2009. június 29., hétfő

Pizza 4 ízben

Sokszor sütök pizzát. Gyors, könnyen variálható és...
...csak úgy Gombóc Artúrosan, mi szeretjük: a kerek pizzát, a szögletes pizzát, a vastag tésztájú pizzát, a vékony tésztájú pizzát, az egész pizzát, a pizzaszeleteket, a húsos pizzát, a zöldséges pizzát, a paradicsomos alapú pizzát, a tejfölös alapú pizzát, a csukott pizzát, a nyitott pizzát, a pizzacsigát, a pizzát amin sok sajt van, a pizzát amin kevés sajt van... és így tovább, megunhatatlanul. :)
Az utóbbi időben mellőztem, mert a fenekem már így is eléggé terebélyes, de tegnap éppen csak erre sikerült egy kis energiát összekaparnom, így szemet hunytam a hátrányai fölött.

sajttal töltött szélű pizza

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tettem, a továbbiakat a teljes tészta programra bíztam. Amikor lejárt a program, 4 gombócot formáztam, amelyekből rövid pihentetés után téglalapokat nyújtottam. A lapok széleit visszahajtogattam, majd egy nagy sütőtepsibe helyeztem őket. A közöket-széleket olívaolajjal megkentem, és hagytam, hogy egy kicsit megnőjön a tészta.


Változó, hogy nyers alapanyagokat használok, vagy kész ragut főzök. Sokszor előfordul, hogy a bolognai maradékát besüllyesztem a fagyasztóba és ilyenkor csak előveszem, olvadás után pedig elosztom a tésztán. Ez a legjobb eset, ilyenkor nincs sok tennivalóm, de most csak nemlétező ragukészlet volt itthon. Így 2 lapot fokhagymás tejföllel kentem meg, a harmadikhoz paradicsomos szószt, a negyedikre pedig gombás ragut főztem. A megkent lapokra olyan hozzávalókat szoktam tenni, amik éppen a kezembe akadnak, most éppen sonka, hagyma, kukorica, főtt tojás, szalámi különböző összetételekben és persze sok-sok sajt.
Előmelegített sütőben, 190 °C-on sütöttem, amikor a sajt elkezdett pirulni, néhány percre rákapcsoltam a felső grillt is.

A paradicsomos ragut úgy készítem, hogy a hagymát felaprítom, kevés olajon megdinsztelem,, hozzáteszem az aprított fokhagymát, majd pár pillanat múlva paradicsompürét adok hozzá. Kicsit összemelegítem, fűszerezem, felöntöm vízzel és pár percig forralom. Inkább édes ízhatásúra szoktam készíteni.
A gombás ragut ugyanígy csinálom, csak a hagyma után a gombaszeleteket pirítom le elsőként, és csak ezután folytatom a fentiek szerint. Ezt inkább borsosabb-sósabb ízűre állítom be.



Hozzávalók...
...a tésztához: 0,5 kg finomliszt, 1 dl tej, 2 dl víz, 0,1 dl olaj, 2 db kockacukor, 0,5 evőkanál só, 1,5-2 dkg élesztő;
...a paradicsomos szószhoz (kb. a fél adagra elég): egy közepes hagyma fele, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, barnacukor, gyömbér, bazsalikom, kb. 1 dl víz, olaj;
...a gombás raguhoz: egy közepes hagyma fele, 2 evőkanál paradicsompüré, 7-8 db közepes gomba, só, bors, barnacukor, kb. 0,5 dl víz, olaj;
...továbbá: feltétnek-rátétnek bármi, ami a kezünkbe akad, ehető és szeretjük, valamint sajt (nálam most csak trappista, de általában mozzarellával vegyesen szoktam).
Tovább olvasom...

2009. június 28., vasárnap

Lila feketeerdő torta :)


Anyum ma 55 éves. A torta neki készült, így megpróbáltam egy kicsit jobban odatenni magam. Úgy tűnik, sikerült, legalábbis az ünnepeltnél szemmel láthatóan bejött a próbálkozás.

Szeretem ezt a receptet, mert nagyon gyors, ugyanakkor mégis finom és mutatós torta lesz az eredménye. Igaz, nem a legmelegebb nyári napokra való, de amikor kiagyaltam, még szürke és borongós volt az idő, és nem néztem a hétvégi előrejelzéseket. :) Az újítás a bevonat volt, mert általában csak sima tejszínhabbal fedem, némi csokireszelékkel, néhány szem meggybefőttel díszítve.

Néhány nappal korábban elkészítettem a bevonathoz a fondantot és a virágokat is megformáztam, hogy legyen idejük megszáradni máig. Persze nem tették, de sebaj, legközelebb majd talán több lesz a ráfordítható időm.

Tegnap 7 tojásból sima kakaós piskótát sütöttem. Ehhez a tojások sárgáját cukorral fehérre kevertem, majd lisztet, kakaóport és sütőport adtam hozzá. Egy csipet sóval keményre vertem a fehérjéket, összeforgattam a kakaós masszával és sütőpapírral bélelt formában megsütöttem. Miután teljesen kihűlt, meggylét főztem fel cukorral és pudingporral, a végén meggybefőttet forgattam bele, és ezt is hűlni hagytam. Amikor már kissé lehűlt, 6 dl tejszínt felvertem egy kis cukorral és zselatin fixxel, majd ezt a habot egy habzsákba tettem.

