Szeretem a rakott ételeket, a rakott kelt különösen - igaz, a kelkáposztát nem viszem túlzásba benne, mert mindkét lánykám az én tányéromba tolja a levélkéit. :) Ez a méretes adag még a Kifőztük korábbi, szeptemberi számába készült - azóta megjelent már az októberi magazin is. Érdemes ellátogatni a weboldalra és letölteni az új számot is!
A hagymát megpucolom, és apró kockákra vágom. Egy serpenyőben felhevítem a zsiradékot és hozzáadva megdinsztelem a hagymát. Ráteszem a darált húst és időnként átkeverve pirítani kezdem.
Míg a hagyma és a hús pirul, a rizst átválogatom, megmosom, majd lecsepegtetem. Egy edényben olajat hevítek és a lecsepegtetett rizst hozzáadom. Addig pirítom a rizst, míg a szemek kifehérednek és elválnak egymástól. Ekkor felöntöm kétszeres mennyiségű, sós, forró vízzel. (Kesztyűben dolgozzunk, mert a forró víz hirtelen válik gőzzé, nehogy megégessük vele a kezünket!) Lefedve, lassú tűzön, addig főzöm, míg a rizs az összes vizet magába szívja, ekkor elzárom a tűzhelyet és fedő alatt hagyom még 10 percig párolódni. Ezután a fedőt eltávolítom és villával lazítok a rizsszemeken.
A megpárolódott húst megszórom pirospaprikával, elkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy egy sűrű, szaftos ragut kapjak. Sózom, fűszerezem, hozzákeverem a paradicsompürét és a paprikakrémet, végül lefedve, lassú tűzön főzöm. Nem kell sok idő neki, mert a hús valójában már átfőtt, csak az ízeknek kell összeérnie.
Míg a rizs és a pörkölt elkészülnek, egy fazékban vizet forralok. A káposztát leveleire szedem, a középső vastag eret mindegyikről levágom úgy, hogy a levél még egyben maradjon. A felforrt vízbe sót és vegamixet szórok, beleteszem a káposztát és kb. 3-5 percig főzöm. Ezután hideg vízbe szedem és kihűtöm, majd lecsepegtetem a leveleket.
A sütőt bekapcsolom 180-190 fokra. Egy kb. 20x30 cm-es jénait/tepsit kivajazok és megszórok zsemlemorzsával. A káposztalevelek felével kibélelem az edényt, ráteszem a rizst, amit egy kanál segítségével tömörítek. Megkenem a kikevert tejföl felével, majd ráteszem a húst - ha sok szaftja van, azt igyekszem nem hozzátenni, mert eláztatja a rizst. A pörköltre kerül a levelek másik fele, amire a maradék tejfölt simítom. Sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg a tejföl pirulni-barnulni kezd.
Forrón nem szeletelhető, de ha hagyom melegre-langyosra hűlni, szép kockákat lehet vágni belőle. Ropogós kovászos uborkával vagy más savanyúsággal kínálom.
A rakott ételeket - a rétegezésig - a fogyasztás előtti napon is el lehet készíteni. Ilyenkor a sütésre előkészített ételt kihűlve teszem hűtőbe, majd másnap hideg sütőben kezdem sütni. Amennyiben kisebb edénybe rétegezem, a rizst felezem és a pörkölt tetejére teszek még egy réteget belőle. Szeletelve így is nagyon jól mutat.
Hozzávalók...
...a pörkölthöz: 50-60 dkg darált marhacomb (sertés-/szárnyashús is tökéletes), 1 nagyobb fej vöröshagyma, olaj (vagy ízlés szerinti zsiradék), só, őrölt pirospaprika, őrölt feketebors, vegamix (elhagyható), őrölt kömény, majoránna, kb. 2 evőkanál paradicsompüré, paprikakrém (Piros Arany);
...a párolt rizshez: 3 dl rizs (közepes vagy hosszú szemű), 6 dl forró víz, só, olaj;
...továbbá: egy fej kelkáposzta (ízlés szerint lehet több-kevesebb), vegamix, só, 1 nagy pohár tejföl (450 g), vaj és zsemlemorzsa az edényhez.
