2010. október 8., péntek

Mogyorós mogyorótorta

A férjem szerint "a világ legmogyorósabb mogyorótortája", de ehhez a címhez nincs eléggé nagy arcom... :)) Az ő kívánságára készült, az ismétlődés elkerülésére kicsit másképpen, mint egy éve.


A tortához két karikát sütöttem: az egyik 6 tojásos mogyorós, a másik 4 tojásos vaníliás piskóta lett. Miután megsültek, az állítható tortaformában hagytam kihűlni, majd egy vékony késsel elválasztottam a formától és másnapig pihenni hagytam őket. Mielőtt a sütőt kikapcsoltam, a krémhez a mogyorót a sütőben megpirítottam és azt is hűlni hagytam.
Másnap elkészítettem a krémet. Ehhez a vaníliarudakat felhasítottam, magjaikat és a hüvelyeket is a tej 2/3 részével lassú tűzön főzni kezdtem. A maradék tejet csomómentesen elkevertem a liszttel, a tojássárgákkal és a cukorral.
Amíg a tej melegedett, a pirított mogyoró héját eltávolítottam, egyharmadát (szebb szemek) félretettem a díszítéshez, a maradékot ledaráltam. Miután a tej felforrt, lassú tűzön hagytam még kb. 10 percig gyöngyözni, ezután a vaníliahüvelyeket eltávolítottam belőle. Folyamatos keverés mellett belecsorgattam a lisztes-tojásos keveréket és továbbra is sűrűn kevergetve besűrítettem. A tűzről levéve belekevertem a darált mogyorót és a krémet hagytam kihűlni.


A vajat habosra kevertem a porcukorral és összedolgoztam a kihűlt mogyorós krémmel. A piskótakarikákat félbevágtam és a krémmel rétegeztem (mogyorós lap-krém-vaníliás lap-krém-vaníliás lap-krém-mogyorós lap). A tetejére és az oldalára is krémet simítottam, amit habkártyával díszítettem. A tortát a maradék krémmel és a félretett - egész és durvára tört - mogyorószemekkel, valamint néhány csipetnyi keserű kakaóporral díszítettem.


Hozzávalók...
...a mogyorós piskótához:
6 db tojás szétválasztva, a fehérjékhez csipet só, a sárgájához 5 evőkanál kristály- és 1 evőkanál vaníliás cukor, 10-11 dkg darált törökmogyoró, 2 evőkanál liszt, késhegynyi sütőpor;
...a vaníliás piskótához: 4 db tojás szétválasztva, a fehérjékhez csipet só, a sárgájához 2 evőkanál kristály- és 2 evőkanál vaníliás cukor, 1 evőkanál olaj, 6 evőkanál liszt, késhegynyi sütőpor;
...a mogyorókrémhez: 1 liter tej (7+3 dl), 2 kisebb vaníliarúd magjai és hüvelye, 15 dkg rétesliszt, 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, valamint 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor (ez lehet kicsit kevesebb), 20 dkg pirított törökmogyoró (darálva);
...a díszítéshez: 10 dkg pirított törökmogyoró, kevés keserű kakaópor.

20 megjegyzés :

Bianka írta...

Boldog szülinapot
Nagyon-nagyon guszta és isteni finom lehet

Elif írta...

Hát ez szíven ütött! Káprázatos!

Chef Viki írta...

Fantasztikus...

Gyönyörűséges lett, az ízéről meg csak fantáziálok :-)

Ildy írta...

Ez meglehetősen jól néz ki!:)

Szemi írta...

Hú, ez nagyon-nagyon finom lehet! De meg tudnék belőle enni most egy szeletet! Sőt, azt hiszem többet is! :))

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :))

Thrini írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz.:)
Én olyan ritkán használok mogyorót, pedig van két bokrunk, valamennyit terem ia. Azt csak úgy megeszegetjük.

Ami írta...

Ahhh, itt olvadok el!
Imádom az ilyen tortákat! Ide vele! :)

egycsipet írta...

Thrini, köszi! Én sem sütnék, ha nem kapnám a mogyorót, a mi bokraink még picik - de rendületlenül nőnek, úgyhogy már csak évek kérdése a saját mogyorós torta... :D

Ami...adnám, adnám... :)))

Kiskukta írta...

Boldog szülinapot az ünnepeltnek!:))

Raindrop írta...

Már az előző csokitortádnál is néztem, mint hal a szatyorban, de ez talán még annál is szebb, de csak egy icipicit! :) A rétegek gyönyörűre sikerültek, és a díszítés is tökéletes!

Azt a mogyoróját neki!!!!!! :D

egycsipet írta...

Kiskukta, átadom és köszi! :)

Raindrop köszönöm, kedves vagy! :)))))

Anyucika írta...

Az a szép szelet ott a tányéron,pont jó lenne nekem!!!!!!Nagyon szép ez a torta is akár csak a többi.

egycsipet írta...

Anyucika, köszönöm szépen! :)

Zsófi írta...

Szia Egycsipet! A hétvégén Nagymamám 80. születésnapjára sütöttem meg ezt a tortát. Annyiban változtattam, hogy a f.cukrot kókuszcukorral a tejet rizstejjel helyettesítettem. Nagyon finom lett! Párom azt mondta, "Ez a kedvenc tortám, az én születésnapomra is ilyet süss." Köszönöm Egycsipet, jó volt veled sütkérezni! :)

egycsipet írta...

Szia Zsófi,
nagyon boldog vagyok, hogy elkészítetted és ízlett nektek a torta! :) És persze örülök, hogy működött és bevált "mentesen" is - a kókuszcukrot még nem próbáltam, de többen dicsérték már, szerintem ideje lesz beszereznem... :)
Köszönöm szépen, hogy visszajeleztél! :)

ILDIKO írta...

Kedves Egycsipet!

Lenne egy keresem illetve kerdesem. A mogyoros mogyorotortadat szeretnem megsutni. hagy cm-es atmeroju tortaformaban keszitetted el?

24cm vagy 26cm. Koszonom valaszod ! Esetleg mailben is megtudnad irni?
Szia: ILDIKO

egycsipet írta...

Szia ILDIKO,
sajnos ennyi év után biztosan nem állítanám, de a tortatál mérete alapján úgy gondolom, hogy a 24-es forma lesz a megfelelő.
Mail címet sajnos nem találtam a profilodban, így remélem, visszajössz a válaszért. :)
Jó sütögetést, remélem, ízleni fog a torta! :)
Üdv,
csipet

ILDIKO írta...

Szia Egycsipet!

Koszonom gyors valaszod! Kifogom probalni.Naggyon guszta!!!
Kivanok egyben kellemes susveti unnepeket!
Sajat keszites: Repa cc. narancsos vajkremmel mint fu. A nyuszi keresi a repat es jol beasta magat!...hihi

http://kepkezelo.com/images/bctqu6uy34tv1ap06jze.jpg

Szia! ILDIKO

egycsipet írta...

Szia ILDIKO, köszönöm, bízom benne, hogy neked is beválik majd. :)
Én is nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, a nyuszik nagyon cukik :) :), igazi mestermunka! :)
Szió,
csipet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...