A tortalapot 3 részre vágtam. Az alsó lapot megkentem meggylekvárral, majd a habzsákból 3 körben tejszínhabot nyomtam rá. A tejszínhabcsíkok közötti üres köröket a meggyes krémmel töltöttem be, majd rátettem a következő lapot, amit ugyanígy lekvároztam, "karikáztam". A harmadik lap lett a teteje. Alapesetben itt jön egy kis maradék tejszínhab, amivel bevonom a tetejét és az oldalát, plusz egy kis díszítés és mehet is a hűtőbe.


A mostani azonban nem alapeset volt, így most vajkrémmel (1 rész margarin és 2 rész porcukor, kb. 5 dkg:10 dkg) vontam be nagyon vékonyan a kész tortát, amit ezután hűtőbe tettem és ott is felejtettem egész éjszakára. A fondant és a díszítés ma reggel került rá.

Belekerült...
...a piskótába: 7 tojás, 7 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, fél csomag sütőpor, egy csipet só;
...a meggykrémbe: 3 dl meggylé (a befőtt leve), 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, valamint elvileg 20 dkg meggybefőtt, de én nem szoktam mérni, hanem kutyulás közben befalatozom a 7 decis üvegnyi befőtt kb. 1/3-át :);
...a tejszínkrémbe: 6 dl tejszín (tényleg tejszín, nem növényi izémizé), 2 evőkanál cukor, 2 csomag zselatin fix (ennek hiányában az eredeti recept szerint: 2 evőkanál zselatin 1 dl hideg vízbe áztatva, majd oldódásig melegítve és a habbá vert tejszínbe csorgatva);
...továbbá: fél (kis)üveg meggypálinkás meggylekvár (ezt én tettem el kifejezetten a sütik miatt, ugyanis egyébként nem eszünk meggylekvárt - az eredeti recept szerint nem kellene bele, de a lekenés-áztatás különböző variációi több receptben is szerepelnek, én is mindig alkalmazom, általában ebben a párosításban, de be lehet itatni a tortát pl. cseresznyepálinka és meggylé keverékével is);
+ bevonat (vajkrém + nyújtható MM fondant, aminek az alapját Edit tortasulijának köszönhetem).

A hozzávalók alapesetben egy kb. 26 centis tortaformához elegendőek.

Edónak :)
Tovább olvasom...

2009. június 27., szombat

Lényeg nélküliség

Kiskukta kiszemeltje lettem - igazán megtisztelő! :) Sajnos a labda nálam marad, még nagyon "új" vagyok ahhoz, hogy továbbdobjam.

6 lényegtelen dolog
Hogy mi lényeges vagy lényegtelen, az adott pillanat adja. Ami most számít, az egy perc múlva elvesztheti jelentőségét. Úgy vélem, hogy bár az apró-cseprő történések lényegtelenek, az egész szempontjából mégis sokat számítanak. Nem hiába mondják: mindennek oka van. :)

Ebben a korai percben lényegtelennek tartom, hogy napok óta keveset alszom, mert az a fontos, hogy a kicsim pihenjen. Lényegtelen, hogy most végre aludhatnék, mert dolgom van, amit el kell végeznem. A feladat egyébként szintén lényegtelen, de valamikor az ilyenekkel is foglalkoznom kell. Lényegtelen, hogy már ittam egy kávét, a jó kezdethez nem sikerült hozzájárulnia. Lényegtelen, hogy ma 5 percre láttam a páromat, a lényeg, hogy hazatérjen. Lényegtelen, hogy mit írtam, a lényeg az, hogy már egy órája írom és végre sikerült befejeznem. :)))
Tovább olvasom...

2009. június 26., péntek

Oreo fagyi v2



Néhány napja egy baráti párocska látogatott meg minket és előkerültek a biztonsági tartalékok a fagyasztóból. A csokifagyi ismét bejött :) - ez meg is adta a beszélgetésünk fő témáját, mert hasonló ízlésünk lévén a főzött fagylaltok bizony alapos kitárgyalást igényeltek. Szó szót követett, végül kikötöttünk a kekszdarabos fagylaltoknál, azon belül is a barátunk által favorizált Oreo fagyinál. Na és persze mi sem egyszerűbb, mint rávenni engem, hogy csináljam meg.

A problémák ott kezdődtek, hogy fogalmam sem volt, milyen is az Oreo?
Ne szörnyülködjetek! Valahol a tudatom mélyén derengett valami erről a kekszről, illetve annak neten olvasott méltatásáról, de még sohasem kóstoltam. Itt volt az ideje. Lehet megkövezni: finom, de szerintem nem egy hasraesés.
Beszerezni sem egyszerű eset. Legalábbis nekünk a megadott lelőhelyen nem sikerült megvásárolnunk - de hát mire valók a barátok - főleg azok a barátok, akik fagyit akarnak enni?
Másnap meghozták. :))
Az utolsó bonyodalom a fagyialap volt, mert naív kérdésemre, hogy mégis milyennek kellene lennie, az alábbi választ sikerült kapnom: hát legyen fehér, semleges ízű (elvileg vaníliás) és kekszdarabos.
Aha, köszi.


