2010. augusztus 18., szerda

Kenyérlángos 1 óra alatt

Gyorsan, valami finomat! :))
Nemrég felfedeztem egy újfajta élesztőt - én csak nemrég, de ettől még lehet, hogy abszolút nem új termékről van szó. Vettem 2 zacskóval, gondoltam, alkalomadtán kipróbálom. Tegnap eljött az idő: kenyérlángost készültem sütni és úgy döntöttem, expressz fogom. Ez persze vicc, hiszen igazán expressz akkor lett volna, ha már eleve van főtt burgonyám hozzá, vagy esetleg burgonyapehellyel készítem, illetve akár el is hagyhattam volna, mint szepy a Kifőztük 5. számában, de nekem krumplis pompos kellett és pont.


Így aztán valamikor délután megfőztem két kisebb krumplit, majd leszűrtem, összetörtem és kihűtöttem. Amikor pedig a férjem jelezte, hogy ő bizony elindult hazafelé, elővettem a mérleget, alapanyagokat és nekiugrottam a munkának.


A lisztet a mixer táljába mértem, hozzászórtam az expressz élesztőt, elkevertem a lisztben. Beletettem a kihűlt tört burgonyát, majd sót, csipetnyi cukrot adtam hozzá, és kevés langyos vízzel elkevertem. Ezután a tálat a helyére illesztettem és a víz kortyonkénti adagolása mellett elkezdtem dagasztatni a géppel. Amikor már összeállt, hozzáadtam egy evőkanál olajat, azt is beledolgoztattam a tésztába. Kissé még tapadós, lágyabb, de szépen kidolgozott tésztát kaptam eredményül.
A sütőt bekapcsoltam 200-210 °C-ra. A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítottam, gömbölyítettem, majd a tepsi méretére nyújtottam. A levehető oldalú tepsibe sütőpapírt szorítottam és belehelyeztem a tésztát. Körben megigazítottam, hogy kitöltse a formát, majd hagytam 15 percig pihenni. Ezután a sütőbe tettem és kb. 10 perc alatt elősütöttem.


Amíg a tészta pihent, majd "elősült", a rátéteket felszeleteltem. A füstölt szalonnát felkockáztam, zsírját kisütöttem (fehér szalonnám volt csak itthon: megfelelt, de húsossal finomabb). A tejfölt reszelt fokhagymával és egy evőkanálnyi szalonnazsírral elkevertem. Az elősütött tésztát vastagon megkentem a tejföllel, rászórtam a kisütött szalonnát, a kolbászt és a hagymát, majd visszatoltam a sütőbe. Addig sütöttem, míg a tejföl kissé színt kapott.


Csoda finom lett. A tészta szerintem szép lett, kellően megkelt, és ami a lényeg: ha a fotózgatást, komótos előkészülést és persze a tört krumplival történő vacakolást - ezek ugye nem feltétlenül szerves elemei egy keltnek :D - leszámítom, másfél óra alatt morzsája sem maradt a vacsoránknak. Hagyományos élesztővel ennyi idő jóformán az első kelesztéshez kell.
Nekem tetszik. :) Azt, hogy mi minden van egy ilyen élesztőben, inkább nem akarom tudni :D, de alkalmanként, egy-egy gyors pizzához vagy hasonló finomsághoz, nekem meg fog felelni.


Hozzávalók (kb. 25x35 cm-es tepsihez)...
...a tésztához:
37,5 dkg kenyérliszt (vagy 25 dkg sima liszt és 12,5 dkg rétesliszt), 1 csomag Dr. Oetker expressz élesztő, 15 dkg főtt, áttört és kihűtött krumpli, 10 g só, csipet cukor, kb. 2,2 dl langyos víz, 1 evőkanál olaj;
...a feltéthez: 250-300 g tejföl, 2 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint), ízlés szerinti mennyiségben: hagyma, pirított szalonnakocka, esetünkben füstölt kolbász, de lehet rátenni pl. reszelt sajtot stb.
A recept természetesen hagyományos élesztőre is áll, de akkor keleszteni kell a tésztát. Friss élesztőből kb. 2 dkg-ot használnék ehhez az adaghoz, illetve egy kissé módosított arányú tésztarecept ITT.
Tovább olvasom...

