vörösborecet, esetleg 2-3 kisebb szárított chili, néhány gerezd fokhagyma.
Tovább olvasom...

2010. július 30., péntek

Gyümölcsleves főzés nélkül

Már évek óta nem ettem ilyen levest. Aztán nemrég megláttam Ildinyónál, majd Chef Vikinél is és tudtam, hogy itt az ideje újra elővenni. Muszáj. Kell nekem!!! :))


Az elkészítése roppant egyszerű, összekeverem a narancslevet és a tejszínt, mézzel ízesítem, majd ízlés szerint telepakolom tisztított, és ha szükséges aprított, gyümölcsökkel. Jól behűtve tálalom.
Ebben az adagban sárgabarack, szilva, banán, szeder és málna lakott. A banánt érdemes csak tálalás előtt hozzáadni.


Hozzávalók: 1 l 100% narancslé, 3 dl 30% tejszín, méz/cukor, ízlés szerint gyümölcsök.
Főzés nélküli (joghurtos) gyümölcsös krémleves recept még ITT.
Tovább olvasom...

2010. július 28., szerda

Gyümölcsrizs

Én nem értem a gyerkőceimet. A gyümölcs magában ok, a tejberizs magában ok, a kettő együtt? Hát csak módjával... Pedig olyan finom, ezt még a férjem is megeszi annak ellenére, hogy ő alapjában nem bírja a tejberizses ételeket.
Nem értem... Tényleg nem, de azt hiszem, nem ez lesz az utolsó velük kapcsolatban, ami magas. :))


A gyümölcsrizs nálam úgy indul, hogy a rizst átválogatom, megmosom, majd egy edényben felteszem vízzel és egy icipici sóval (nem muszáj lefedni, én nem szoktam). Lassú tűzön főzöm. Amikor már nagyjából beszívta a vizet, felöntöm tejjel. Amint az is eltűnik a rizsben, jöhet a cukor és a tejszín. Addig főzöm, míg újra felforr, ekkor a tűzhelyet elzárom, hozzákeverem a vanília eszenciát és lefedem az edényt. Hagyom, hogy a tejszínt felvegye a rizs - nem kell teljesen, maradhat kissé "leveses". Kihűtöm, hűtés közben néha átkeverem.
A kihűlt tejberizsbe ízlés és idény szerinti gyümölcsöket teszek, a nagyobbakat kisebb darabokra vágva, a bogyósokat csak magukban. A tejszínt felverem fixálóval (nem kell "keményre"), végül összeforgatom a gyümölcsös rizzsel. Behűtöm, hidegen tálalom.


Hozzávalók: 3 dl rizs, csipet só, 4,5 dl víz, 4,5 dl tej, 2 dl tejszín, 5 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, további kb. 2 dl tejszín+1 habfixáló felverve, ízlés szerint gyümölcs (a képen őszibarack, málna és szeder).


Nagyon finom, ha reszelt citrom- vagy narancshéjat is keverünk bele, esetleg csipetnyi fahéjjal ízesíthető. Ez egy óriási adag, nálam sokszor a lányok előbb tejberizsként kivégzik egy részét, és csak a maradékból lesz gyümölcsrizs. Ekkor elég 1 dl tejszínt felverni hozzá a végén.
Tovább olvasom...

2010. július 26., hétfő

Egyszerű kelt lepény és pite

Lehűlt! Végre! Hogy mennyire lesz tartós, majd kiderül, de most végre nem olvadozunk a konyhában, így akár be is kapcsolhatjuk a sütőt. Egy kis kelt erejéig érdemes... Ez a recept a nagyim keltjéből indult, és egészen a Kifőztük 5. számáig jutott. :)


A liszteket kimérem, a közepébe lyukat fúrok. Egy kevés tejet meglangyosítok, a cukrot hozzákeverem és a liszt közepébe öntöm, majd az élesztőt belemorzsolom és felfuttatom. Amikor az élesztő megkelt, beleteszem a többi hozzávalót is és alaposan kidolgozom. Lágy, már éppen, hogy nem ragadós tésztát kapok, amit gombóccá igazítva kilisztezett kelesztőtálba teszek, a tetejét megszórom liszttel és lefedve kelni hagyom.
(A tészta kenyérsütőgép üstjében vagy egyéb, dagasztásra alkalmas eszköz segítségével is megdagasztható.)


A megkelt tésztát kissé átgyúrom, két részre osztom. A sütőt 180-190 fokra előmelegítem.


A kapros-túrós lepényhez a fél adag tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Egy kb. 24x36 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek (vagy kizsírozok és lisztezek). Ebbe a tepsibe helyezem a tésztát.
A túrót összetöröm, elkeverem a tejföllel, zsemlemorzsával, és ízlés szerint cukorral, esetleg citromlével ízesítem. A kaprot felaprítom, a túróhoz keverem. Ezután a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a túróba keverem, a fehérjét kevés sóval habbá verem és beleforgatom a masszába. A tölteléket a tésztára simítom és az előmelegített sütőben pirosra sütöm. (Nem szükséges, de a sütés vége előtt 1-2 perccel, a túrót megkenhetjük kevés tejjel vagy tejföllel elkevert tojássárgájával.)


A meggyes pitéhez a tészta másik felét kettéosztom. Az egyik felet lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek (vagy kizsírozok és lisztezek). Belehelyezem a kinyújtott tésztát.
A magozott meggyet összeforgatom a zsemlemorzsával és a mandulával, majd cukorral ízesítem. A tésztalapra szórom a tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtom, és a töltelékre helyezem. A tetejét tejjel elkevert tojássárgájával lekenem, villával megszurkálom és az előmelegedett sütőbe tolom, pirosas-barnára sütöm. Tálaláskor ízlés szerint porcukorral megszórom.


