2011. január 3., hétfő

Pezsgős káposzta

Először is: BÚÉK! Remélem, mindenkinek jól teltek az ünnepek, az év vége.
Nálunk gyorsan elmúltak a napok, sőt az egész december. Mivel nagylányom is itthon volt egész hónapban, keveset blogoltam, mások konyhájában is csak elvétve jártam, de mostantól majd igyekszem ismét kicsit többet itt lenni.

szilveszteri vacsora

Nekünk egyszerű szilveszterünk volt: pizsamaparti négyesben. Malacot ettünk, amivel malacom :) volt, mert nem nekem kellett bepácolni, összedobtam egy gyors desszertet, köreteket készítettem, felügyeltem a sültet és más dolgom nem is volt. Családozhattam, pihenhettem. Szuper volt! :) Általában szaftos csülköt sütök szilveszterkor, amihez jó párosítás a hagymás tört burgonya, de most porketta sült, ehhez inkább krumplipürét készítettem. A párolt lilakáposzta azonban most sem maradt el, évkezdő bejegyzésnek ezt a receptet hoztam most.


A párolt káposztát lila és fehér káposztából is készítem, szilveszterre inkább az előbbiből. A káposztát megtisztítom, négybe vágom, illetve ha nagyobb fejet kapok, akkor inkább nyolcba, majd vékonyan felszeletelem. Enyhén sózom. A hagymát is megtisztítom, szintén vékony csíkokra vágom.
Olajat hevítek egy serpenyőben és párolni kezdem a hagymát. Amikor már majdnem kész, megszórom kevés cukorral, és együtt hevítem tovább, amíg a cukor enyhén karamellizálódni kezd. Ráteszem a káposztát, pezsgőt öntök alá (ha "sima" párolt káposzta készül, akkor vizet), megszórom kevés őrölt köménnyel, majd lefedve elkezdem párolni. Időnként megkeverem és addig tartom fedő alatt, amíg a káposzta majdnem teljesen megpuhul. Ekkor ecetet és ízlés szerint még cukrot teszek bele, valamint még egy kevés pezsgőt adok hozzá. Addig párolom, már fedő nélkül, amíg a folyadék (nagy része) elpárolog alóla. Melegen tálalom.


Hozzávalók: 1 fej káposzta (kb. 1,5 kg-os), 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál cukor (+ ízlés szerint), összesen kb. 2 dl pezsgő, ecet (10 %-os, de én szoktam pl. alma- vagy borecettel is ízesíteni), só, kevés őrölt kömény, esetleg kevés őrölt bors.

11 megjegyzés :

Ami írta...

Imádom a párolt káposztát! :)

(És mi is kettesben töltöttük a szilvesztert :)

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, főleg a husival :)

garlutti írta...

Hola desde VIGO ESPAÑA , Feliz AÑO NUEVO 2011 . Me encanta la lombarda yo tengo en mi blog recetas con esta col . Este asado esta estupendo . Me gustan tus recetas , te invito a las mias en mi blog . SALUDOS MARIMI

Puszedli írta...

Boldog új évet! :)

Ez az új vízjeled nagyon-nagyon klassz lett!

Juci írta...

Pezsgős káposzta? Hm, finom lehet. Kár, hogy nem kostolhatom meg! Olyan guszta!

Szemi írta...

Hú de jól néz ki! Imádom a párolt káposztát, így pezsgővel készítve még különleges is.

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok!

Ami, pizsiben? :D

Bianka, köszi, valóban az volt. :)

Hello Garlutti, thanks for visiting my blog! Happy New Year! :)

Puszedli, BÚÉK! Köszönöm, kedves vagy! :)

Juci, az íze nem sokban különbözik a "sima" párolt káposztától (de így mintha szebb lenne a színe). Ritkán készítem így, inkább csak azért, hogy elfogyjon a felbontott üveg pezsgő. :D

Szemirámisz, köszönöm! :)

Csibe írta...

Ez a pezsgős dolog jól hangzik, imádom a párolt káposztát!

Ami írta...

Egycsipet: igen :DDDD

szepyke írta...

Micsoda nemzetközi blogod van... Jönnek örömködni a világ minden tájáról a sznobos(pezsgős) káposztádhoz...:)))

egycsipet írta...

Csibe, én is! :)

Ami :DDDD

Szépségem, sznobos, jah... :)
A nemzetköziségben gondolom nagy segítségre lehet a mínuszos nyelvtudásom is. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...