2009. október 10., szombat

Őszíz: sütőtök

Nálunk az őszi esték egyik tipikus "kelléke" a sütőtök. Szerencsére az egész család szereti, így rendszeresen sütöm: egészséges desszert -sőt olykor vacsora-, köret, a változatosság kedvéért pedig sütemény is.

 
Ha mázlink van, akkor elég fejlettek a belsejében található magok, így mialatt a tök sül, a sütő aljában megpirul az enyhén sózott rágcsa is. A frissen sült tökmag íze, illata is a gyerekkoromra emlékeztet, a nagymamám rendszeresen pirított sütőben tökmagot (bár utólag gyanús, hogy nem sütőtökét, azt ugyanis sohasem láttam nála :D), amit aztán igazi kincsként osztogatott szét a gyerekek, unokák között. Ennek az ún. "kanadai/orange sütőtöknek" elég aprók a magjai, olyannyira vékony héjjal, amit lehámozni szinte lehetetlen, de nem is probléma, héjjal együtt fogyasztható. :)


A tököt nagyobb darabokra vágva sütöm 200 °C körüli hőmérsékleten, mérettől függően kb. 1 órát.
A magokat megtisztítom a tökdaraboktól, alaposan megmosom, majd papírtörlőn leitatom róluk a vizet. Kisebb tepsibe terítem, enyhén megsózom őket, majd a sütő aljába helyezem a tepsit. Néhányszor átforgatva addig sütöm, amíg a szemek pattogni és illatozni kezdenek, valamint enyhén színt kapnak.

5 megjegyzés :

Süti Bazár írta...

Mi is nagyon szeretjük! Egyszer kaptam egy ötletet, hogy sütés előtt hintsem meg fahéjjal, vagy fahéjas cukorral, de bevallom, még nem vitt rá a lélek. Valahogy nem tudom a kettőt összeegyeztetni. Anélkül viszont imádom!! :-))

egycsipet írta...

Yasmine, ezt a cukros változatot már receptkönyvben is olvastam. Szerintem onnan jöhet az ötlet, hogy régen nem voltak ezek a sárga tökök, csak a nagydobosit (hatalmas, szürke) lehetett kapni. Annak a termése kevésbé lédús és édes, gondolom ezért porcukrozhatták sütéskor. Nekem sem jön be az ötlet egyébként.
A fahéj natúr a tökhöz: hááát ízlések és pofonok. Süteményben a kettő együtt szuper párosítás, de magában? Csináltam már fahéjas tökpürét, de nekem nem kimondottan ízlett, pedig külön-külön mindkettőt nagyon szeretem.

Örülök neki, hogy a lányaim is szeretik, a kicsi igaz még csak kóstolgatja, de a nagylány tegnap lecsúsztatott 2 nagy szeletet a "sütörtökből". :D Nem tiltom a nassoktól, de jobban örülök, hogy ilyesmit kér helyettük. :))

Mónika írta...

Imádjuk a sütőtököt. De azok a régi mézédes fajták hol vannak? Amelyek olyan jó sűrűek voltak, rostosak.

margit2 írta...

Nálunk is csak a férjem és én eszem meg...Mi ketten szeretjük, de a fiaim azt mondták, hogy olyan "tök" íze van... Valóban szerintem is finomabbak voltak régen.... Pedig sok benne a vitamin, érdemes lenne fogyasztani! ... Na és egy kis méz segít az ízén is javítani... :-)

egycsipet írta...

Mónika, Margit, szerintem változtak a fajok a sok behordott tökféle hatására. Plusz az időjárás sem olyan, mint régen, az ízben ez is sokat számít. Manapság nem csípi meg a dér a tököt, hanem egyből lefagy. :S

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...