Nemrég, az italajánlós bejegyzésemben említettem, hogy hozok még új likőröket advent előtt. Íme egyikük. A fahéjas mézes pálinkákról jutott még korábban eszembe, hogy likőrt készítsek ebben az ízben és nagyon örülök, hogy most végre rászántam magam. Az adag szokásosan kicsi, aki ajándékba szánja, annak érdemes nagyobb adaggal indítani... És tudjátok mit? Annak is, aki nem annak szánja. :D
Szerintem nagyon kellemes ital lett (szuper, de tényleg!), most ez a kedvenc. Akik szeretik a fahéj csípősebb oldalát is, növeljék a mennyiségét.
Nagyon egyszerűen készül: a fűszereket (befőttes)üvegbe teszem, felöntöm az alkohollal és lezárva a kamrapolcon felejtem, bő két hétre. Ez idő alatt időnként rá lehet nézni, esetleg megrázogatni az üveget, de ez el is hanyagolható. Amikor letelik az érési idő, a cukorból és vízből egyszerű szirupot készítek. Hagyom kihűlni, hozzákeverem a fahéjas alkoholhoz és ezután átszűröm* egy italos üvegbe.
Hűtőszekrényben tárolom, hűtve kínálom. Az utóérésre érdemes még egy hónapot ráhagyni, így aki karácsonyra szánja, már most nyugodtan elkészítheti!
*A szűréshez mostanában kávéfiltert használok. Nagyon jónak bizonyult eddig, még az erősen üledékes itallal is elboldogul - ha nem az első, akkor a második vagy harmadik szűrésre mindenképpen.
Szerintem nagyon kellemes ital lett (szuper, de tényleg!), most ez a kedvenc. Akik szeretik a fahéj csípősebb oldalát is, növeljék a mennyiségét.
Nagyon egyszerűen készül: a fűszereket (befőttes)üvegbe teszem, felöntöm az alkohollal és lezárva a kamrapolcon felejtem, bő két hétre. Ez idő alatt időnként rá lehet nézni, esetleg megrázogatni az üveget, de ez el is hanyagolható. Amikor letelik az érési idő, a cukorból és vízből egyszerű szirupot készítek. Hagyom kihűlni, hozzákeverem a fahéjas alkoholhoz és ezután átszűröm* egy italos üvegbe.
Hűtőszekrényben tárolom, hűtve kínálom. Az utóérésre érdemes még egy hónapot ráhagyni, így aki karácsonyra szánja, már most nyugodtan elkészítheti!
*A szűréshez mostanában kávéfiltert használok. Nagyon jónak bizonyult eddig, még az erősen üledékes itallal is elboldogul - ha nem az első, akkor a második vagy harmadik szűrésre mindenképpen.
Hozzávalók kb. fél liter likőrhöz: 1 nagyobb rúd fahéj (15-16 cm, 10 g), 3 szegfűszeg, 1 egész zöld kardamom, 1 dl konyak, 3 dl vodka, továbbá 10 dkg cukor, 50 ml víz.
Alaprecept innen.
13 megjegyzés :
Hinnye, ezek de jóóóóóóó képek!
Egészségedre!:)))
Mmmm! Nem vagyok egy nagy likőrös, de ezt bizony megkóstolnám!
Jól vagytok?
Ez nagyon jól hangzik, igazi karácsonyi hangulata van:)
Ez csodafinom lehet, tényleg igazi karácsonyi itóka:) Mi nem iszunk egyáltalán, de ettől függetlenül megkóstolnám, és ha vendégeim lesznek, akkor meg fogom őket lepni ezzel.
De jó, hogy hoztad ezt a receptet! Tavaly karácsonykor csokilikőr készült ajándékba, most pedig ezt fogjuk kipróbálni! Ajándékba és saját részre is, finom lehet!
Hú, de Karácsony érzetem lett ettől!! :)
Konyakos-vodkás-fahéjas...nyami! :) azt hiszem, már most imádom ezt a receptet :)
Köszönöm lányok, örülök, hogy tetszik nektek is a recept és remélem, ízleni fog mindenkinek, aki kóstolja majd. ;)
Viki, köszönöm szépen, igen! :) Puszi :*
Ez nekem biztosan ízlene, nagyon szeretem a fahéjas dolgokat. :)
Hű, de gyönyörü szine és illata van ennek a likörnek!
Fantasztikus a recept is!
Szemi, Elisabeth, köszönöm nektek is! :)
Zöld kardamomot hol kapni?
Pl. Culinaris, Ázsia Bt. Ha nem jársz Bp-en, akkor néhány webáruházban is meg lehet rendelni.
Illetve ha csak nehézkesen tudod beszerezni, akár ki is hagyhatod az italból.
Megjegyzés küldése