2010. november 14., vasárnap

Zserbó

Ez is letudva.
Korábban nem készítettem, egyrészt mert annyira nem rajongok a diós sütikért - bár az utóbbi időben már változóban a dolog :) -, másrészt mert a zserbót kifejezetten nem bírtam. Történt, úgy egy hete, hogy apum beállított egy zacskó dióval: megtisztítva, aaakkora fél diókkal, mint egy kétszázas (az ember lánya jóformán sajnálja ledarálni :D). A zacskó láttán valamiért egyből a zserbó villant be, pedig apum elvileg már a karácsonyi bejglim kedvéért szorgoskodott jó előre. :)) Aztán tegnap a kezembe akadt egy szakácskönyv, az 1 millió menü. Lapozgattam egy ideig a desszert részt, mígnem eljutottam a zserbóig. Na jó, ha már ennyire tolakszik, ám legyen...


Nagyjából követtem a receptet: a tészta hozzávalóit összegyúrtam - először robotgéppel, csak úgy nagyjából, majd kézzel. A tészta nagyon emlékeztetett a bejgli tésztájára, állagát, illatát, összetevőit tekintve, talán - mivel nem hideg, hanem szobahőmérsékletű zsiradékot használtam - kicsit könnyebben kezelhető volt. (Itt megjegyezném, hogy a recept nem írt a gyúrás után pihentetési időt, így egyből kinyújtottam - de legközelebb kicsit hagyom előtte állni, szerintem úgy könnyebben nyújtható lesz a tészta.) Azt ugye meg sem kell említenem, hogy a recept leírásában a tésztát 3 részre osztják, de a fotón 4 lapos sütemény szerepel? Ááá... :P

Na szóval, tészta összegyúrva, 4 részre osztva - tényleg, eredetileg 3 vagy 4 lapos a zserbó??? Lisztezett felületen vékonyra nyújtottam, majd egy kb. 30x22 cm-es - sütőpapírral bélelt - keretbe igazítottam. A tésztát megkentem ribizlizselével (nagyon jó választás volt, pedig majdnem sárgabarackkal készült), megszórtam a cukorral elkevert darált dió harmadával, majd a következő tésztagombócot is kinyújtottam és a dióra helyeztem. Újból lekvár-dió-tészta, majd még egy réteg. A legfelső tésztalapot megszurkáltam egy villával, majd úgy 1-1,5 órán keresztül pihentettem az összeállított süteményt. Ezután 180-190 °C-ra előmelegített sütőbe toltam és kb. 30 perc alatt világosra sütöttem. Rácson hagytam kihűlni (eredetileg a tepsiben lehet hagyni).

alapanyag...

A tetejére mázat készítettem - ez "vicces" volt, mert rémlett, hogy a nagyim anno a zserbóra valami édes-kakaós-margarinos mázat gyártott, így a csokit vajjal és cukorral olvasztottam meg - persze a cukor nem akart elolvadni, így kapott egy kevés vizet (...), aztán még a biztonság kedvéért némi kakaóport is tettem hozzá - szóval kutyultam... (Tuti zserbómáz-recept valakinek esetleg?) Az azért megnyugtatott közben, hogy szepynél láttam hasonló összetevőjű mázat, tehát nagyon nem lőhettem vele mellé. :D Imáim meghallgatásra találtak, mert a hűtőben reggelre megdermedt, nem valami szépen szeletelhető máz, de finom - és nem is annyira olvadós...
A lényeg: a süti meglepően jó lett, este még langyosan, lágy mázzal :)) teszteltük, reggel pedig ezt majszoltam a kávém mellé. A közelgő adventre és karácsonyra is gondolva biztosan tudom, hogy nem ez lesz az utolsó zserbóm...

Aprócska, kb. 2x1 cm-es falatkákra szeleteltem, de persze lehet nagyobbra is.

Hozzávalók (kb. 30x22 cm-es tepsihez)...
...a tésztához:
50 dkg liszt (+ a nyújtáshoz), 10 dkg vaj, 10 dkg zsír (nálam libazsír), 1 tojássárgája, 5 dkg vaníliás cukor, pici só, 1,5 dkg élesztő (elmorzsolva a lisztben, nem kell felfuttatni), 10 dkg tejföl (12%-os volt itthon), szükség szerint tej (nekem kellett hozzá kb. 2 evőkanálnyi);
...a töltelékhez: 20-25 dkg darált dió (nekem 22 volt), 10-15 dkg cukor (12 volt), lekvár - egy 7 dl-es üveg ribizlizselé fele fogyott el;
...a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál cukor, 4 dkg vaj, kb. 3 evőkanál víz, 1 evőkanál keserű kakaópor.

22 megjegyzés :

Ditta írta...

