Már olyan régen nem készítettem és már olyan régóta szerettem volna... :)
Most néhány felhalmozódott fehérjét tüntettem el benne, érdemes így is kipróbálni - főleg, ha valaki szereti a habfelhőket a tetején. Én gyerekként nem bírtam, csak a "sárgáját" szerettem, emlékeim szerint valószínűleg azért, mert anyum nem ízesítette a habot. A saját konyhámban természetesen az lett az első lépés, hogy cukorral vertem fel a fehérjét, aztán később belekerült a fahéj is és hááát: mennyei. Annak, aki szereti a fahéjat, mindenképpen. :))
A tejet feltettem melegedni, közben a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéket egy kis sóval keményre vertem, majd rászórtam egy kevés cukrot, hozzáadtam a fahéjat, vanília eszenciát és újra keményre vertem. A sárgáját a cukorral, liszttel és vanília eszenciával elkevertem.
Amikor a tej már majdnem felforrt, egy evőkanállal (a méret opcionális, de ne aprózzuk el túlságosan, különben megőszülünk, mire megfőnek) egymás után beleszaggattam a fahéjas habot. Aki még nem próbálkozott a madártejjel, annak egy kis háttérinfó, hogy a hab dagad, tehát hagyni kell helyet neki, és nem szabad a tejet forralni, mert akkor a habgaluskából maximum csak egy lapos korong lesz - bár ez szerintem csak esztétikailag probléma. :) A habgaluskákat főzés közben meg kell fordítani, ezzel együtt kb. 2-3 perc alatt készül el egy adag.
Amikor a hab elfogyott, a tejet megfosztottam az időközben belekerült fehérjedarabkáktól (célszerszám: a szűrőkanál, amivel a galuskákat halászgattam ki), majd egy nagyobb merőkanálnyit a cukros-lisztes sárgájába mertem belőle. Egy kézi habverővel alaposan elkevertem és, folyamatos keverés mellett, az egészet visszacsorgattam a tejbe. Lassú tűzön besűrítettem.
Egy méretes jénaiba szedtem a sárga "krémet", erre sorakoztattam a habfelhőcskéket. Behűtve, kis tálkákba szedve tálaltam - bár éppen a második tálka után nosztalgiáztam el rajta, hogy régebben ment ez egyből a nagy tálból is. :D
Hozzávalók 1 liter tejből készítve...
...a habgaluskához: 4+3 tojásfehérje, 2 evőkanál cukor, 1/2-1 mokkáskanál fahéj, 1 teáskanál vanília eszencia;
...a krémhez: 4 tojássárgája, 4-5 evőkanál cukor, 3 teáskanál liszt, 1 teáskanál vanília eszencia.
10 megjegyzés :
Ez valami fantasztikus lett!!
Reggelire lehet madártejet enni? :-))
Hűűű. Madártejet egyébként sem készítettem, de szerintem ha elkezdem a fahéjassal kezdem. Mennyei lehet
gyerekként én sem szerettem rajta a habot, nálunk se volt ízesítve.;-)
ezért most már én is cukorral készítem , de érdekes mód a lányom így sem eszi meg, csak a sárga részt . :-))))ezek a gyerekek.....
Szerencsére ez minden gyerek kedvence, így a felnőtteknek van jó indokuk rá, hogy megfőzzék ;-)
Én a mikrózott habgaluskákkal is szerettem. A fahéj viszont hatalmas ötlet! Jó indok az ismétlésre :-)
Micsoda jó ötlet!
Nálunk is hamarabb elfogy a sárgájakrém, de így ízesítve a fehérjehab is biztos fincsi!
Nem ér ilyen desszertekről írni... Imádom a madártejet! Fahéjasan meg még tutibb lehet.
Én is én is én is!!!!
Nahát ez a fahéj ötlet óriási! Nálunk is inkább a sárgájás tej ízlett mindenkinek jobban... Feltétlenül ki fogom majd próbálni így!... Először egy kevéssel. De nekem biztos ízleni fog, azt már most tudom, mer szeretem a fahéj ízét! :-)
Átnézel hozzám csöppet? :-)
Én szereteeeeeeeeeeeeeeeem a fahéjat!
És van egy rahedli fehérjém...
Csak még nem merek ilyesmit enni.. de lesz ez nem így, az biztos!
Viki: nanááá! :))
Bianka, nem fogod megbánni! ;)
Sütis néne, akkor ez valami korosztályos probléma lehetett. :D A kisebbik lánykám nekem is furcsa arckifejezéssel kóstolgatta, szerintem lehet, az állaga nem jön be a gyerkőcöknek. :)
Jókaja, a mikrózott habgaluskát még nem próbáltam, de szerintem fogom. :)
Liza, Ami, Margitka: köszönöm. :) Nem hiszem, hogy én találtam fel a spanyol viaszt, de örülök, hogy tudtam újat mutatni. :)
Andi, megyek! :*
Szepy, remélem, jobban vagy már és mehet lassan a madártej is... ;)
Megjegyzés küldése