2010. augusztus 16., hétfő

Kekszes almás szelet

Egy villám jóvoltából adódó, néhány napos kényszer-netszünet után, íme újra itt. :)
Most egy kevéssé megerőltető recept következik, azt hiszem, nagyjából mindenki ismeri is ezt a sütit. Én meggyel jobban szeretem, de a kertben az almafa elkezdte potyogtatni a termését (lehet, hogy megérett? :O), így most maradtam az alap változatnál.


Az almákat megpucoltam, negyedekre vágtam, magházukat eltávolítottam és a gyümölcsöt vékonyra szeleteltem. Egy evőkanálnyi vajon, némi cukorral, félig megpároltam. Közben a vizet és az almalét elkevertem, feloldottam benne a vaníliás pudingport, majd a megpárolt almára öntöttem. Forrásig főztem - ezalatt a tejes színű pudingos keverék fényesebbé, élénkebb színűvé válik.


Míg az almás puding elkészült, szögletes háztartási kekszet sorakoztattam egymás mellé egy rétegben. Állítható szögletes keretet igazítottam hozzá, majd rátöltöttem az elkészült, forró, almás pudingot. A tetejét ismét keksszel raktam ki. Hagytam, hogy a kekszek kissé hozzákössenek a pudinghoz (kb. 1 óra), majd bevontam, egy kevés olajjal elkevert, olvasztott csokoládéval a tetejét. Behűtve szeleteltem.


Valójában nincs rá bevált receptem, ha sok az alma, akkor kevesebb pudingba ágyazom, ha kevés, többe. A pudingpor-folyadék aránya is az almától függ, ha sok levet ereszt, akkor kevesebb lébe kerül a pudingpor...és fordítva.

Mindig szemre készítem, most éppen az alábbiakból: 6 közepes-nagyobb alma, 2 dkg vaj, 4 evőkanál nádcukor, 2,5 dl víz, 2,5 dl almalé, 2 csomag vaníliás pudingpor, 200-250 g háztartási keksz, 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj.
Tovább olvasom...

2010. augusztus 12., csütörtök

Rántott csirke, sült krumpli

Rántott hús? A legegyszerűbb ételek egyike, én mégis utálom készíteni, így csak nagyon ritkán szánom rá magam. Olykor azonban "muszáj", és ha éppen nem népes vendégseregre készülök, akkor nem szeletelgetek, hanem a zacskós módszerrel csalok a munkán.
Velem szemben a nővérem a 2 centi átmérőjű gombafejeket is -hozzám képest- lelkesen, egyesével panírozgatja, aminek már a látványától is csordogálni kezd a verejték a hátamon. Leírom az egyszerűsített változatot, neki ajánlva, hátha egyszer elfogy majd a türelme... :))


A csirkemellet felkockázom, 1-2 falatos kis kockákra, majd enyhén megsózom, borsozom a húst. Egy zacskóba lisztet, egy másikba zsemlemorzsát (szezámmagos/zöldfűszeres/akármilyen morzsát) teszek, egy tányérban egy kevés sóval (na meg egy villával) felverem a tojásokat. A húsból néhány kockát a lisztes zacskóba teszek, a száját a kezemmel összeszorítom és felrázom - egészen addig rázom, amíg az összes húskocka csupa-csupa liszt lesz. Átrakosgatom őket a tojásba, megforgatom őket, majd következik a zsemlemorzsás zacskó és a risza. Ééés: mehet a forró olajba.
Ugyanezzel a módszerrel készítem a rántott karfiolt, apróbb gombát és a hagymakarikát is.


A lánykáim szeretik az ilyen kis kézbe vehető falatokat és néha nekünk is jól esik így velük enni. Kiülni a szaletli alá, kézzel falatozni. Sült krumplival, majonézbe/ketchupba tunkolni vagy koviubit ropogtatni mellé. Na és persze egy jó hideg sör sem hiányozhat. :))


Hozzávalók (3-4 adag): 1 nagyobb filézett csirkemell, só, bors, liszt, 3-4 tojás, zsemlemorzsa, valamint fejenként 2 közepes burgonya a körethez.
Tovább olvasom...

