2012. március 13., kedd

Szederleves

Közeleg a tavasz, így igencsak aktuálissá vált, hogy az előző évről még a fagyasztóban maradt zöldségeket, gyümölcsöket elhasználjam. A bogyós gyümölcsökből készített ételek élénk színeikkel a nyarat idézik, így a még most is uralkodó borús, szürke napokon különösen jól esik egy ilyen egyszerű, finom leves.


A szedret a vízzel, kevés cukorral és a fűszerekkel együtt tűzre tettem, és a forrástól számítva kb. 15 percig főztem. Ezután a fahéjat kivettem belőle és a levest botmixerrel pépesítettem. Nagyobb lyukú szűrőn megszűrtem a pépet a magoktól, majd újra tűzre téve a keményítővel elkevert tejjel behabartam és vaníliás cukorral tovább édesítettem. Szerintem langyosan és nem túl édesen az igazi. :)
Tetszőlegesen akár szederszemeket is lehet belefőzni, de én legjobban sok-sok (édes) tejszínhabbal vagy babapiskótával szeretem. :)


Hozzávalók: 60-70 dkg szeder (mirelit), 6-7 dl víz, 5 cm fahéj, 3-5 szem kardamom, 2 dl tej, 2 erős evőkanál étkezési keményítő, cukor és/vagy vaníliás cukor a gyümölcs érettségétől és ízléstől függően.

8 megjegyzés :

Petra írta...

Milyen jó is ha valakinek szederbokrok vannak a kertjében... ;)))
Nagyon szép a színe, tényleg jókedvre derítő. :)

Hankka írta...

Gyönyörű a színe (és a tányérkádé is)! Igazi tavaszváró, nyáridéző! :)

Nelli írta...

Nagyon finom!Már a nyarat idézi Nekem!:)
Várom már, hogy friss gyümölcsből is lehessen főzni.

Anikó írta...

Nagyon szeretem az összes édes gyümölcslevest, szószt, csak az a baj, hogy nálunk rajtam kívül senkit nem érdekel, magamnak készítem mindig télen-nyáron, jól behűtve nyáron isteni fagylaltokkal, bár télen langyosan szoktam tejszínhabbal én is:-)))A sülteket is imádom befőttekkel enni, na a családom attól is rosszul van, ki érti ezt????
A fotód nagyon klassz lett:-)))

Mági írta...

Gyönyörűek a szinek és Nekem is van még szeder.
Köszönöm az ötletet.
Szeretnélek meglepni, ha akarod, nézz be hozzám.

HajniZoli írta...

Én is szoktam készíteni, a családban mindenki szereti. Van mikor vegyítem cseresznye kompóttal, nagyon talál vele.

Unknown írta...

Már én is pucolom ki a hűtőt, nagyon klassz ez a leves a szedrem egy részét biztos felhasználom ehhez :)

egycsipet írta...

Petra, tényleg jóóó. :D Köszi! :)

Hankka, köszönöm! :)

Nelli, én is! Az eper már csak néhány hét! ;)))

Anikó :)) nálam még az is gondot okoz, hogy a lánykáim abban a korban vannak, amikor egy gyümölcsöt éppen "vagy szeretnek vagy nem". Ha azt hiszem (én naiv), hogy kicsim mennyire örülni fog a meggylevesnek, hiszem imádja a meggyet, akkor lehet, hogy azzal kell szembesülnöm, hogy most éppen nem szereti és ehetem én meg az egészet, egyedül... :D

Mági, köszönöm!
És köszönöm, megyek. :)

HajniZoli, cseresznyével még nem próbáltam, köszönöm az ötletet! :))

Vikvi, remélem, ízleni fog nektek is! :) Hú, ne is mondd, át kellene pakolnom a fagyasztókat, hogy rendesen átlássak a káoszon, de nem tudom rászánni magam. Talán most, a 4 nap alatt majd sikerül. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...