2010. január 16., szombat

Baileys-es mogyorókrém

Fánktölteléknek készült, de módosításokkal tortakrémnek is el tudom képzelni - gyanús, hogy hamarosan nem csak elképzelnem kell. :))


Elsőként a mogyorót sütőben kissé megpirítottam (180-190 °C), majd kihűtöttem, a héjakat eltávolítottam és a mogyorószemeket megőröltem. Én erre alkalmas eszköz híján kávédarálóban, de ezt nem feltétlenül ajánlom... :D


A cukrokat összekevertem, majd egy kevés vízzel karamellt készítettem. Amikor a karamell elérte a nekem tetsző színt, felöntöttem tejszínnel, hozzáadtam egy kis vanília eszenciát és egy kevés sót. Sűrűn megkeverve megolvasztottam a karamellt a tejszínben. Amíg ez készült, a tejben elkevertem a keményítőt és a tojássárgákat, majd hozzákevertem a már egynemű tejszínes karamellhez. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve besűrítettem, és amikor kész lett, hozzákevertem a megőrölt pirított mogyorót. Néha átkeverve hűtöttem, de még langyosan apránként hozzákevertem a Baileyst. Kihűlt állapotban töltöttem a fánkokba.

töltelék... :)

Belekerült:
8 dkg házi vaníliás cukor, 5 dkg nádcukor, 20 ml víz, 2 dl tejszín, 1 teáskanál vanília eszencia, kevés só, 1 dl tej, 25 gr étkezési keményítő, 2 tojás sárgája, 10 dkg pirított (héj nélküli) török mogyoró, 1 dl Baileys.

7 megjegyzés :

Kiskukta írta...

Hú, de jól néz ki! megennék legalább 1-et!

Melinda írta...

Hmmm...ez mennyei lehet!:)

Chef Viki írta...

Hű :-) Nagyot nyelő smiley!

margit2 írta...

Imádom a Baileys-t és a mogyorót is természetesen!... Ez így együtt igazán jó kis ötlet! :)

egycsipet írta...

:)) Köszönöm lányok!

Andi/cuki írta...

Nem semmi!:-))
A fánk is,meg a töltelék is!:-))

egycsipet írta...

Köszi Andi! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...