2009. október 15., csütörtök

Jókai bableves

Egy nap alatt beköszöntött a "tél", hideg lett, ettől pedig rögtön valami gyomrot melengető, tartalmas levest kívántam. Ritkán főzök bablevest, mert ezt nem lehet kicsiben főzni, a nagy adagra pedig kevesen vagyunk, de most rászántam magam.


Az étel színén is látszik, hogy én jó sok tejföllel készítem. :)

A szárazbabot este megmostam, majd beáztattam. Ezt tettem volna a füstölt csülökkel is, ha igazi, házi, sóban érlelt, füstön füstölt csülök lett volna, de mivel ez csak annak erőtlen kistestvére volt, ezt a lépést kihagytam.
Reggel a csülköt megmostam, fazékba tettem és felöntöttem annyi vízzel, amennyi majdnem ellepte, és kb. félpuhára főztem. Ezután hozzáadtam a leöblített, lecsepegtetett babot, néhány szem egész borsot, a fokhagymát és babérlevelet. Amikor már a bab is félig megfőtt, hozzáadtam a tisztított és karikákra vágott sárgarépát, gyökeret és füstölt kolbászt (ekkor lehet még hígítani). Míg a leves főtt, levesbetétnek csipetkét készítettem.



Amikor már minden puha volt, a húst kivettem, kicsontoztam, kb. felét-kétharmadát zömmel bőrmentesítettem és kisebb kockákra vágtam. Azért nem az egészet, mert a férjem szereti a füstölt húst mustárral, így tettem neki félre belőle, de persze ez a lépés, ahogy a csülökbőr eltávolítása is egyéni igény. :) Olajból és lisztből nagyobb mennyiségű világos rántást készítettem, amibe apróra vágott hagymát kevertem. Kicsit még pirítottam, majd egy kevés pirospaprikát adtam hozzá. Ezután a léből fokozatosan hozzámerve kikevertem a rántást, majd egy botmixerrel küszöböltem a hagymadarabkák okozta esztétikai problémák lehetőségét. :)) A rántást a leveshez adtam. A tejfölt először magában, majd egy kis levessel is simára kevertem (hőkiegyenlítés), a levesbe kevertem, végül beletettem az előkészített csipetkét és a kockákra vágott csülköt is. Rövid ideig forraltam, az ízét egy leheletnyi ecettel igazítottam.

Az alábbiakból készült: egy méretes füstölt csülök, 25 dkg száraz tarkabab, 4 nagyobb sárgarépa, 2 gyökér, 1 közepes hagyma, kb. 15 dkg füstölt kolbász, kb. 300 gr tejföl, 3 babérlevél, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, fekete bors, só, ecet, liszt, olaj, pirospaprika. Levesbetétnek egy tojásból készült hozzá csipetke.

6 megjegyzés :

Süti Bazár írta...

Mi is nagyon szeretjük. Kolbász/szalonna/húsfüggő családom egyik kedvence. Nagyon szépen fotóztad! :-))

egycsipet írta...

Yasmine, köszi! :) Nálunk csak ketten esszük, a lánykámnak nem igazán ízlik, csak a csipetkéket bogarássza ki belőle. :D

Jade írta...

Mi is nagyon szeretjuk, de nalunk is ez a gond, kevesen vagyunk hozza. Ezert - miota itt elek - a leveseket is lefagyasztom. Eloszor nagyon furcsanak tunk az otlet, de itt ravezetett az idohiany. Es olyan jo neha elovenni 1-1 doboz husgomboc levest vagy bablevest... Olvasztom, felforralom, es olyan, mint frissen - legalabbis mi ugy erezzuk.

egycsipet írta...

Judith, húsleves levét már én is fagyasztottam, de más levest nem próbáltam még. Köszönöm szépen az ötletet, kipróbálom, remélem nálunk is beválik! :))

Andi/cuki írta...

Hú,de finom lehet(ett)Jól látszik a sűrűje,nagyon guszta:-))

egycsipet írta...

Köszönöm Andi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...