Egy újabb Kifőztük recept, az októberi számból. Tegnap óta elérhető a karácsonyi adománygyűjtő különszám is, érdemes ellátogatni és meglesni a weboldalon, ahol már a felajánlásaitokat is megtehetitek. Köszönjük.
...és akkor a csípős karfiol... :)
A felöntőlé hozzávalóit, az ecet kivételével, egy megfelelő méretű edénybe mérem és felforralom. Forrás után még 5-10 percig főzöm, majd a tűzhelyet elzárom és az ecetet a fűszeres lébe keverem. Hűlni hagyom. (A szükséges felöntőlé mennyiségét úgy lehet a legkönnyebben megállapítani, ha a zöldségekkel betöltött üvegekbe vizet eresztünk, majd leöntve róluk, a vizet megmérjük. Természetesen a lé készítésénél vegyük figyelembe a belekerülő ecet mennyiségét. A módszernek annyi hátránya van, hogy így lassabban készülünk el a munkával, de előnye, hogy kevesebb felesleges lé marad a végén.)
Amíg a lé készül, a karfiol levélrészeit eltávolítom, a fejet megmosom, majd kisebb rózsákra szedem. A rózsákról az esetleges hibákat egy éles kés segítségével levágom. (Ha szeretjük, a szárrészt is megtisztíthatjuk, és a rózsákhoz hasonló méretre vághatjuk.) A paprikákat megmosom, szárukat rövidre vágom.
A karfioldarabokat és a paprikákat alaposan kitisztított befőttesüvegekbe rendezem. A langyosra-kézmelegre hűlt felöntőlébe - előírás szerint - tartósítószert keverek, majd felöntöm vele a karfiolokat. Amennyiben a lé bőségesen ellepi a zöldségeket, nem szükséges a savanyúságot állni hagyni, de ha jobban megrakom az üvegeket, akkor félreteszem néhány óráig, amíg a karfiolok és a paprikák kissé megszívják magukat a lével, majd újra teletöltöm az üvegeket és csak ezután zárom le. Sötétebb, hűvös helyen tárolom.
Felbontás előtt legalább 2-3 hónapig érdemes érni hagyni, de minél tovább érlelődik, annál finomabb lesz.
Hozzávalók (arányok!):
...a betöltéshez: 1 kg karfiol, 8-10 db apró erőspaprika (pl. chili, cseresznyepaprika...);
...1 liter vízből készült felöntőléhez: 2 dl ecet, 3 evőkanál cukor, 3 teáskanál só, 3 teáskanál koriander, 2 teáskanál egész feketebors, 2 teáskanál mustármag;
...továbbá: tartósítószer (Na-benzoát) előírás szerint.
...és akkor a csípős karfiol... :)
A felöntőlé hozzávalóit, az ecet kivételével, egy megfelelő méretű edénybe mérem és felforralom. Forrás után még 5-10 percig főzöm, majd a tűzhelyet elzárom és az ecetet a fűszeres lébe keverem. Hűlni hagyom. (A szükséges felöntőlé mennyiségét úgy lehet a legkönnyebben megállapítani, ha a zöldségekkel betöltött üvegekbe vizet eresztünk, majd leöntve róluk, a vizet megmérjük. Természetesen a lé készítésénél vegyük figyelembe a belekerülő ecet mennyiségét. A módszernek annyi hátránya van, hogy így lassabban készülünk el a munkával, de előnye, hogy kevesebb felesleges lé marad a végén.)
Amíg a lé készül, a karfiol levélrészeit eltávolítom, a fejet megmosom, majd kisebb rózsákra szedem. A rózsákról az esetleges hibákat egy éles kés segítségével levágom. (Ha szeretjük, a szárrészt is megtisztíthatjuk, és a rózsákhoz hasonló méretre vághatjuk.) A paprikákat megmosom, szárukat rövidre vágom.
A karfioldarabokat és a paprikákat alaposan kitisztított befőttesüvegekbe rendezem. A langyosra-kézmelegre hűlt felöntőlébe - előírás szerint - tartósítószert keverek, majd felöntöm vele a karfiolokat. Amennyiben a lé bőségesen ellepi a zöldségeket, nem szükséges a savanyúságot állni hagyni, de ha jobban megrakom az üvegeket, akkor félreteszem néhány óráig, amíg a karfiolok és a paprikák kissé megszívják magukat a lével, majd újra teletöltöm az üvegeket és csak ezután zárom le. Sötétebb, hűvös helyen tárolom.
Felbontás előtt legalább 2-3 hónapig érdemes érni hagyni, de minél tovább érlelődik, annál finomabb lesz.
Hozzávalók (arányok!):
...a betöltéshez: 1 kg karfiol, 8-10 db apró erőspaprika (pl. chili, cseresznyepaprika...);
...1 liter vízből készült felöntőléhez: 2 dl ecet, 3 evőkanál cukor, 3 teáskanál só, 3 teáskanál koriander, 2 teáskanál egész feketebors, 2 teáskanál mustármag;
...továbbá: tartósítószer (Na-benzoát) előírás szerint.
11 megjegyzés :
Bár nem csípősen, de kedvenc savanyúm. Nagyon guszta
Hú, ez nagyon guszta!
Jöhetne egy üveggel:))
A gyerekek nem eszik meg nálunk, így nem állok neki, pedig nagyon klassz!!
hmm..guszta,de biztos,hogy ennyi ideig kell állni hagyni?:(ha most készítem el,akkor az csak januárban fogyasztható..addig hogyan bírnám ki:))
Bianka, ennyi paprikától annyira azért nem csíp. Inkább csak kellemesen megbizsergeti a nyelvet. ;)
Szemirámisz, köszi! :)
Trinity, pedig érdemes, karfiolt mindig lehet kapni, akár csak 1-2 kisebb üveggel, a magad kedvéért... ;))
Szindi, a kedvedért megbontottam egy üveggel. :) Ez másfél hónapja készült, a kisebb darabok tökéletesek benne, de a férjem ízlése szerint a nagyok is jók már. Szóval, ha kisebb rózsákra szeded (viszonyításképpen: a képen 7 dl-es üvegek vannak), akkor mikulásra már jó lesz. :) (De: tudod, minél tovább érik...úgyhogy ne egy üveggel készíts. :D)
Gondolatban én is kivettem az üvegből egy kicsit!
Hm! Istenien finom!
Juci, valóban az! :) Köszönöm!
Szia Egycsipet!
Nagyon guszták ezek a karfiolok!
Megmondanád hány üveg lett ebből az adagból?
Köszönöm.
Szia Lekvároskukta, köszönöm! :)
Azért írtam arányokat a hozzávalóknál, mert a rózsák méretétől, elhelyezkedésétől nagyon függ, hogy mennyi karfiol, illetve lé megy az üvegbe. Ha jól rémlik, nekem több mint 1 kg volt a karfiolom, a szárrészt nem tettem bele, így lett ez a három üveg. Nem valami helytakarékos zöldség :), nálunk egy üvegnyi elfogy egy étkezésre belőle.
Köszönöm szépen a választ :)
Nem csodálom, hogy elfogy, iszonyat finom!
Örülök, hogy feltetted :))
Lekvároskukta, én köszönöm! :))
Megjegyzés küldése