2010. január 16., szombat

Mini fánkok

Tavaly nyáron már feltettem a bevált fánkreceptemet, ez annak egy kicsit módosított változata, kisebb adagban. Sokan esküsznek arra, hogy a fánkba kell egy kis alkohol (rum, pálinka...) a tökéletes végeredményhez, hát most kipróbáltam. Velem van a baj, tudom, de én bizony semmi különbséget nem észleltem. :P Lehet, hogy nem részegítettem meg eléggé a tésztát?


A munkafolyamatok ugyanúgy alakultak, mint már korábban leírtam, ugyanarra az állagra törekedtem. Annyiban módosult a korábbiakhoz képest, hogy most nem a szokásos 8 cm-es, hanem egy kisebb, 5,5 cm átmérőjű kiszúróval dolgoztam. A tésztát kb. ujjnyira nyújtva ebből az adagból így pontosan 37 db fánkom született. Sütésnél kicsit rosszabb volt vele dolgozni, mert a töltésre szántak szinte gombócra fújták magukat :D, viszont a méret sokkal gyermekbarátibb, mint az eredeti változat.


A hagyományos fánkok közepét ujjal összenyomtam, a töltötteket nem. Ez utóbbiakat közvetlenül a sütés után, a krémet fánktöltő csővel felszerelt habzsákból adagolva töltöttem meg. A feladat egyszerűnek mondható, a csővel a fánk oldalát átlyukasztom, majd körkörös mozdulatokkal, a zsákot folyamatosan nyomva ízlés szerinti mennyiségű krémet juttatok a fánk belsejébe. Bármilyen, kicsit hígabb állagú főzött krémmel/pudinggal megtölthető, én most a fiúk kedvéért Baileys-es mogyorókrémet főztem ki ehhez.


Hozzávalók kb. 35-40 db mini fánkhoz: 3 dl tej, 5 dkg (nád)cukor, 2 egész tojás, 5 dkg vaj, csipet só, 55-56 dkg sima liszt, 2 dkg élesztő, 0,3 dl rum/pálinka...

7 megjegyzés :

Andi írta...

Gyönyörűek!!!!

egycsipet írta...

Köszönöm! :))

sedith írta...

Szia! Tényleg gyönyörű fánkok és a krém is isteni lehet!:)
Üdvözöllek rendszeres olvasóim között! Az a kérdésem lenne csupán: én eddig vajon hogy nem fedeztelek fel?:):D

egycsipet írta...

Szia Edit, köszönöm és üdv neked is! :))
A kérdést akár én is feltehettem volna - a lényeg, hogy azért csak összejöttünk... ;D

Andi/cuki írta...

Szépségesek!:-))

margit2 írta...

Szép szalagosak!!!
Még rám is vár a fánk sütés... De ma sós volt a kívánság... Meg különben még keksz tekercs is van...

egycsipet írta...

Köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...