2011. november 10., csütörtök

Málnazselés túrótorta

Néhány napja a fb oldalamra tettem fel ezt a gyors kis tortát - eredetileg nem állt szándékomban külön bejegyzést írni róla, mert hasonló már szerepel a blogon, de muszáj: nagy volt a nyomás... :D ;) Még az elmúlt hétvégén készült, amolyan hűtőtakarítós tortaként: az alapja a zsuzsi szelet kakaós-mézes lapja, ez a férjem szülinapi tortája óta várta a fagyasztóban a hasznosítást. Ezen a szokásos joghurtos-tejszínes túrókrémem volt, a tetején pedig mirelit málnából készített zselé. Finom, könnyű, az a "két szeletnél alig lehet abbahagyni"-féle. :)


Ha nem "maradékhasznosítással" készül, süssetek valamilyen lapot alá. Ez lehet piskóta vagy mézes lap, de akár kekszből is készíthettek egy sütés nélküli lapot. Én kakaós-mézes lapot használtam alulra, amit a fagyasztóból halásztam ki - kivettem a zacskóból, rácsra tettem és hagytam szobahőmérsékleten felengedni. (Nagyon hasznos ám az ilyesmi a háznál, érdemes tartani belőle... :D)
A szokásos túrókrémemet készítettem hozzá: a túrót összemixeltem a joghurttal. Cukorral - és vaníliás cukorral - édesítettem, citromhéjat reszeltem és kevés citromlevet csorgattam hozzá, majd beleforgattam az előkészített zselatint és a kemény habbá vert tejszínt. A mézes lapot tortakarikába szorítottam, rásimítottam a túrókrémet és a hűtőbe tettem dermedni.
Dermedés után a mirelit málnát a vízzel, citromlével és cukorral összeforraltam, a forralás végén hozzáadtam a vanília eszenciát, majd a tűzről levéve a duzzasztott zselatint is belekevertem. (Akit zavarnak a magok, szitán passzírozza át, majd a zselatin hozzáadása előtt forralja fel újra a gyümölcsös alapot.) Kis idő múlva a túrókrémre csorgattam a gyümölcsdarabos zselét. Hűtőben megdermesztettem. 
Mennyei! A túrókrémbe kevert gyümölcsökkel lehet turbózni a tortát, én ezekről mostanában kezdek leszokni, mert kisebbem nem szereti - a krém oké, a málnazselé még okébb, de ha a gyümölcs a krémben van, az már nem oké. :)


Hozzávalók: egy 22 cm-es kakaós-mézes lap (vagy más alap, tetszés szerint), továbbá...
...a krémhez: 50 dkg túró, 2 kis doboz (2x175 g) natúr joghurt, 12-14 dkg (6 evőkanál) cukor (kristály és vaníliás cukor vegyesen), 1 citrom reszelt héja és kevés leve, 2,5 dl habtejszín, 2 dkg zselatin+6 evőkanál víz;
...a málnazseléhez: 20 dkg mirelit málna, 1-2 teáskanál citromlé, 50 ml víz, 5-7 dkg (3 evőkanál) cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, továbbá 5 g (1 teáskanál) zselatin 25 ml vízben duzzasztva.

13 megjegyzés :

Raindrop írta...

Hát van neked szíved???
Kapsz egy jelképes tortakoronát! Hm?
Csajosat! Tortakirálynő!
Kb. 5 évig minden szülinapomra ezt kértem, így málnával a tetejét. :)
Bár az cukrász torta volt és fele ilyen szép.

Éva írta...

Tudd meg hogy most nagyon megkívántam ezt a tortát! Most mit csináljak kezdjek el most sütni? Nagyon guszta és nagyon szeretem az ilyen zselés -gyümölcsös- túrós süteményeket! Szombaton lesz a szülinapom most süssek magamnak ilyet?

Kati írta...

Hát ezt pedig kár lett volna kihagynod, hogy mi ne csodálhassuk:)

Melinda írta...

Hát jobb lett volna,ha nem teszed fel...:DDD Most kénytelen vagyok nagyon-nagyon szenvedni,hogy ne akarja azonnal valami édességet enni:(mindez este 20:44:)...vagy hozzád elmenni:D Guszta!:)

Ani írta...

Sem a túrótortákért, sem a gyümölcsökért általában nem vagyok oda, de ez hmmm...imádom a málnát, úgyhogy mégiscsak elcsábulnék egy szeletkére..)))

Elisabeth írta...

Gyönyörü a turó tortád...nagyon beillő szine van, a Karácsonyi ünnepekre. Szép a fotó is róla!
El tudom képzelni hogy milyen finom lehet!

egycsipet írta...

Rainy, köszi! :) Akkor ha legközelebb is ilyet kérnél, már el is készíthetik neked. ;)

Éva, köszönöm! Amilyen egyszerű, még a párod is elkészítheti neked a nagy napra. ;)

Kati és Melinda, most akkor jó vagy sem, hogy feltettem? :DDD

Teakert, Elisabeth, köszönöm! :)

Eszter írta...

Én is örülök, hogy posztoltad, mert már a facebook-on is csorgattam után a anyálamat! Mennyei!!!

Bors and Pepper írta...

Na, ilyenkor sajnálom, hogy nem szeretem a túrót!

Csibe írta...

De gyönyörűséges!! ...ha egy icipicit több időm lenne...mert málnám az van dögivel :)

Petra írta...

Az előttem szólók már mindent elmondtak. Egész egyszerűen csodás!

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)

Beastie írta...

ezzel a tortával szemezek :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...