2010. április 23., péntek

Fahéjhabos madártej

Már olyan régen nem készítettem és már olyan régóta szerettem volna... :)

Most néhány felhalmozódott fehérjét tüntettem el benne, érdemes így is kipróbálni - főleg, ha valaki szereti a habfelhőket a tetején. Én gyerekként nem bírtam, csak a "sárgáját" szerettem, emlékeim szerint valószínűleg azért, mert anyum nem ízesítette a habot. A saját konyhámban természetesen az lett az első lépés, hogy cukorral vertem fel a fehérjét, aztán később belekerült a fahéj is és hááát: mennyei. Annak, aki szereti a fahéjat, mindenképpen. :))


A tejet feltettem melegedni, közben a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéket egy kis sóval keményre vertem, majd rászórtam egy kevés cukrot, hozzáadtam a fahéjat, vanília eszenciát és újra keményre vertem. A sárgáját a cukorral, liszttel és vanília eszenciával elkevertem.

Amikor a tej már majdnem felforrt, egy evőkanállal (a méret opcionális, de ne aprózzuk el túlságosan, különben megőszülünk, mire megfőnek) egymás után beleszaggattam a fahéjas habot. Aki még nem próbálkozott a madártejjel, annak egy kis háttérinfó, hogy a hab dagad, tehát hagyni kell helyet neki, és nem szabad a tejet forralni, mert akkor a habgaluskából maximum csak egy lapos korong lesz - bár ez szerintem csak esztétikailag probléma. :) A habgaluskákat főzés közben meg kell fordítani, ezzel együtt kb. 2-3 perc alatt készül el egy adag.


Amikor a hab elfogyott, a tejet megfosztottam az időközben belekerült fehérjedarabkáktól (célszerszám: a szűrőkanál, amivel a galuskákat halászgattam ki), majd egy nagyobb merőkanálnyit a cukros-lisztes sárgájába mertem belőle. Egy kézi habverővel alaposan elkevertem és, folyamatos keverés mellett, az egészet visszacsorgattam a tejbe. Lassú tűzön besűrítettem.

Egy méretes jénaiba szedtem a sárga "krémet", erre sorakoztattam a habfelhőcskéket. Behűtve, kis tálkákba szedve tálaltam - bár éppen a második tálka után nosztalgiáztam el rajta, hogy régebben ment ez egyből a nagy tálból is. :D


Hozzávalók 1 liter tejből készítve...
...a habgaluskához:
4+3 tojásfehérje, 2 evőkanál cukor, 1/2-1 mokkáskanál fahéj, 1 teáskanál vanília eszencia;
...a krémhez: 4 tojássárgája, 4-5 evőkanál cukor, 3 teáskanál liszt, 1 teáskanál vanília eszencia.

10 megjegyzés :

Chef Viki írta...

Ez valami fantasztikus lett!!

Reggelire lehet madártejet enni? :-))

Bianka írta...

Hűűű. Madártejet egyébként sem készítettem, de szerintem ha elkezdem a fahéjassal kezdem. Mennyei lehet

Sütis néne írta...

gyerekként én sem szerettem rajta a habot, nálunk se volt ízesítve.;-)
ezért most már én is cukorral készítem , de érdekes mód a lányom így sem eszi meg, csak a sárga részt . :-))))ezek a gyerekek.....

jókaja írta...

Szerencsére ez minden gyerek kedvence, így a felnőtteknek van jó indokuk rá, hogy megfőzzék ;-)
Én a mikrózott habgaluskákkal is szerettem. A fahéj viszont hatalmas ötlet! Jó indok az ismétlésre :-)

Liza írta...

Micsoda jó ötlet!
Nálunk is hamarabb elfogy a sárgájakrém, de így ízesítve a fehérjehab is biztos fincsi!

Ami írta...

Nem ér ilyen desszertekről írni... Imádom a madártejet! Fahéjasan meg még tutibb lehet.
Én is én is én is!!!!

margit2 írta...

Nahát ez a fahéj ötlet óriási! Nálunk is inkább a sárgájás tej ízlett mindenkinek jobban... Feltétlenül ki fogom majd próbálni így!... Először egy kevéssel. De nekem biztos ízleni fog, azt már most tudom, mer szeretem a fahéj ízét! :-)

Andi írta...

Átnézel hozzám csöppet? :-)

szepyke írta...

Én szereteeeeeeeeeeeeeeeem a fahéjat!
És van egy rahedli fehérjém...

Csak még nem merek ilyesmit enni.. de lesz ez nem így, az biztos!

egycsipet írta...

Viki: nanááá! :))

Bianka, nem fogod megbánni! ;)

Sütis néne, akkor ez valami korosztályos probléma lehetett. :D A kisebbik lánykám nekem is furcsa arckifejezéssel kóstolgatta, szerintem lehet, az állaga nem jön be a gyerkőcöknek. :)

Jókaja, a mikrózott habgaluskát még nem próbáltam, de szerintem fogom. :)

Liza, Ami, Margitka: köszönöm. :) Nem hiszem, hogy én találtam fel a spanyol viaszt, de örülök, hogy tudtam újat mutatni. :)

Andi, megyek! :*

Szepy, remélem, jobban vagy már és mehet lassan a madártej is... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...