Hú ez nagyon jól néz ki,gondolom finom is,nálunk már hagyománnyá vált karácsony tájt-karácsonykor,már a férjem nagyon várja:)

Ildy írta...

De szépen sorakoznak! Mondhatni tökéletes lett.:)

szemirámisz írta...

Húha, de gyönyörű az a dió!
A zserbód pedig tökéletes lett!
Mi nagyon szeretünk minden diós sütit. :))

Kricky írta...

Miért van az, hogy nálad még egy "egyszerű" zserbó is olyan jól néz ki, hogy rögtön én is készíteni szeretnék??? A tiéd viszont meg is kóstolnám!!! :)))

Nagyon guszta, és gyönyörű fotók!

Moncsi írta...

Nem éppen zserbóra szoktam tenni, mert arra valamiért mindig olvasztott tortabevonót teszek, de a többi mázas sütinél ezt használom, jól bevált.

A lényege, hogy mikor a cukrot a kakaóporral és a vízzel elkevered olvasztás előtt, inkább morzsalékos legyen az állaga.

4 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál víz. Jól kiforralom, és 5 deka vaj, vagy margarin kerül még bele a forró masszába, feloldásig kevergetve. Én azon melegében rá szokta kanalazni a tésztára, és nem "illik" lehet, de a kanállal elegyengetem a szélekig, és utána szépen "kisimul", és fényes is lesz.

Thrini írta...

Nagyon csinik!! A csokimáz is nagyon príma! :) Én ellenkező irányba haladok a zserbóval, mint Te. Valamikor nagyon-nagyon imádtam, majdnem egy tepsivel megettem egy hétvégén. Sűrűn is sütöttem. Aztán jött az epeprobléma, a diós és csokis dolgok visszaszorultak folyamatosan. Ma már igen ritkán eszek ilyesmit, de alkalmanként sütök diósat is, csokisat is, zserbót is.

Mézigörl írta...

Szeretjük a zserbót nagyon, bizti készítek karácsonyra is! Nagyon szép lett a tiéd is, egyenletes lapok, a krém, a máz...és a fényképek is szuperek! :-D

Juci írta...

Igaz milyen finom?
Mi is szeretjük...
Az én receptem is megeggyezik a bejgli receptjével. Egy és ugyanaz, csak a töltelék más.
A te sütid nagyon jól sikerült, kivánatos...

Andi/cuki írta...

Kedvencem a zserbó, szerencsére az anyukámnál tegnap pont ettem.:-))
Csodás a Tiéd is!:-))

Bianka írta...

Gyönyörű, imádom

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok, kedvesek vagytok! :)

Moncsi, köszönöm a mázreceptet, ki fogom próbálni! :)

Juci, köszi a megerősítést! :))

Ildy írta...

Nézz be hozzám, van egy díj a számodra!:)
http://ildygastro.blogspot.com/2010/11/lovely-lettem.html

Renata írta...

Nagyon mutatós, a máz is tökéletes (nekem sosem lesz ilyen) és a blogod is nagyon szép!

Eszter írta...

Én is úgy vagyok a zserbóval, hogy egyre jobban szeretem. Bár még sk nem készítettem, de ami késik... Bár a Férjem anyukája által készített mézes zserbót úgysem fogom tudni űberelni.
De a Tiéd is irtó guszta!

egycsipet írta...

Ildy megtörtént, köszönöm szépen! :))

Renáta, köszönöm, kedves vagy! :)

Eszter, köszi! Szerintem érdemes lenne megpróbálkoznod vele! ;)

Kiskukta írta...

Csodaszépek!!!
Finom lehet málnazselével.
Anyum így szokta a mázakat készíteni:
5 ek cukrot 3 ek vízzel sziruppá főzi, mikor gömb cseppen egy kistányérba belőle, akkor hozzátesz 1 ek kakaót és 1 ek vajat, elkavarja, majd gyorsan ráönti a sütire. Nagyon szeretem enni (szerintem sok süti finomabb mint a csoki), de csinálni nem, vagy túlfőzöm, vagy nem főzöm eleget, így vagy nem terül rendesen, vagy nem köt meg, de biztos ez is gyakorlás kérdése. Ja és számomra 3 lapos a zserbó, de négy laposan is simán megenném!!!

egycsipet írta...

Kiskukta, köszönöm! :)
A máztippet is. :) Legközelebb kipróbálom 3 laposan, legalább nem leszek gondban a tepsimérettel. :D

Liana10 írta...

Super!

margit2 írta...

Guszta! :-) .... A férjemnek is a zserbó az egyik nagy kedvence....

egycsipet írta...

Liana 10, mulţumesc. :)

Margitka, köszönöm szépen! :)

Eisenstock Ildikó írta...

Ez a zserbó olyan pompás lett, hogy igazán kár volt vele ennyit várni.

egycsipet írta...

Ildikó, köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...