Évek óta készítek mézes pálinkát karácsonyra. Én magam nagyon ritkán iszom, most is éppen csak belenyaltam, hogy megkóstoljam az ízét és máris berúgtam tőle :P, de a "rendes, pálinkakedvelő magyar pasiknak" kiváló.
Igaz ugyan, hogy a nagyon rendes magyaroknak nem igazán ugrik ez a fajta ital, mert hát a pálinkát vétek holmi ízesítőkkel "beszennyezni", de a kevésbé rendes magyarok - pl. a férjem :)) - szívesen fogyasztják. Ezért aztán az ő ízléséhez igazítom a karácsonyi italt, savanykás-mézes, kissé fahéjas ízben készül.
A recept egyszerű: kell egy üveg, az üvegbe méz, aszalt gyümölcs, fűszer és pálinka. Ez utóbbi házi. Ötvenes. :))
Egy üvegbe beleszórom az aszalt gyümölcsöt, nálunk ez meggy és pár szem fekete cseresznye, de készítettem már vörösáfonyával (csajos ízű lesz), sárgabarackkal (semlegesebb íz) stb-stb... Erre mézet öntök (most virágméz), majd mehet a fűszer (fahéjrúd - de ízlés szerint lehet ánizs, szegfűszeg, vanília... vagy mindez vegyesen) és végül felöntöm pálinkával (semleges ízű-illatú legyen, de sárgabarackra mehet természetesen jóféle s.barack pálinka is, csak még jobb lesz tőle ;) ). Alaposan összerázom, majd hűtőbe teszem és amikor csak arra járok, mindig rázok az üvegen néhányat, amíg csak fel nem olvad a méz. Minél tovább áll, annál finomabb, de erős fűszerezéssel 1 hét után már fogyasztható.
Én ezt az adagot 4 napja készítettem, már jó az íze - persze lesz jobb is. Az üveget úgy szoktam tölteni, hogy hagyok a tetején néhány ujjnyit - amikor a méz feloldódott és a fűszerek is kiadták az ízüket, meg szoktam kóstolni és így van hely az utóízesítésnek - amennyiben szükséges. Nem írok arányokat, érdemes saját szájíz szerint készíteni. A fűszerekre érdemes odafigyelni, én most 2 egész fahéjrudat tettem bele és ma ki is vettem belőle - ha tovább hagyom, (nekünk) már túl fahéjas lenne.
Figyelem! A gyümölcsdarabok ütnek! :))Mézes pálinkák még a blogon: fűszeres-citromos, narancsos-ágyas.
16 megjegyzés :
:D ez lemaradt....
Amúgy a képek nagyon tetszenek!
Akkor az én uram nem rendes magyar ember, mert egyáltalán nem issza a pálinkát.
Mi is szoktunk ilyet készíteni. Nálunk az Uram meg a barátja iszogatják, én annyira nem kedvelem:D
A múltkori aszaltszilvákat viszont felhasználtam csirkemell töltéséhez. Hmmm.
Egy picikét ütős ízűek voltak:DD
Hűha, miket tudsz! Még sosem csináltam szeszesitalt. Mennyi mindent tanulok itt Nálad! :))
Kiskukta, "nevelés" kérdése. :D A férjem is az apósa mellett kedvelte meg a pálinkát. :DDD
Gabi, nagyon bátor vagy. Én már a csirkemell illatától is fejre állnék. :DDD Bár szerintem az embernek ízlene. ;)
Yasmine, nem kell sokat vacakolni vele, ezért csinálom én is minden évben ezt, de szerintem szigorúan csak pálinkakedvelőknek ajánlott, hiába vannak benne a "lágyítók". :)
Az én párom rendes magyar ember. Mi fehér borból főzetünk minden évben páleszt, mert borunk rengeteg van, de azt nem isszuk. Nem egészen törköly, valami hasonló. Ahhoz mit ajánlanál gyümölcsnek? Mazsola?:)
Azta mindenit:)Na ezt a zuramnak nem mutatom meg:))
De hangulatos kép,nagyon szép!:-))
Andi, köszönöm! :) Sajnos nincs profi gépem, egyre nehezebb jó fotókat csinálni, így külön örülök, hogy mégis tetszik. :)))
Melinda, miért nem? Csak nem ő is "rendes magyar"? :DDD
Mónika, szerintem a mazsola nem ad elég karakteres ízt, de ki lehet próbálni, ha a fűszerekkel variálsz mellette. A pálinkán sok múlik, ha nincs különösebben jellegzetes illata, akkor bármit belerakhatsz. Törkölyt én is szoktam használni ehhez az italhoz, nem tudom, mennyiben másabb a ti pálinkátok. Mindenesetre érdemes kipróbálni, akár csak simán mézzel ízesítve is. :)
Az enyém sem issza általában, de kétlem, hogy ez sokáig megmaradna:))
Én meg a gyümit szedegetném ki belőle!!
Csodás lett a fotód is!!!
Trinity, szerintem a gyümölcs nagyon durva benne, csak fekve fogyasztható, nehéz utána lábra állni. :D
Köszönöm! :)
Hogy Te milyen rendes vagy az Uradhoz" Biztos meghálálja, igaz?! :-)
Margitka, remélem. ;D
Ezt ki kell próbálnom. hm....
Eszter, egészségetekre! ;)
kipróbálom...szerintem a gyümölcs azért üt, mert azt szétrágod és a szájpadlásodon keresztül azonnal felszívódik az alkohol.... aki szopogatja a pálinkát szintén így jár...
Megjegyzés küldése