A hagymát megpucolom, és apró kockákra vágom. Egy serpenyőben felhevítem a zsiradékot és hozzáadva megdinsztelem a hagymát. Ráteszem a darált húst és időnként átkeverve pirítani kezdem.
Míg a hagyma és a hús pirul, a rizst átválogatom, megmosom, majd lecsepegtetem. Egy edényben olajat hevítek és a lecsepegtetett rizst hozzáadom. Addig pirítom a rizst, míg a szemek kifehérednek és elválnak egymástól. Ekkor felöntöm kétszeres mennyiségű, sós, forró vízzel. (Kesztyűben dolgozzunk, mert a forró víz hirtelen válik gőzzé, nehogy megégessük vele a kezünket!) Lefedve, lassú tűzön, addig főzöm, míg a rizs az összes vizet magába szívja, ekkor elzárom a tűzhelyet és fedő alatt hagyom még 10 percig párolódni. Ezután a fedőt eltávolítom és villával lazítok a rizsszemeken.
A megpárolódott húst megszórom pirospaprikával, elkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy egy sűrű, szaftos ragut kapjak. Sózom, fűszerezem, hozzákeverem a paradicsompürét és a paprikakrémet, végül lefedve, lassú tűzön főzöm. Nem kell sok idő neki, mert a hús valójában már átfőtt, csak az ízeknek kell összeérnie.
Míg a rizs és a pörkölt elkészülnek, egy fazékban vizet forralok. A káposztát leveleire szedem, a középső vastag eret mindegyikről levágom úgy, hogy a levél még egyben maradjon. A felforrt vízbe sót és vegamixet szórok, beleteszem a káposztát és kb. 3-5 percig főzöm. Ezután hideg vízbe szedem és kihűtöm, majd lecsepegtetem a leveleket.
A sütőt bekapcsolom 180-190 fokra. Egy kb. 20x30 cm-es jénait/tepsit kivajazok és megszórok zsemlemorzsával. A káposztalevelek felével kibélelem az edényt, ráteszem a rizst, amit egy kanál segítségével tömörítek. Megkenem a kikevert tejföl felével, majd ráteszem a húst - ha sok szaftja van, azt igyekszem nem hozzátenni, mert eláztatja a rizst. A pörköltre kerül a levelek másik fele, amire a maradék tejfölt simítom. Sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg a tejföl pirulni-barnulni kezd.
Forrón nem szeletelhető, de ha hagyom melegre-langyosra hűlni, szép kockákat lehet vágni belőle. Ropogós kovászos uborkával vagy más savanyúsággal kínálom.
rakott kel másképpen: a rizst és a ragut az előfőzött káposztalevelekbe tekerem, a tekercseket sütőtálba rakosgatom, tetejüket lekenem tejföllel és megszórom reszelt sajttal
A rakott ételeket - a rétegezésig - a fogyasztás előtti napon is el lehet készíteni. Ilyenkor a sütésre előkészített ételt kihűlve teszem hűtőbe, majd másnap hideg sütőben kezdem sütni. Amennyiben kisebb edénybe rétegezem, a rizst felezem és a pörkölt tetejére teszek még egy réteget belőle. Szeletelve így is nagyon jól mutat.
Hozzávalók...
...a pörkölthöz: 50-60 dkg darált marhacomb (sertés-/szárnyashús is tökéletes), 1 nagyobb fej vöröshagyma, olaj (vagy ízlés szerinti zsiradék), só, őrölt pirospaprika, őrölt feketebors, vegamix (elhagyható), őrölt kömény, majoránna, kb. 2 evőkanál paradicsompüré, paprikakrém (Piros Arany);
...a párolt rizshez: 3 dl rizs (közepes vagy hosszú szemű), 6 dl forró víz, só, olaj;
...továbbá: egy fej kelkáposzta (ízlés szerint lehet több-kevesebb), vegamix, só, 1 nagy pohár tejföl (450 g), vaj és zsemlemorzsa az edényhez.