Mondtam már, hogy bírom a mogyorót? Na nem a földit, azért annyira nem rajongok, hanem a törökmogyorót. Nyersen, pirítva, cukrozva, törve, tortában, sütiben, palacsintában, krémben, mindenhogy, mindenben. Mindezek mellett még fagyiban is. Mogyoróval turbózott csokifagyi receptet mutattam már (nevezhetném Nutellás fagyinak is, de nem teszem...megteszi más), de ez itt most nem csokis. Csak mogyorós. Egyszerűségében isteni, mogyorófanoknak kötelező tesztelni! :)
Főzött fagyi, mert azt is bírom. :) Az alaphoz a mogyorót megpirítom (sütőben, 180-190 °C-on, a tepsiben időnként átforgatva, rázogatva - ez bármikor elkészíthető, mondjuk egy sütisütés után a még meleg sütőben, mert jól záródó dobozban elvan egy ideig), majd lehéjazom. Ezután egy mozsárban alaposan összetöröm és a tejben főzni kezdem. Lassú tűzön 25-30 percig főzöm, időnként megkeverem, ellenőrzöm, nehogy lekapjon az edényben. Amíg a mogyorós tej fortyog, a tojássárgákat a keményítővel, picurka sóval, vaníliás cukorral és 0,5 dl tejszínnel csomómentesre keverem.
Amikor letelt a kábé fél óra, a mogyorós tejet botmixerrel (vagy turmix) pépesítem - lehetőség szerint egyáltalán ne maradjanak darabok benne. Hozzáöntök egy deci tejszínt, majd belecsorgatom a tojássárgás keveréket és a tűzre visszatéve, lassú tűzön, besűrítem. Hűtőfürdőben, majd a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm (én egy egész éjszakára a hűtőben felejtem, de fagyasztóban gyorsítható a hűtés).
A lehűtött alapot 2 dl félkeményre vert tejszínnel elkeverem és fagylaltgéppel kifagyasztom. Fogyasztásig a fagyasztóban, fedett dobozban tárolom.
Hozzávalók (kb. 1 liter fagylalthoz): 3 dl tej, 5 dkg pirított törökmogyoró, 2 tojássárgája, 1 teáskanál keményítő, pici só, 5 evőkanál vaníliás cukor, 1,5 dl tejszín (30%), továbbá 2 dl félkemény habbá vert tejszín (30%).
(A házi vaníliás cukor helyettesíthető kristálycukor és vaníliarúd vagy vanília eszencia, illetve kristálycukor és vanillincukor keverékével is.)
Főzött fagyi, mert azt is bírom. :) Az alaphoz a mogyorót megpirítom (sütőben, 180-190 °C-on, a tepsiben időnként átforgatva, rázogatva - ez bármikor elkészíthető, mondjuk egy sütisütés után a még meleg sütőben, mert jól záródó dobozban elvan egy ideig), majd lehéjazom. Ezután egy mozsárban alaposan összetöröm és a tejben főzni kezdem. Lassú tűzön 25-30 percig főzöm, időnként megkeverem, ellenőrzöm, nehogy lekapjon az edényben. Amíg a mogyorós tej fortyog, a tojássárgákat a keményítővel, picurka sóval, vaníliás cukorral és 0,5 dl tejszínnel csomómentesre keverem.
Amikor letelt a kábé fél óra, a mogyorós tejet botmixerrel (vagy turmix) pépesítem - lehetőség szerint egyáltalán ne maradjanak darabok benne. Hozzáöntök egy deci tejszínt, majd belecsorgatom a tojássárgás keveréket és a tűzre visszatéve, lassú tűzön, besűrítem. Hűtőfürdőben, majd a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm (én egy egész éjszakára a hűtőben felejtem, de fagyasztóban gyorsítható a hűtés).
A lehűtött alapot 2 dl félkeményre vert tejszínnel elkeverem és fagylaltgéppel kifagyasztom. Fogyasztásig a fagyasztóban, fedett dobozban tárolom.
Hozzávalók (kb. 1 liter fagylalthoz): 3 dl tej, 5 dkg pirított törökmogyoró, 2 tojássárgája, 1 teáskanál keményítő, pici só, 5 evőkanál vaníliás cukor, 1,5 dl tejszín (30%), továbbá 2 dl félkemény habbá vert tejszín (30%).
(A házi vaníliás cukor helyettesíthető kristálycukor és vaníliarúd vagy vanília eszencia, illetve kristálycukor és vanillincukor keverékével is.)