2010. augusztus 10., kedd

Cukkinifőzelék

A tökfőzeléket megeszem...talán még szeretem is, de hogy én főzzem meg? Szerintem még életemben eszembe nem jutott. Ami tányérra kerül, egy évben 1-2 alkalommal, az anyum konyhájából vándorol hozzám. Nem is tartok főzőtököt, szerintem venni soha nem vettem, ellenben cukkini mindig van a kertben. Olykor egyikük-másikuk elég jól elrejtőzik, és legközelebb (másnap, max. harmadnap :S) már bitang méretben settenkednek elő a levelek alól. Nos, ilyenkor készül belőle leves vagy a télre gondolva bekerül a fagyasztóba. Most az előbbi éppen "készleten" volt, utóbbihoz hirtelen soknak tűnt a leszedett termés, így főzelékre adtam a fejem. Végül nem bántam meg: kisebbem olyan jóízűen kanalazgatta befelé, mintha életem főművét tálaltam volna fel neki. :)


A cukkinit megmostam, héját lehámoztam. Kisebb darabokra vágtam és a belső, szivacsos, magokkal teli résztől is megfosztottam, ezután tökgyalun legyalultam. A hagymát megtisztítottam és nagyon apró kockákra vágtam.
Egy nagyobb lábosban, vaj és olaj keverékén, megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a cukkinit, kissé megsóztam és néhányszor átkeverve párolni kezdtem. Amikor már engedett egy kevés levet, felöntöttem a tej felével, aprított kaprot szórtam rá és puhára (de nem szét-) főztem. A maradék tejben elkevertem az étkezési keményítőt, amit a kikevert tejföllel együtt a puha cukkinihez adtam. Megkóstoltam, sóval, pici borssal és némi citromlével igazítottam az ízén. Újraforrásig főztem.
Energiatakarékossági (az én energiámról van szó :D) okokból egyszerű sült csirkével ettük, de szerintem fasírttal az igazi.


Hozzávalók: egy óriáscukkini (helyett lehet két "simán nagy" :) is, nekem 85 dkg volt a tisztított, gyalult mennyiség), 1 nagyobb vöröshagyma, 1-2 kanálnyi vaj és olaj, 2 dl tej, 1 halmos evőkanál étkezési keményítő, 170 g (vagy egy kis pohár) tejföl, só, bors, ízlés szerint aprított kapor (fagyasztottat használtam), citromlé (helyette megfelel az ecet is, de aki nem szereti, el is hagyhatja).
Tovább olvasom...

2010. augusztus 8., vasárnap

Csemegeuborka

Uborkából általában vegyes savanyúságot teszek el, dinnyével és gyöngyhagymával, most azonban apum a piacról csak uborkát hozott, így a kedvenc recept várat magára - még úgy egy hétig. Kapros csemegeuborkának raktam be - ez a lánykám kedvence, de persze azt nem tudja, hogy kapor is van benne. :))


Az uborkát megmostam, majd az alapanyagokból felöntőlevet készítettem. Ehhez a cukrot, ecetet, fűszereket a vízbe tettem, felforraltam, és lassú tűzön gyöngyöztettem úgy negyed óráig.


Alaposan kimosott, csírátlanított üvegekbe rendeztem a megtisztított uborkákat, ezután a forró, ecetes lével felöntöttem őket. Tetejükre egy kevés tartósítószer került, végül befőzési fóliával lezártam az üvegeket. Alaposan bebugyolálva kerültek a száraz dunsztba, majd kihűlés után a végleges helyükre tettem a savanyúságokat.


Hozzávalók 6x7 dl-es üveg savanyúsághoz...
...a felöntőléhez:
1,5 liter víz, 4,5 dl ecet (10%), 25 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 2 dkg só, 1-1 csapott teáskanál mustármag, egész feketebors és egész kömény, 1/2 teáskanál koriander, 7-8 babérlevél, ízlés szerint aprított kapor - legjobb a zsenge, ami nekem már nincs, így a fagyasztóból használtam 10 púpos teáskanállal tettem bele;
...továbbá: kb. 2,5 kg apró (10 cm alatti) uborka, tartósítószer.
Tovább olvasom...

2010. augusztus 7., szombat

Cukrozott mandula

A cukrozott mandula szuper nass, a mostanában állandósult szürkeségben (vagy éppen a ma reggeli "októberi" ködben) pedig igazán aktuális is. A készen kapható szeletelt vagy szilánkos változatból nagyon finom levesbetét készíthető.