Hozzávalók...
...a kelt tésztához:
kb. 2,8 dl tej (mennyisége a liszttől függ), 5-6 dkg zsír, 2 tojássárgája, 1 teáskanál só, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő;
...a kapros-túrós töltelékhez (fél adag tésztához): 50 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, kb. 4 evőkanál cukor, 2 tojás, ízlés szerint kapor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, citromlé ízlés szerint, egy kis csipet só;
...a meggyes töltelékhez (fél adag tésztához): 50 dkg meggy (magozva mért mennyiség), 3 evőkanál zsemlemorzsa, kb. 4 evőkanál cukor, 5 dkg szeletelt mandula;
...a pite/lepény tetejére: tejjel elkevert tojássárgája.

Ha csak egyféle keltet sütnénk, a töltelék mennyiségét duplázzuk!
Tovább olvasom...

2010. július 22., csütörtök

Matutka

...avagy ahogy talán többen ismerik: tócsni.
Ideális "gyorskaja" - ebben a 36 fokos (árnyékban mért) hőségben úgysem igazán kívánja az ember lánya sem a túlzott konyhai tevékenykedést, sem a túlságosan telítő ételeket. Remek étel, melegen-hidegen is kiváló, így amikor csak ellibegünk a konyhában a tócsnikkal telepakolt tányér mellett, bármikor magunkhoz ragadhatunk egy darabot belőle.


Gyorsan elkészül. A burgonyát meghámozom és belereszelem (sajtreszelőn, szálasra) egy tálba, amibe előzőleg némi vizet öntöttem. Munka közben időnként pótolom a vizet, éppen, hogy ellepje a burgonyareszeléket, így az nem barnul/feketedik be.
Amikor a krumplival elkészülök, már teszem is fel forrósítani a serpenyőt a tűzhelyre. A krumpliból nagyjából kinyomkodom a vizet, nem kell, hogy tökéletesen száraz legyen (ha esetleg mégis úgy sikerülne, akkor majd lehet egy kevés vizet a masszához adni). Beleütöm a tojást, megsózom, borsozom, hozzáreszelem a fokhagymát, egy kis mustárral ízesítem, majd liszttel összedolgozom - annyi lisztet használok, hogy éppen összeálljon. A forró serpenyőbe kevés olajat csorgatok és evőkanállal egy-egy kanálnyi burgonyás masszát simítok bele. Amikor az egyik oldal pirosra sült, megfordítom a lepénykéket és a másik oldalukat is megpirítom.


Hidegben ideális pl. egy jó bableves után, esetleg köretként, melegben magában, (fokhagymás) tejfölbe mártogatva, tejföllel megkenve és sajttal megszórva - és egyébként bárhogy. :))


Hozzávalók kb. 14-16 tócsnihoz: 5 normál burgonya (kb. 1 kg), só, bors, ízlés szerint fokhagyma (én 2-3 gerezdet használtam), 1-2 teáskanálnyi mustár (elhagyható), 1 tojás, 4-5 evőkanálnyi liszt, szükség esetén víz, olaj a sütéshez.
Tovább olvasom...

2010. július 21., szerda

Fehércsokis szuflé

Ó, hol vannak azok a szép napok, amikor még nem folyt a hátamon a víz már attól is, hogy létezem! :P Lesz még ilyen valaha? :O Ezt a desszertet még ezen boldog napok egyikén fújtam fel, a Kifőztük magazin 5. számába. Szuper, mert plusz tojásfehérjét fogyaszt, tehát a fagyasztóban felhalmozott készleteket csökkenteni lehet vele. A munkával járó háztájrombolós malőrökről most inkább nem mesélnék (Kata, ne röhögj), a lényeg, hogy egy jól sikerült, könnyű kis finomságot vettem ki a sütőből. A felfújtkedvelőknek meleg szívvel ajánlom, egy kissé hűvösebb napra, mint a mai.


A csokoládé kb. 1/3 részét sajtreszelőn lereszelem. A formákat vastagon kikenem puha vajjal és megszórom a reszelt csokoládéval, majd hűtőbe teszem. Az egész tojásokat fehérre keverem a cukorral, a liszttel és a keményítővel. A tejszínbe beletördelem a maradék fehércsokit (ha maradt reszelék, az is kerüljön bele), majd lassú tűzön, kevergetve, forráspontig melegítem.
A forró csokoládés tejszínt folyamatos kevergetés mellett belecsorgatom a tojásos keverékbe, majd az egészet újra a tűzhelyre teszem, és lassú tűzön kevergetve besűrítem. (Amennyiben a sűrítés végén csomósodni kezdene, botmixerrel dolgozzuk simára.) Kihűtöm az alapot - közben néhányszor átkeverem.
A sütőt előmelegítem 200-210 fokra, majd előkészítek egy sütőlapot és erre teszem a hűtőből kivett tálkákat. A tojásfehérjéket egy egészen kicsi sóval nagyon keményre verem. Óvatosan beleforgatom a kihűlt csokis alapba, és a tésztát a tálkákba kanalazom. Kb. 15 percig sütöm, amíg a szuflé felemelkedik és a teteje szépen színt kap. Porcukorral meghintve tálalom.


Az alapízt variálhatjuk, ha reszelt citrom- vagy narancshéjat, őrölt kardamomot (…) teszünk a tésztába, illetve fogyaszthatjuk friss bogyós gyümölcsökkel kísérve.


Hozzávalók 6 szufléformához: 50 g (nád)cukor, 15 g étkezési keményítő, 30 g liszt, 2 egész tojás, 4 tojásfehérje, 2 dl tejszín, 100 g fehércsokoládé, 10-20 g vaj, só, porcukor a tálaláshoz.
Tovább olvasom...