Szóval net, ásás, kutakodás, és egy csomó negatívum, ugyanis nem találtam nekem szimpatikus receptet. A "Homemade Oreo Ice Cream" pedig sokmindent takart a "végy egy doboz vanília fagyit és keverj bele összetört Oreot"-tól kezdve a tojássárgákból főzött vanília alapokig - ez esetemben ki lett zárva, ugyanis kikötés volt, hogy fehérnek kell lennie. Lustábbik énem elkacérkodott pár pillanatig annak gondolatával, hogy felverjek 6 dl tejszínt és ... :))

Az első verzió mondhatni tökéletes lett. Nem szerintem és szerintem nem.
A felbujtó szerint "ez teljesen ugyanolyan". Na ez klassz, mert nekem tejporízű volt. :)) Így megállapodtunk, hogy némileg módosítom a "teljesen ugyanolyant" és megnézem, lehet-e helyette inkább "teljesen megfelelő".

Nos, a végeredmény nekem ízlik. Nem ugrik a számra a "húazannnyát" jelző, de tényleg finom.


Először egy tejalapot főztem. Ehhez tejet melegítettem cukorral és sóval, majd egy deci tejben elkevertem keményítőt, tejport, glükózt és belecsorgattam a cukros tejbe. Besűrítettem, majd kihűlve egy éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap tejszínt vertem fel (majdnem teljesen) keményre, összeforgattam a tejes alappal és fagyigépben fagyasztani kezdtem. Közben a lapok közül kiszedtem a krémet (hősiesen megkóstoltam, de így magában már végképp nem jött be) és a kekszeket összetörtem. Amikor megfelelő állagú lett a fagylaltom, a mozsárban (megbízás szerint apró) darabosra tört kekszet hozzáadtam, majd 2-3 fordulat után késznek minősítettem.
Nekem nem hiányzik az alapból a vanília íz, de talán kipróbálom majd úgy is, viszont a keksz szerintem lehetne nagyobb darabos - persze ízlések és pofonok.

Belekerült: 3,5 dl tej, 1 dkg tejpor, 1 dkg glükóz, 1,5 dkg étkezési keményítő, 8 dkg cukor, kevesebb mint 1/2 mokkáskanál só, 3 dl tejszín és 4 db Oreo keksz.

Tovább olvasom...

2009. június 20., szombat

Málnafagylalt 2in1

Fagylalt után áhítozó kisgyerek mellett gyorsan megtanultam, hogy jó, ha egyszerre többféle finomság is pihen a fagyasztóban. Nem árt, ha van egy főzött alapfagyi, egy gyümölcsös és egy rózsaszínű... :) A mai málnából készült, így két legyet ütöttem egy csapásra.



A gyümölcsös fagylaltok nálam általában ugyanúgy készülnek, csupán az éppen fellelhető alapanyagok, valamint azok mennyisége határozzák meg, hogy az új miben lesz másabb elődeinél.

A málnát villával összetörtem, cukrot és frissen facsart citromlevet adtam hozzá. A cukor olvadása után a pépet egy szűrő segítségével magtalanítottam, majd joghurttal kevertem össze. Egy kis tejszínt nem egészen kemény habbá vertem, összeforgattam a joghurtos gyümölcspéppel, végül az egészet a fagylaltgépben fagyasztottam.


Hozzávalók: kb. 35 dkg málna, 5 evőkanál cukor (édesszájúaknak ennyi kevés), 1 teáskanál friss citromlé, 2 pohár natúr joghurt (280 g), 2 dl tejszín.
Tovább olvasom...

Málnás-pudingos szelet

Volt itthon egy tálkányi friss, hatalmas szemű málna. Az egész kb. 70 dekát tett ki, zöméből fagylalt készült, a maradékból pedig ez a sütemény. Az ötlet Margit2 kipróbált receptjei közül származik, az eredetihez képest apró változtatásokkal.


A süteményhez a hagyományosnál sűrűbb vaníliás pudingot főztem, amit félretettem hűlni. Tojássárgáját habosítottam ki porcukorral, ehhez kevertem olajat, tejet, lisztet, ét kakaóport és sütőport. Az egészet kemény habbá vert tojásfehérjével lazítottam. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, és evőkanállal vaníliapuding kupacokat sorakoztattam bele.



Mindegyik pudingkupacra málnaszemeket halmoztam, majd sütőbe (180°C) toltam és megsütöttem. Kihűlve szeleteltem.

Az alábbiak kerültek...
...a pudingba: 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 4 evőkanál cukor;
...a tésztába: 20 dkg porcukor, 5 tojás, 1 dl tej, 1/2 dl olaj, 28 dkg finomliszt, 2 dkg ét kakaópor, 1 csomag sütőpor, csipet só;
...a tetejére: kb. 20 dkg málna.
Tovább olvasom...