A levesbetéthez a (teflon bevonatú) serpenyőt nagy lángon felforrósítom, majd beleszórom a mandulaszeleteket. Hajlamos gyorsan megégni, ezért nem szabad magára hagyni és a serpenyőt rázogatva forgatni kell benne a szeleteket. Amikor már eléri az ízlésemnek megfelelő színt, a lángot leveszem, kristálycukorral szórom meg és az ujjaimat vízbe mártva vizet spriccelek rá (lehet permetezni is, ha éppen akad a kezünk ügyébe egy erre alkalmas eszköz). Ekkor már egy keverőlapáttal/fakanállal (is) kevergetem, igyekszem nem jobban összetörni a mandulát, mint amennyire már töredezett, de a cukor olykor letapad, így szükséges a lapát, hogy leoperáljam a serpenyőről.


A víz segít a cukrot ráragasztani a mandulára, így egészen addig permetezem az elegyet, míg az összes (de legalábbis a nagy többség) cukorszemcse megtalálja a helyét a mandulákon. A lángon időközben lehet állítani, de csak óvatosan, mert nem cél az odaégetés. :)
Amikor elkészül, egy tálcára sütőpapírt/zsírpapírt helyezek és erre borítom a cukrozott mandulát. Itt hagyom kihűlni, végül felhasználásig jól záródó dobozba teszem. Nagyon finom gyümölcsből készült krémlevesekben vagy desszertek díszítéseként.


A nassolásra szánt változat némi előkészítést igényel. Az egész magok barna héját úgy távolítom el, hogy egy kis lábasban vizet forralok (megteszi a vízforraló is) és a lobogó vízbe teszem a még héjas, egész mandulát. Nem kell főzni, csak hagyni a forró vízben állni úgy 3-5 percig. Ezután egy szűrő segítségével leszűröm, majd egyesével meghámozom a mandulákat. Abszolút nem nehéz, enyhe nyomással kicsusszan a héjból a hófehér mag. Papírtörölközőre teszem és hagyom megszáradni.


Száradás után ugyanúgy készül, mint a szeletelt változat, csak kicsit munkásabb, mert a szemek nem pirulnak egyenletesen a serpenyőben, így folyamatosan rázogatni kell pirítás közben. A cukorhoz őrölt fahéjat keverek, ezzel "vonom be", de mielőtt lezárom a tűzhelyet, egy jó csipetnyi (már fahéjmentes) cukorral is meghintem.


Sütőpapíron elterítve hűtöm ki, jól záródó dobozban tartom - ha egyáltalán eljut odáig. :)))


Hozzávalók...
...a szeletelt változathoz (4-8 adag leveshez/desszerthez):
5 dkg szeletelt mandula vagy mandulaszilánk, kb. 8 dkg cukor, víz;
...a fahéjas nasshoz (1 adag): 5 dkg egész mandula, kb. 5 dkg cukor, fél-egy (csapott) teáskanálnyi őrölt fahéj, víz.
Tovább olvasom...

2010. augusztus 6., péntek

Ringlóleves

Nagyon finom, kissé "karácsony-ízű" gyümölcsleves, zömmel ringlóból, néhány szem kékszilva támogatásával.


A vizet a cukorral, vaníliamagokkal és fahéjrúddal felforraltam, majd forrás után a lángot takarékra állítva kb. 15-20 percig lassan főztem. Ezalatt a gyümölcsöket megmostam, kimagoztam, negyedekre vágtam (kb. 80 dkg ringlót egészítettem ki ~1 kg-ra a kékszilvával, de bármelyikkel önmagában is elkészíthető).
Az előkészített gyümölcsöt a fűszeres vízbe tettem. Belereszeltem egy citrom héját és belefacsartam a levét. (Kóstoljunk!) A kardamomok hüvelyét eltávolítottam, a magokat a mozsárban összenyomtam, majd a leveshez adtam. Addig főztem lassú tűzön, amíg a gyümölcsök megpuhultak.


Ekkor a fahéjrudat eltávolítottam és a levest botmixerrel pépesítettem, végül átszűrtem, de ez abszolút opcionális. A tejszínt elkevertem a keményítővel és behabartam vele a levest. Forrásig főztem.
Hidegen, felvert tejszínhabbal és cukrozott, szeletelt mandulával tálaltam, de finom lehet melegen, egy gombóc vanília- vagy fahéjfagyival is.


Hozzávalók: 1 l víz, kb. 20 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 5-6 cm vaníliarúd magjai, 5-6 cm fahéjrúd, kb. 1-1,2 kg ringló (lehet kékszilva is; magozott mennyiség), 1 citrom leve és reszelt héja (vagy ízlés szerint), 2-3 szem kardamom, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő.
Ebből hatalmas adag lesz, bátran felezhető.
Tovább olvasom...